De Apple Coach kijkt terug op 2019
Je weet hoe het werkt: op 31 december, of 1 januari, publiceer ik altijd een terugblik. Terugkijken op het afgelopen jaar in de context van Apple Coach, en Apple.
Dit jaar is niet anders wat dat betreft. Dus, we gaan er weer voor! :-)
En heb je een vorige gemist? Hier zijn ze nog even: 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012 en 2011.
Terugkijken op 2019
Volgens mij is dit de eerste keer in 5 jaar dat ik geen zwangerschap of geboorte kan bespreken in de terugblik.
In 2015 wisten we dat we ouders zouden worden van ons eerste kind (Aaron), die inderdaad in mei 2016 kwam. In 2017 was mijn vrouw zwanger van ons twee kind (Rowan), die in juni 2018 geboren is.
Maar in 2019 geen zwangerschappen, en ook geen geboortes. In ieder geval niet in ons gezin. Dus we moeten de focus maar gewoon op Apple (Coach) leggen dit jaar.
Gelukkig is daar genoeg gebeurd: 10 jaar Apple Coach, allerlei nieuwe Apple producten, mooie cursussen in de Academie, en meer.
Apple Coach tips van 2019
Eén van de belangrijkste dingen die ik doe voor Apple Coach is het schrijven van Apple tips, en het maken van Apple video’s.
Dit was een mooi jaar wat dat betreft: er zijn een aantal nieuwe artikelen verschenen op Apple Coach waar ik heel blij mee ben, ik heb leuke reacties gehad van lezers en kijkers, en er is gewoon veel gedaan.
Statistieken
Inmiddels doe ik dit alweer een tijdje (daarover straks meer), dus soms vind ik het leuk om te vergelijken met voorgaande jaren.
Omdat ik geen Google Analytics meer gebruik (omdat ik twijfelde over de privacy van jouw gegevens als ik dat wel doe), heb ik ook geen inzicht in de meest-bekeken artikelen en dergelijke.
Maar ik kan wel zien wat er dit jaar gepubliceerd is op Apple Coach, en hoe dat zich verhoudt tot voorgaande jaren.
Zo waren er ±80 nieuwe Apple tips dit jaar, en ook nog eens bijna 70 tips bijgewerkt voor 2019. Dit zijn technisch gezien geen nieuwe tips geweest, maar een aantal zijn 100% opnieuw gedaan.
Bij elkaar zijn dat dus zo’n 140 tips geweest dit jaar.
Dat verklaart ook dat er een nieuw record voor het aantal woorden bereikt is: ±137.000 woorden geschreven, de teksten van de video’s niet meegeteld.
Dat is meer dan 2014 en 2015 gecombineerd, en ongeveer gelijk aan Harry Potter en de vuurbeker.1
Vonden mensen de tips daadwerkelijk leuk?
Veel belangrijk dan de kwantiteit is natuurlijk de kwaliteit.
Dus, wat vonden mensen er zoal van?
De meeste mensen waren gelukkig positief. Zo gaven jullie Apple Coach op een schaal van 1-5 sterren een 4,5 (en dat is naar beneden afgerond), en zeiden bijvoorbeeld…
Als gebruiker vindt je via de Apple Coach zeer veel relevante informatie over het gebruik van een iPhone, iPad of Macbook. Alle informatie is snel voorhanden en bespaart je veel zoekwerk.
Wanneer iemand het gewoon alleen uitlegt zonder letterlijk te laten zien hoe het scherm eruit ziet als je iets moet instellen of veranderen op de Mac, kan het nog wel n’s onduidelijk zijn en misgaan, waardoor je twijfelt of iets goed is ingesteld, maar met die filmpjes zie je de stappen en het resultaat, waardoor het zeker is, dat iets is gelukt.
De stabiele en betrouwbare informatie; de keuze voor actuele en toch ook universele aspecten bij het werken met Apple…
Voor dat er van Apple iets nieuws uit komt heeft de Apple Coach zich er al in verdiept en krijg je al voor informatie en dat werkt erg prettig.
Ook als er wat nieuws uitkomt geeft hij ook eerlijk commentaar of je het wel of niet moet downloaden.
Eerlijk is eerlijk: er waren ook mensen die niet tevreden waren. Oké, volgens de beoordelingen eigenlijk één persoon.
Maar er waren vast meer mensen, die gewoon niet "gestemd" hebben. Toch, laat ik de mening van deze persoon ook delen (met toestemming):
jullie zijn georiënteerd op computer feeks en jongeren
Dat is niet de insteek van Apple Coach (ik zou juist zeggen dat het exact tegenovergesteld is), maar als jij dit gevoel (ook) hebt hoor ik graag van je.
Apple Coach bestaat (meer dan) 10 jaar
Dit was ook het jaar dat ik de tiende verjaardag van Apple Coach gevierd heb.
Als je dus een soort uitgezoomde versie van dit artikel wilt lezen vind je die in de 10 jaar terugblik van Apple Coach.
Alles van het oorspronkelijke idee, verschillende website designs, de Apple Coach juniors die er inmiddels zijn… Een stukje geschiedenis. :)
Favoriete artikelen
Dat was waarschijnlijk ook één van mijn favoriete artikelen om te schrijven dit jaar, hoewel het iets was wat ik vooral voor mezelf schreef.
Maar voor de echte Apple tips ben ik vooral blij met de volgende paar:
-
VPN: heb je er wel één nodig? (En wat is het).
Elke website/podcast/YouTube-kanaal, die ook maar vaag gerelateerd is aan tech, wordt regelmatig gesponsord door een VPN-provider, meestal ExpressVPN.
En eerlijk: het is waarschijnlijk één van de beste VPN-providers die er is, dat was ook de conclusie in mijn artikel.
Maar wat ik mis bij (bijna) ieder stuk over VPN-providers, is het échte nut van een VPN. Dat steeds meer websites een beveiligde verbinding gebruiken (waar een VPN weinig toevoegt) wordt weggelaten, en er is weer eens heel veel bangmakerij gaande.
Daarom vond ik het fijn om dat te doorbreken, en je gewoon eerlijk te vertellen of je wel een VPN nodig hebt.
-
Het verschil tussen een SSD, HDD, en Fusion Drive
"Vroeger" wilde je gewoon de snelste processor kopen, met zo veel mogelijk Hertz. En dan veel RAM. En een zo groot mogelijke harde schijf.
Maar tegenwoordig zul je merken dat de snelheid van je schijf ook heel veel impact heeft. In bijna alle gevallen zou ik een SSD verkiezen boven een snellere processor, of meer geheugen.
Maar omdat de SSDs veel duurder zijn kiezen mensen vaak liever voor een harde schijf of Fusion Drive. In dit artikel heb ik (hopelijk) duidelijk uitgelegd waarom je tóch de SSD zou kiezen.
-
Tips voor een langere batterijduur op iPhone en iPad
Ik heb regelmatig vragen gekregen over de batterij in de iPhone / iPad. Hoe kan je accu langer meegaan? Is je batterij altijd kapot als je iPhone ineens snel leegloopt?
Hier valt best veel over te zeggen, en dat heb ik dan ook gedaan in dat artikel. 😉
-
Alles wat je moet weten over snelladen
Als opvolger van het batterij-artikel, schreef ik ook over snelladen.
Snelladen is een techniek om je iPhone / iPad… Nou ja, sneller op te laden.
Als je batterij dus toch leegloopt, kan het helpen om in ieder geval weer snel terug naar 100% te gaan.
-
AppleCare+: heb je het nodig?Wanneer je een nieuw Apple-product koopt kun je "extra garantie" (een verzekering.) bijkopen. Moet je dat doen, of is het pure onzin?
In het AppleCare+ artikel kijken we wanneer het wél verstandig is, en wanneer het waarschijnlijk zonde van je geld is.
-
AirDrop: alles wat je moet wetenVrij recent verscheen het artikel over AirDrop. AirDrop is een techniek om eenvoudig bestanden te delen tussen iPhones, iPads, en Macs.
Veel mensen hadden nog niet gehoord van deze mogelijkheid, en waren positief verrast. En dat maakt mij dan weer blij. :-)
Apple Coach Academie
In de Apple Coach Academie is er ook weer één en ander gebeurd in het afgelopen jaar.
Nieuwe cursussen
Zo hebben we in totaal twaalf nieuwe cursussen gelanceerd. Iedereen die bang was dat "niet exact één cursus per maand" zou betekenen dat er niets zou gebeuren is nu weer gerustgesteld hoop ik… 😉 2
Een paar van die nieuwe cursussen waren:
-
Gezondheid: alles over de Gezondheid-app op je iPhone, en hoe deze je kan helpen om aan je gezondheid te werken. Als je nog goede voornemens hebt…
-
Netflix: waar we de dienst bekijken op allerlei verschillende Apple apparaten, en natuurlijk sowieso bekijken wat Netflix is.
Deze cursus kwam uit voor Apple TV+ bestond. Wellicht komt er daarom later nog een aparte cursus over Apple’s eigen dienst.
-
En iMovie. iMovie hebben we zowel voor de Mac als iPad behandeld. En ja, dat hebben we een aantal jaar geleden óók al gedaan (het was de derde cursus die lanceerde in de Apple Coach Academie), maar deze is compleet vernieuwd — vanaf de grond af opnieuw opgebouwd.
Als je zelf filmpjes wilt monteren, of dat nu vakantievideo’s zijn of complexere projecten, kan iMovie echt heel erg leuk zijn.
En zelfs als je alleen maar wat foto’s hebt die je op een andere manier wilt weergeven is het aan te raden iMovie te bekijken.
We hebben nog meer nieuwe cursussen neergezet, en die kun je allemaal zonder beperkingen bekijken in de Apple Coach Academie.
Verbeteringen in de Apple Coach Academie
Naast nieuwe cursussen hebben we ook allerlei (kleine) verbeteringen doorgevoerd in de Academie:
- We accepteren (eindelijk) creditcard betalingen voor de eerste betaling;
- Er is een aparte print-versie van de teksten bij de video’s, zodat printen veel fijner wordt;
- Academie-leden hebben nu toegang tot een speciaal spoedformulier, waar ik meestal binnen 5 minuten reageer (ook tijdens de feestdagen, ja);
- En nog veel meer kleine verbeteringen (video’s kunnen pauzeren met de spatiebalk, inloggen nog iets verder versimpeld, sneller doorgaan met je laatste les…)
Komen er in 2020 nog nieuwe verbeteringen? Absoluut. Misschien zelfs wel wat grotere verbeteringen… 😉
Apple in 2019
Apple heeft het zelf best druk gehad dit jaar. En op veel punten kunnen we het omschrijven als het jaar van de Apple pro. Wat "Pro" dan precies betekent is een ander verhaal…
Nieuwe Apple hardware
Laten we beginnen met de hardware, dan zie je al snel wat ik bedoel.
We kregen de volgende (nieuwe) Pro-producten namelijk: iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, 16-inch MacBook Pro, Mac Pro (eindelijk), en zelfs AirPods Pro.
Dat zijn aardig wat pro-producten. Of moet ik gewoon producten zeggen? Nee? Ok.
Nieuwe Macs
Waar de Mac Pro een héél specifieke doelgroep heeft, is de 16-inch MacBook Pro mogelijk één van de beste Macs van dit moment.
Al hoop ik wel dat er ook nog een keer een Mac komt mét een groter scherm, maar zónder dat het gelijk een absoluut Pro-model moet zijn.
Er zijn veel mensen die wel een groter scherm fijn vinden, maar eigenlijk een MacBook Air prima zouden vinden qua specificaties.
Een goedkopere "grote" laptop zou daarom zeker welkom zijn in Apple’s Mac-lijn.
Nieuwe iPads
Op iPad-gebied was het ook nog vrij druk dit jaar. We hebben de nieuwe iPad Air, de 10,2-inch "iPad" (de standaard iPad, die altijd 9,7-inch was), en zelfs een nieuwe iPad mini gezien.
Ik was een klein beetje verbaasd dat die laatste met een thuisknop en Touch ID kwam, en niet met Face ID, maar als je gewoon een kleine iPad wilt is het wel echt een heel fijn ding natuurlijk.
Omdat het ook werkt met de (eerste generatie) Apple Pencil is het ook ideaal als een soort notitieblokje.
De iPad Air werkt met die zelfde Apple Pencil, maar is wel een stuk groter: 10,5-inch in plaats van 7,9-inch.
Die iPad Air is eigenlijk perfect als je net wat meer wilt dan de standaard iPad, maar niet toe bent aan een iPad Pro.
En dan is er nog de "gewone" iPad. Die is nu dus een stukje groter geworden: van 9,7-inch naar 10,5-inch. En hij werkt met de eerste generatie Apple Pencil.
Voor een relatief laag bedrag (zo’n 350 euro bij Bol.com bijvoorbeeld) heb je een geweldige tablet in huis. Heeft Apple toch mooi gedaan.
Nieuwe iPhones
En het jaar zou natuurlijk niet compleet geweest zijn als er geen nieuwe iPhones kwamen.
De iPhone 11, iPhone 11 Pro, en iPhone 11 Pro Max verschenen allemaal in september 2019.
Ergens vind ik het wel fijn dat de verbeteringen jaar-over-jaar minder groot worden. Het zorgt er hopelijk voor dat we langer tevreden zijn met wat we hebben, in plaats van altijd het nieuwste "nodig" te hebben. (En tegelijk maak ik daar een uitzondering voor mijzelf, omdat ik nieuwe Apple hardware wil testen voor Apple Coach.)
Andere nieuwe Apple hardware in 2019
En dan nog wat andere nieuwe Apple hardware. Te beginnen met de Apple Watch.
De Apple Watch Series 5 is — in mijn ogen — wel een absolute upgrade, door het always on-display; een scherm dat altijd aan is.
Zo heb je niet een zwart vak om je pols hangen, maar kun je op z’n minst altijd de tijd zien. Net als met een normaal horloge.
Tegelijkertijd is de Apple Watch Series 3 sterk in prijs verlaagd, en nu een heel mooi instapmodel. Als je twijfelt of een Apple Watch iets voor je zou zijn, is de Series 3 waarschijnlijk de perfecte keuze nu.
Naast de nieuwe Apple Watch kwamen ook eerst de AirPods 2, met een optie voor draadloos opladen, en later de AirPods Pro met onder andere ANC: active noise cancelling.
AirPods zijn — in verhouding met bijvoorbeeld EarPods — niet goedkoop, maar waarschijnlijk wel mijn favoriete Apple product van de afgelopen paar jaar.
Laten we ook nog even een momentje stilstaan bij wat niet was. AirPower zou verschijnen, maar in maart hoorde we dat het toch niet doorging. Je bent nu aangewezen op alternatieven als de Belkin BOOST UP, die toch nét niet zo leuk zijn als AirPower was geweest.
Software
Dat was de hardware. Hoe zat het dit jaar met software? Dat ziet er misschien wat minder rooskleurig uit voor Apple…
iOS 13
Laten we eerst kijken naar iOS 13 voor de iPhone en iPod touch, en voortaan iPadOS 13 voor de… iPad.
Op het moment van schrijven zitten we al aan iOS 13.3. Ter vergelijking: iOS 12 kwam pas aan 12.3 in mei. En iOS 11 haalde dat in maart.
Nu kun je dat niet helemaal vergelijken, en zijn versienummers soms wat vaag, maar er is dit keer echt een duidelijke reden dat het zo hard gaat met iOS updates: het systeem bevatte nog te veel fouten tijdens lancering.
Zelf draaide ik de testversies vanaf dag 1 in juni, en ik was een beetje verbaasd in welke staat het er uit ging.
Toch, iOS 13 is zeker wel een verbetering ten opzichte van iOS 12 als we kijken naar functies die zijn toegevoegd, of verbeterd.
macOS Catalina
Voor macOS Catalina is het nieuws nog wat grimmiger. Zelf draai ik op mijn productie-machine nog steeds macOS Mojave (op de test-machine uiteraard wel macOS Catalina), omdat er gewoon te weinig redenen zijn om te upgraden.
Het mooiste is waarschijnlijk Catalyst, maar ik ben nog geen Catalyst-apps tegengekomen die ik daadwerkelijk wil gebruiken.
Omdat 32-bit apps niet meer werken is er ook een kans dat je favoriete programma’s niet meer werken.
Zo hoorde ik veel van mensen met een oudere versie van Microsoft Office, omdat Microsoft Office gebruiken op Catalina toch wat anders is: je hebt een nieuwere versie nodig, terwijl veel mensen nog de 2011-versie willen gebruiken.
Ook omdat de eerste versies van macOS Catalina nog wat onstabiel waren (we zitten inmiddels aan 10.15*.2*) zag ik veel mensen die van Catalina terug gaan naar Mojave.
Wat dat betreft was dit waarschijnlijk een minder succesvol jaar voor Apple. Maar volgend jaar juni nieuwe kansen!
Andere software veranderingen in 2019
Ondertussen stopte iMovie Theater, net een maand nadat we de nieuwe iMovie cursus publiceerde in de Apple Coach Academie.
We hebben alternatieven voor iMovie Theater bekeken op de website.
Voor de Apple Watch verscheen watchOS 6, en voor de Apple TV kwam tvOS 13.
Beide zijn prima upgrades, met in tvOS 13 natuurlijk ook ondersteuning voor Apple’s nieuwe dienst: Apple TV+.
Diensten
Apple TV+ is Apple’s antwoord op diensten als Netflix: voor € 4,99 per maand toegang tot Apple’s eigen, exclusieve series en films.
Omdat je dit een jaar gratis krijgt bij aankoop van veel Apple producten (waaronder een Apple TV, zodat je eenvoudig Apple TV+ kunt kijken op je TV) heb ik onder andere For All Mankind kunnen kijken. Of ik dit abonnement houd nadat de gratis proefperiode over is…
Ach, dat hoef ik pas in september te beslissen.
Ook Apple Arcade lanceerde dit jaar, onder een vergelijkbaar concept: € 4,99 per maand voor toegang tot exclusieve Apple games.
Ik kwam er achter dat ik te weinig spelletjes speel om dit abonnement gaande te houden, hoewel ik moet toegeven dat de kwaliteit van de spellen wel goed was.
En ten slotte kwam Apple Pay dit jaar eindelijk naar Nederland en België. Met deze betaaldienst van Apple kun je online en offline betalen, met je iPhone of Apple Watch.
Op Apple Coach keken we dit jaar naar allerlei verschillende online betaalmethodes, dus dat was wel weer leuke timing. :-)
Slofie
Apple probeerde in 2019 ook het woord "slofie" te introduceren, als term voor een slow-motion-selfie.
Ik geloof niet dat het echt is aangeslagen, maar misschien ben ik gewoon te oud om contact te hebben met de mensen die het gebruiken.
(Zo snap ik nog steeds niet echt hoe SnapChat werkt, en heb ik slechts een vaag begrip van wat TikTok is.)
Nieuwe website kuch
Vorig jaar schreef ik:
Ik heb daarom ook goed gekeken wat de redenen zijn dat we het dit jaar nog niet gedaan hebben, en in 2018 al besluiten genomen die er voor moeten zorgen dat het in 2019 wél lukt.
Als ik volgend jaar een terugblik schrijf waarin staat dat het “in 2020 echt gaat gebeuren” is er iets goed mis gegaan, en dat gaan we voorkomen.
Nu zitten we in de terugblik van 2019, en schrijf ik: in 2020 gaat het echt gebeuren.
Dus, is er dan iets goed mis gegaan?
Ja, er is inderdaad iets mis gegaan. En dat leidde er uiteindelijk toe dat ik een keuze moest maken: ga ik nog per se in 2019 online (wat een optie was), of wachten we tot januari?
Uiteindelijk is 31 december ook maar een datum, en geef ik je liever de nieuwe website als het goed is, dan alvast twee weken eerder.
Omdat de website intern al wel af is, en ik dus weet hoe alles er uit ziet, kan ik bijna niet wachten om dit met je te delen!
(Overigens, als je goed hebt opgelet in dit artikel heb je al een heel klein voorproefje gezien. 😉)
Vooruitblik op 2020
Dus, wat gaat er gebeuren in 2020?
Sowieso die nieuwe website. En natuurlijk nieuwe Apple artikelen en video’s, dat spreekt voor zich.
Dit is ook een mooi moment om de Apple Coach Academie te bekijken, want we gaan in 2020 een paar superleuke cursussen lanceren. Ook hier heb ik weer extreem veel zin in!
Dan zijn er nog een paar leuke verrassingen, waar ik het nu nog niet over wil hebben, want dan zijn het geen verrassingen meer.
Van Apple zelf zullen we in ieder geval nieuwe iPhones gaan zien, mogelijk in maart al. Ook verwacht ik dat de iPad Pro vernieuwd wordt, en misschien de gewone iPad.
Komen er nieuwe Macs? Een 14-inch MacBook Pro misschien? Of eindelijk een 15/16-inch MacBook, die níet Pro is? (En dus ook geen Pro-prijskaartje heeft…)
We gaan het zien in het komende jaar.
Gelukkig nieuwjaar,
– Martijn
-
Qua woorden-aantal bedoel ik dan dus. Ik zal mezelf niet vergelijken met J.K. Rowling, zo arrogant ben ik ook weer niet. ↩︎
-
En hoewel we gemiddeld dus uit kwamen op 1 cursus per maand, was het eigenlijk soms twee in één maand, en soms een maand niet. Maar omdat de druk van elke maand iets te hebben er af was, kunnen we gewoon betere kwaliteit produceren. ↩︎