Nieuwe iMac, iPad Pro, Apple TV, en AirTags (april 2021)
Op dinsdag 20 april 2021 heeft Apple een aantal nieuwe producten aangekondigd: een nieuwe iMac, iPad, Apple TV, en ook nieuw — de AirTag.
In dit artikel kijken we kort naar deze producten, en vooral wat het betekent voor de gewone Apple-gebruiker.
Een nieuwe iMac: met kleurtjes en Apple Silicon (M1)
Ten eerste: een nieuwe iMac. In mooie kleurtjes, met een design wat erg doet denken aan de nieuwe iPad Air en iPad Pro.
Meningen over het uiterlijk lijken erg verdeeld, en ik heb al gehoord van mensen die na lang wachten op deze iMac toch kiezen voor de Mac mini. (Die we hier uitgebreid besproken hebben.)
Vernieuwd ontwerp
Of je het nu mooi vindt of niet, het is in ieder geval duidelijk dat het een nieuw ontwerp is op deze iMac. Hij is erg plat, en doet gewoon denken aan de iPad. Het is bjna een grote iPad, op een standaard.
De kleuren waar je uit kunt kiezen voor deze nieuwe iMac zijn blauw, groen, roze, of zilver.
Op de duurdere modellen ook geel, oranje, en paars. (Mijn persoonlijke voorkeur zou voor een blauwe of groene zijn…)
Verschillende modellen (en wat kritiek)
Natuurlijk zijn het niet alleen de kleuren die veranderen op de duurdere modellen. Je krijgt ook een iets betere videokaart, twee extra USB-poorten, en een (bedrade) netwerk-aansluiting.
Dat brengt me wel gelijk bij een nadeel van deze nieuwe iMacs… Het instapmodel heeft maar twee USB-C/Thunderbolt-poorten.
En ja, ze zijn USB 4. Je kunt er van alles op aansluiten. Maar toch, voor een desktop Mac, maar twee poorten? Ik vind het weinig.
Zelfs de Mac mini komt in het instapmodel met de twee USB4 én twee USB3. En de netwerk-aansluiting.
Bovendien heeft de Mac mini ook nog een HDMI-uitgang voor een monitor, hoewel de iMac natuurlijk het beeldscherm ingebouwd heeft; dat is wat het een iMac maakt.
Al met al is dit wel iets waar de nieuwe iMacs me wat tegenvallen.
Schermgrootte ten opzichte van de "oude" iMac
Deze nieuwe iMac komt met een 24-inch scherm, dat draait op een resolutie van 4480x2520 (4,5K).
Ok, dat is heel technisch. Laten we het terugbrengen naar normale termen.
De oude iMac (die overigens nog steeds te koop is) is er in twee edities: de 21,5-inch iMac, en de 27-inch iMac.
Zoals je ziet zit 24-inch daar mooi tussenin. Ook qua beeldscherm resolutie komt het prachtig tussen de 4K van de 21,5-inch iMac, en de 5K van de 27-inch iMac.
In centimeters: het scherm is ongeveer 55cm breed, en zo'n 25cm hoog.
Qua formaat denk ik eigenlijk dat dit perfect is voor veel mensen: niet zo groot als de 27-inch die soms lastig te plaatsen is, maar niet zo klein als de 21,5-inch die soms net té klein is. (Zelf gebruik ik bijvoorbeeld ook twee 24-inch schermen, zoals besproken in het Mac mini artikel.)
Als je al lang de Mac gebruikt ben je misschien ook al wel bekend met een 24-inch iMac: tot 2009 was dat het grote model, ten opzichte van de kleinere 20-inch iMac.
In oktober van dat jaar kwamen de grotere 21,5-inch iMac en 27-inch iMac.
(En dan nog een gokje van mijn kant: de 21,5-inch iMac gaat verdwijnen, en de 27-inch iMac wordt later dit jaar vervangen met een Apple Silicon-model.)
iMac komt met M1-chip
Deze iMac komt met Apple's eigen Apple Silicon-chip, ook wel bekend onder de huidige modelnaam: M1.
Als je nu denkt "Waar heb je het over Martijn?", heb ik hier een uitgebreid antwoord op die vraag: https://applecoach.nl/apple-silicon/
En het korte antwoord: Apple maakt nu een belangrijk onderdeel van de Mac zelf, in plaats van te vertrouwen op een andere leverancier. Daardoor kan het perfect geïntegreerd worden, en is het ongelooflijk snel.
Er zijn redenen waarom je niet zou willen kiezen voor deze Mac, maar die worden steeds minder.
Zo kan Parallels nu sinds kort draaien op de nieuwe M1 (en om dat te vieren krijg je de komende week korting via deze link en met de kortingscode 2KQ-PTG-DYZ).
Dit was waarschijnlijk één van de meest complexe apps om werkend te krijgen op Apple Silicon, dus dit biedt goede hoop als je nog wacht op een programma wat nu nog niet werkt op de M1.
Vernieuwde accessoires voor de iMac
Speciaal voor deze nieuwe iMac zijn er ook een nieuwe Magic Mouse, Magic Trackpad, en Magic Keyboard. Allemaal met kleuren die passen bij deze nieuwe Mac.
Standaard zul je een Magic Mouse krijgen, maar lees zeker over de keuze tussen een Magic Trackpad en Magic Mouse als je van plan bent zo'n iMac aan te schaffen.
Het nieuwe Magic Keyboard kent ook een editie met Touch ID ingebouwd, zodat je een vingerafdrukscanner hebt op de iMac.
Dit toetsenbord zal ook werken met de Mac mini met M1, of als je bijvoorbeeld gebruik maakt van een MacBook Air of Pro (met M1), en deze aansluit op een extern scherm.
Wil je aan de slag met de nieuwe iMac? Dan bestel je deze hier.
iPad Pro gebruikt nu ook M1
Over de M1 gesproken: de iPad Pro maakt nu ook gebruik van deze chip.
Nu is dat vooral een marketing-verhaal, maar toch: hij is ook weer een stuk sneller.
Snellere iPad, en nu?
De vraag met zoiets is dan: ok, en wat kun je daar mee als iPad-gebruiker?
Ik vergelijk het altijd maar met een auto: als jij nu een auto hebt met een topsnelheid van 180km/u, en je nieuwe heeft een topsnelheid van 270km/u… Wat ga je dan anders doen? Je mag nog steeds geen 180 op de snelweg in Nederland.
Dat is nu ook een beetje met de iPad: hij is sneller, maar wat kun je nu die sneller is? De grote limitatie is nog steeds de software, al is de iPad enorm krachtig met iPadOS 14.
Begrijp me niet verkeerd: ik denk dat de iPad voor veel mensen exact de juiste computer is (beter dan een Mac in veel gevallen), maar ik denk ook dat de meeste mensen deze extra snelheid niet kunnen inzetten.
(Op zich denk ik ook dat de iPad Air de beste iPad is voor de meeste mensen, en niet per se de iPad Pro.)
Andere verbeteringen in de nieuwe iPad Pro
Nu is de snelheid niet het enige wat er nieuw is. De iPad Pro maakt nu gebruik van Thunderbolt, niet alleen USB-C, wat je meer aansluitmogelijkheden geeft.
Bijvoorbeeld snellere externe SSDs, en misschien sommige externe monitoren.
Ook hier weer, heel eerlijk: voor de gemiddelde iPad gebruiker maakt dit allemaal niet zoveel uit.
Maar de iPad Pro is ook niet voor de gemiddelde gebruiker natuurlijk. Het is voor de iPad-gebruiker die de iPad heel serieus neemt als computer. En dan is het het misschien wel waard…
Advies voor de juiste iPad nodig? Dat vind je hier.
iPad direct bestellen? Je vindt hier de 11-inch versie, en hier de grotere 12,9-inch versie.
Vernieuwde Apple TV 4K
De Apple TV is een kastje wat je onder je televisie plaatst (het heeft zelf geen scherm), en je dan allerlei multimedia-opties biedt.
Je kunt verschillende apps installeren, voor bijvoorbeeld Apple TV+, Disney+, Netflix, Pathé Thuis, en vergelijkbare diensten.
Maar ook spelletjes (inclusief allerlei spellen uit Apple Arcade), een leuke digitale open haard of aquarium, Plex of Kodi, het scherm van je iPhone of iPad delen naar de TV via AirPlay, en meer.
Deze nieuwe Apple TV is sneller dan de vorige. Wat weer de vraag zou moeten oproepen: en nu?
Tenzij je de Apple TV veel gebruikt voor spelletjes zul je er waarschijnlijk niet heel veel van merken.
Wat interessanter is, vind ik, is de vernieuwde afstandsbediening — de zogenoemde Siri remote. Deze kun je gebruiken met je televisie (dus je hebt er nog maar één nodig, wat fijn is nu de bekende Logitech Harmony niet meer gemaakt wordt 😉), en is makkelijker te gebruiken dan de oude afstandsbediening.
Als je al een Apple TV hebt kun je deze afstandsbediening ook gewoon los kopen.
De nieuwe Apple TV 4K bestel je hier
AirTags: vind je spullen terug
En dan ten slotte: de AirTags.
Dit zijn kleine apparaatjes die je in je tas kunt stoppen, in je portemonnee, aan je sleutelbos kunt hangen1… En daarmee de locatie kunt volgen.
Dus, weet je niet waar je sleutels liggen? Je vindt ze zo terug met je AirTag, via je iPhone.
Momenteel gebruik ik zelf een Tile, wat een concurrent is van de AirTag, en heb twee conclusies:
-
Het is op zich fijn om aan je sleutelbos te hebben bijvoorbeeld.
Alleen persoonlijk vergeet ik altijd dat ik het heb, en ben ik nog steeds aan het zoeken naar mijn sleutels (als ze niet op hun vaste plek zijn, maar dat is tijdens onze huidige verbouwing iets lastiger soms)…
-
Als je een iPhone gebruikt gaat de AirTag de extra 10 euro zeker waard zijn. Het enige wat lastig is, is dat je het niet standaard aan je sleutelbos kunt hangen.
Afhankelijk hoe chique je het accessoire wilt om dit wel te doen kan het je $349(!!) kosten, maar zie ze nu bijvoorbeeld al bij Amazon voor rond de vijf euro.
Een groot voordeel van de AirTag ten opzichte van bijvoorbeeld de Tile, is de perfecte integratie.
Je ziet op je iPhone precies waar je AirTag (en dus je sleutels, portemonnee, etc.) zich bevindt; je krijgt zelfs een mooie pijl om je de juiste kant op te helpen.
Je kunt de AirTag hier bestellen voor € 35,-
Presentatie terugkijken
Ik denk dat we hier de belangrijkste punten benoemd hebben, maar ik ben niet op alle (technische) details ingegaan.
Wil je de hele presentatie (Engelstalig, ongeveer een uur) zelf nog kijken?
Dat kan natuurlijk ook. Je vindt de video hier onder, of via deze link.
-
Hier is wel een extra accessoire voor nodig, omdat de AirTag zelf niet direct aan je sleutelring kan. Verwacht deze binnenkort bij allerlei winkels voor een paar euro. Ik heb ze al gezien voor 2 euro per stuk vanuit China. ↩︎