APFS (Apple File System): wat is het, en wat moet ik er mee?


15.06.2017

APFS is het standaard bestandssysteem van de Mac, iPhone, iPad, Apple TV, en andere Apple producten. Ten minste, vanaf 2017 ongeveer — op oudere versies was dat nog niet het geval.

Tot macOS Sierra gebruikte de Mac voornamelijk HFS+, kort voor Hierarchical File System en ook wel "Mac OS Uitgebreid" genoemd.

APFS biedt veel voordelen ten opzichte van HFS+, maar voor we het daar over gaan hebben zullen we eerst kijken wat een bestandssysteem is.

Wat is een bestandssysteem?

Weten dat je bestandssysteem verandert, heeft natuurlijk pas zin als je weet wat een bestandssysteem is.

Het bestandssysteem is de tolk tussen de programma’s op je computer, en de fysieke harde schijf in je computer. De harde schijf heeft namelijk geen idee heeft van "bestanden" en "mappen". Die slaat gewoon de cijfers 0 en 1 op in zogenoemde "blokken".

Als jij bijvoorbeeld een document wilt opslaan gebeurt dat dus via het bestandssysteem. Die moet er voor zorgen dat je hele document wordt opgeslagen, er geen delen corrupt raken én dat het snel gebeurt.

Ik heb het hier overigens steeds over de harde schijf in je computer, maar hetzelfde geldt voor externe harde schijven, USB-sticks, netwerkschijven, DVD’s, et cetera.

Een voorbeeld van een bestandssysteem waar je misschien ooit mee te maken gehad hebt, is NTFS. NTFS is een systeem wat door Windows gebruikt wordt. Op de Mac kun je die bestanden en mappen wel zien, maar je kunt er (standaard) geen maken — je hebt dan een programma als Tuxera nodig om te schrijven naar NTFS.

Zo hebben verschillende systemen hun eigen bestandssysteem, waarbij Apple tot nu toe meestal HFS+ gebruikte. Dit systeem is geheel onbruikbaar op Windows.

Wat is er mis met HFS+?

Dat HFS+ niet werkt op Windows zal voor Apple geen reden zijn om een heel nieuw systeem te verzinnen. Dus wat is er dan wel mis met HFS+?

Om te beginnen is het gewoon al wat ouder. Het komt uit 1998, wat in computer-jaren betekent dat het nu enkele millennia oud is. 😉

Dat betekent dat het gemaakt is in een andere wereld: we hadden nog geen betaalbare flashopslag, en schijven waren veel kleiner.

Nu wordt HFS+ gebruikt op kleine opslagmediums in de Apple Watch en Apple TV, maar ook op een SSD van 2TB in een MacBook Pro, of zelfs een 4TB of 8TB harde schijf die iemand zelf in een Mac Pro heeft geplaatst.

Daar is HFS+ nooit op gebouwd, en dus niet volledig voor geschikt.

Wat maakt APFS de juiste oplossing?

APFS daarentegen is ontwikkeld met een focus op snelle flashopslag en beveiliging via sterke encryptie.

APFS is sneller

Het eerste waar je echt wat van zult kunnen merken: APFS is sneller.

Dat komt door verschillende toepassingen in het systeem. Met name bij het kopiëren van grote bestanden zul je dit merken.

Maak je bijvoorbeeld een kopie van een 10GB iMovie-project zul je nu waarschijnlijk enkele momenten moeten wachten.

Met APFS zou dit direct zijn. Er wordt namelijk geen volledige kopie gemaakt, alleen de wijzigingen tussen de twee bestanden worden bijgehouden. Bij de eerste kopie zijn er nog geen wijzigingen, en ben je dus gelijk klaar.

APFS laat je ruimte besparen

Dit betekent ook dat APFS je ruimte laat besparen. Als je nu een videobestand van 10GB hebt, en je maakt daar een kopie van, heb je 20GB in gebruik.

Met APFS zou je dan nog steeds 10GB in gebruik hebben. Er zijn geen wijzigingen tussen de twee bestanden, dus ze kunnen wijzen naar hetzelfde blokje op de harde schijf.

Wanneer je dingen gaat veranderen worden alleen die wijzigingen ten opzichte van het origineel opgeslagen. Dat neemt veel minder ruimte in, en betekent dat je meer ruimte over hebt voor andere bestanden.

APFS is veiliger

Ten slotte is APFS veiliger, in meerdere opzichten. Tot nu toe gebruiken alle Apple computers een eigen encryptie-methode. Met APFS wordt dit gelijk getrokken.

Goed nieuws voor Mac-gebruikers: net als op de iPhone en iPad worden bestanden op de Mac nu ook individueel gecodeerd. Dat betekent dat het veiliger is.

Ook is er zogenoemde crash-protection: als je Mac per ongeluk uit zou vallen, terwijl er bestanden opgeslagen worden zorgt APFS er voor dat de bestanden niet corrupt raken. Dit is handig bij bijvoorbeeld een stroomstoring.

Wat merk ik van APFS?

Al met al zul je waarschijnlijk weinig merken van de overstap naar APFS. Heb je een iPhone of iPad met iOS 10.3 of nieuwer? Dan heb je de overstap op die computer al gemaakt zelfs.

Wel is het goed je voor te bereiden op bijvoorbeeld een upgrade naar macOS High Sierra. Het enige wat je hier voor moet doen is een goede reservekopie maken.

En dan bij voorkeur meerdere kopieën natuurlijk, volgens de Apple Coach reservekopie-strategie.

Zolang je dat regelt, zit je verder helemaal goed.

Wil je nog meer weten over APFS? Dan kun je ook de officiële sessie-video van Apple kijken, die in 2016 verscheen tijdens de aankondiging.

Hoe maak ik mijn schijf APFS?

Ten slotte heb je nu misschien de vraag hoe je een schijf "formatteert" als APFS. Dat is op zich heel eenvoudig.

Wanneer je bijvoorbeeld een schijf koopt die nu NTFS is, maar die je wilt gebruiken met je Mac als APFS, heb je dat zo gedaan. Je moet natuurlijk alleen even weten hoe.

Het begint allemaal met het Schijfhulpprogramma, en in bovenstaande video laat ik je exact zien wat je nodig hebt.

Meer over dit onderwerp vind je in deze tip over het formatteren van een externe harde schijf.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje