Apple Pay: alles wat je moet weten!


13.06.2019

Apple Pay (of eventueel PAY) is een betaaldienst van Apple, waarmee je online (op websites) en offline (in fysieke winkels) kunt betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad, of zelfs Mac.

Die laatste twee zijn alleen geschikt voor het betalen in webwinkels, op internet.

Nog niet alle winkels en banken ondersteunen Apple Pay, en in dit artikel leer je wat Apple Pay is, maar ook welke banken Apple Pay ondersteunen,wat je moet doen als jij Apple Pay gebruiken wilt, en hoe het zit met de beveiliging van Apple Pay.

Apple Pay, wat is het eigenlijk?

Laten we bij het begin beginnen: wat is Apple Pay?

Apple Pay is Apple’s mobiele betaaldienst. Dat wil zeggen dat je kunt betalen met je iPhone (of Apple Watch / iPad / Mac, daar komen we zo op), zonder dat je je pinpas of creditcard bij de hand hoeft te hebben.

Het is oorspronkelijk gelanceerd in Amerika, in 2015. Sinds 11 juni 2019 is het ook beschikbaar in Nederland. Onder bepaalde voorwaarden in ieder geval. Ook daar zullen we het zo over hebben.

Met Apple Pay koppel je een pinpas of creditcard aan je Apple-account, en kun je voortaan betalen via die weg. Het is eigenlijk alsof je een digitale pinpas hebt gemaakt van je Apple computer.

Je kunt het gebruiken in winkels, of op internet.

Verder werkt het ook op andere plaatsen waar je contactloos kunt betalen door je pasje tegen het apparaat te houden, dus bijvoorbeeld bij een parkeerautomaat of sommige snoepautomaten.

Je betaalt overigens geen extra kosten voor het gebruik van Apple Pay.

Hoe werkt Apple Pay?

Dus, hoe werkt Apple Pay?

Dat hangt er vanaf waar je het wilt gebruiken: in een winkel (of bijvoorbeeld parkeergarage), of in een webwinkel (of bij de Apple Coach Academie zelfs; het is zeker de bedoeling daar ook Apple Pay aan te bieden), en ook wat je wilt gebruiken: je iPhone, je Apple Watch, je iPad, of je Mac.

Apple Pay gebruiken in fysieke winkels

Om Apple Pay te gebruiken in een fysieke winkel zijn er twee dingen nodig:

  1. Een pinapparaat die ondersteuning heeft contactloos betalen (waarbij je je pasje tegen het apparaat houdt, en geen pincode hoeft in te typen)
  2. Een iPhone of Apple Watch die is ingesteld voor Apple Pay

Dat eerste is afhankelijk van de winkelier. Het goede nieuws is dat bijna alle winkels waar je kunt pinnen, ook een optie bieden om contactloos te betalen.

Een iPhone of Apple Watch instellen voor Apple Pay zullen we zo verder bespreken.

Het is niet mogelijk om je Mac of iPad te gebruiken voor Apple Pay in de winkel.

Een vrouw houdt haar iPhone naast een pinapparaat om te betalen met Apple Pay

Betaal in de winkel met Apple Pay via je iPhone of Apple Watch

Wanneer je daadwerkelijk wilt betalen geef je aan dat je wilt pinnen, net zoals je dat zou doen met een fysieke pinpas.

Als de caissière het pinapparaat geactiveerd heeft, verschijnt er op je iPhone mogelijk al gelijk je (favoriete) pasje. Zie je dat niet? Dan druk je twee keer achter elkaar op de zijknop (of twee keer op de thuisknop bovenop, op iPhones als de iPhone SE) om Apple Pay te activeren.

Nu bevestig je met Face ID of Touch ID, afhankelijk van je model. (Face ID op de iPhone X en nieuwer.)

Dit maakt je iPhone tijdelijk een digitale pinpas. Deze houd je naast het pinapparaat, en je zult een geluidje horen (of een trilling) om te laten weten dat het gelukt is.

Heb je een Apple Watch? Dan druk je ook twee achter elkaar op de zijknop, maar hoef je daarna niet te bevestigen. Dit werkt namelijk alleen als de Apple Watch al ontgrendeld is (dus je hebt eerder je code ingetypt), en je Apple Watch vergrendeld automatisch zodra je deze af doet.

Apple Pay gebruiken op het internet

Om Apple Pay te gebruiken op het internet is er ook weer aan beide kanten ondersteuning nodig:

  1. Een online winkel die Apple Pay als betaalmethode ondersteunt. Bol.com doet dat nu bijvoorbeeld (nog) niet, en Coolblue en Amac wél — allebei ook in de fysieke winkels.

Er is zeker een plan om ook ondersteuning voor Apple Pay in de Apple Coach Academie toe te voegen, naast de andere [online betaalmethodes (zoals iDEAL en PayPal)](/online-betaalmethodes "Leer meer over alternatieven voor Apple Pay op het internet"/) die we ondersteunen. 2. Een Apple computer (Mac/iPhone/iPad) die is ingesteld voor Apple Pay.

Nu kun je — als de winkel dat aanbiedt — als betaalmethode kiezen voor "Apple Pay".

Vervolgens kun je betalen door op de Apple Pay-knop te drukken, en te bevestigen via Touch ID, Face ID, of je Apple Watch. (Als je een Mac hebt zonder Touch ID kun je bevestigen met je iPhone of Apple Watch.)

Let op dat dit alleen werkt in Safari, en niet als je bijvoorbeeld Firefox of Google Chrome gebruikt.

Safari laat een mogelijkheid zien om te betalen met Apple Pay bij webwinkel Coolblue

Betalen met Apple Pay kan op de Mac in Safari

Apple Pay gebruiken met NFC-stickers

Ten slotte is het binnenkort mogelijk om Apple Pay te gebruiken met zogenoemde NFC-stickers.

Wat dat betekent is dat er een sticker ergens opgeplakt kan worden, zoals een parkeermeter. Zo is er geen compleet pin-apparaat nodig, om toch te werken met Apple Pay.

Of dit daadwerkelijk beschikbaar komt in Nederland moeten we nog zien.

Een dergelijk concept kan ik me ook voorstellen voor de OV-chipkaart-palen. Hier zou je dan ook met Apple Pay kunnen betalen, in plaats van een OV-chipkaart.

Wat zijn de voordelen van Apple Pay?

Apple Pay biedt verschillende voordelen ten opzichte van een gewone creditcard of pinpas.

Apple Pay is veiliger

Als we het vergelijken met creditcards, zie je bijvoorbeeld dat het je meer privacy geeft.

Normaal geef je je creditcardnummer door aan de winkel of website, en hebben zij jouw nummer. Dat nummer kan gestolen/gelekt worden, en zo kan iemand anders betalen met jouw creditcard.

Met Apple Pay werkt dit anders: er wordt elke keer ter plekke een nieuw creditcardnummer gemaakt, wat maar één keer gebruikt kan worden.

Dit is het eerste voordeel: Apple Pay is veiliger.

Apple Pay is sneller

Een tweede voordeel is dat het Apple Pay sneller is is dan "gewoon" pinnen.

Je hebt namelijk geen pincode nodig, en zeker op een Apple Watch gaat het uiterst makkelijk: je tikt twee keer op het zijknopje, houdt je Apple Watch er naast, en klaar.

Nu is het natuurlijk zo dat je voor kleine bedragen (tot €25) ook geen pincode nodig hebt op je pinpas, maar bij grotere bedragen wel.

Ook wanneer je in totaal meer hebt uitgegeven dan een bepaald bedrag zal je pincode weer nodig zijn.

Bovendien moet je je pinpas pakken. Dat is waarschijnlijk je portemonnee pakken, pasje er uit halen, naast de betaalautomaat houden…

Een iPhone heb je misschien sneller bij de hand, en met een Apple Watch is het natuurlijk nog makkelijker.

Er is dus ook het praktisch gemak van Apple Pay.

Je kunt je portemonnee thuis laten

En ten slotte: het scheelt je mogelijk een portemonnee meenemen.

Ik ben regelmatig weg met alleen een sleutel, iPhone, en Apple Watch. En regelmatig zelfs zonder de iPhone — als ik ga sporten bijvoorbeeld.

Ben ik thuis mijn flesje water vergeten? Dan kan ik nu de supermarkt inlopen met alleen mijn Apple Watch om, en zo weer naar buiten lopen met mijn water. (Normaal zou ik mijn grote dopper wel bij hebben, want steeds plastic flesjes kopen is niet bepaald milieuvriendelijk.)

Hoe is Apple Pay beveiligd?

Wanneer het om betalingen gaat is er natuurlijk één ding wat je zeker wilt weten: is Apple Pay veilig?

Dat kunnen we verdelen in twee stukjes: is het veilig aan Apple’s kant (wordt je creditcardnummer niet ineens gestolen?), en is het veilig aan jouw kant als gebruiker (kan iemand je iPhone uit je broekzak stelen én er dan ook gelijk mee pinnen?).

Beide zijn gelukkig goed geregeld door Apple.

Apple Pay beveiliging voor de gebruiker

Om te voorkomen dat iemand die jouw iPhone (gestolen) heeft, ook gelijk kan pinnen namens jou, moet je altijd eerst een betaling bevestigen.

Op de iPhone en iPad werkt dit met Touch ID (oudere modellen) of Face ID (nieuwere modellen).

Op de Apple Watch hoef je niet te bevestigen. Je Apple Watch moet wel ontgrendeld zijn (code ingevoerd).

Je Apple Watch zal automatisch vergrendelen zodra deze contact me je huid verliest, dus iemand die je horloge van je pols haalt zal eerst weer de code moeten intypen voor ze deze kunnen gebruiken.

Op de Mac maak je gebruik van Touch ID als je Mac dit heeft, en anders bevestig je met een iPhone of iPad die wel Touch ID (of Face ID) heeft, of je Apple Watch.

Apple Pay beveiliging bij Apple

Je gegevens worden nooit opgeslagen bij Apple zelf, maar allemaal op het apparaat zelf.

En dan nog gebeurt dit niet zo maar ergens, maar op een speciaal beveiligd stukje.

Dit wordt ook niet opgeslagen in je reservekopie van bijvoorbeeld iCloud, zodat het nooit ergens in de cloud terecht komt.

Kan ik Apple Pay gebruiken?

Enthousiast over Apple Pay? Dan ben je misschien benieuwd of jij Apple Pay kunt gebruiken.

Dat hangt van drie factoren af:

  1. Heb je een rekening bij een bank die Apple Pay aanbiedt?
  2. Heb je een Apple computer (iPhone / Apple Watch / iPad / Mac) met ondersteuning voor Apple Pay?
  3. Kun je bij deze aanbieder (webwinkel of fysieke winkel) betalen met Apple Pay?

Dat laatste heb je natuurlijk geen invloed op, maar de eerste twee kunnen we wel bekijken.

Apple Pay in Nederland

Wanneer je gebruik wilt maken van Apple Pay in Nederland kun je bij de meeste grote banken wel terecht. Sowieso bij ABN AMRO, bunq, ING, Knab, en Rabobank.

Verder heb je in Nederland geluk: waar in Amerika veel van de betaalautomaten omgebouwd moesten worden voor gebruik met Apple Pay, zijn we in Nederland al erg goed voorbereid.

De meeste winkels waar je kunt pinnen, zal het ook mogelijk zijn om Apple Pay te gebruiken.

Het is eigenlijk heel simpel: als je ergens gebruik kunt maken van contactloos betalen (waar je dus je pasje tegen de automaat houdt) kun je ook gebruik maken van Apple Pay.

Logo's van Apple Pay (het Apple logo, gevolgd door het woord "Pay") en Contactloos betalen

Zie je een logo voor Apple Pay of contactloos betalen? Dan zit je goed.

Apple Pay in België

België begon al eerder met Apple Pay. In Nederland kregen we het pas op 10 juni 2019, maar België startte al in november 2018.

Het werkt hier met pinpassen en creditcards, en wordt ondersteund door onder andere de volgende banken:

Binnenkort zullen bunq, buyway, n26 en Revolut ook werken.

Apple Pay in andere landen

Benieuwd naar ondersteuning buiten Nederland en België? In deze landen kun je betalen met Apple Pay:

  • Australië
  • België
  • Brazilië
  • Canada
  • China
  • Denemarken
  • Duitsland
  • Finland
  • Frankrijk
  • Guernsey
  • Hong Kong
  • Hongarije
  • IJsland
  • Ierland
  • Isle of Man
  • Italië
  • Japan
  • Jersey
  • Kazachstan
  • Luxemburg
  • Monaco
  • Nederland
  • Nieuw Zeeland
  • Noorwegen
  • Oekraïne
  • Oostenrijk
  • Polen
  • Rusland
  • San Marino
  • Saoedi-Arabië
  • Singapore
  • Spanje
  • Taiwan
  • Tsjechië
  • Vaticaanstad
  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Arabische Emiraten
  • Verenigde Staten
  • Zweden
  • Zwitserland

Apple computers die Apple Pay ondersteunen

Er zijn vier "type" Apple computers die Apple Pay ondersteunen: de iPhone, de Apple Watch, de iPad, en de Mac.

Alleen de iPhone en Apple Watch werken ook in fysieke winkels. Voor online winkels kun je wel gebruik maken van alle methodes.

Niet elke Apple computer is echter geschikt. Het komt er vrijwel op neer dat er een vorm van fysiek contact moet kunnen zijn: dus Touch ID, Face ID, of een Apple Watch. (Omdat de Apple Watch altijd contact moet houden met je huid is dit een soort uitzondering.)

Heb je een Mac zónder Touch ID? Dan kun je mogelijk nog wel betalen met Apple Pay, maar alleen door te bevestigen vanaf een Apple computer die wél een dergelijke beveiliging heeft.

Welke iPhones ondersteunen Apple Pay?

De meeste iPhones met een vingerafdrukscanner (Touch ID), of Face ID, ondersteunen ook Apple Pay.

De uitzondering hier op is de iPhone 5s.

De volgende iPhones kunnen dus gebruik maken van Apple Pay, als ze minstens iOS 12 gebruiken:

Weet je niet welke iPhone jij hebt? Je kunt altijd even kijken op deze pagina, dan heb je het zo gevonden.

Welke Apple Watch modellen ondersteunen Apple Pay?

Voor de Apple Watch is het simpeler.

Elke Apple Watch is geschikt voor Apple Pay, vanaf de allereerste Apple Watch.

Welke iPads ondersteunen Apple Pay?

Ook op de iPad zit je eigenlijk wel goed als je iPad maar Touch ID of Face ID heeft.

Dat betekent dat Apple Pay werkt op deze iPads:

Ook hier moet je wel iOS 12 geïnstalleerd hebben, wat een gratis update is voor al deze modellen.

Welke Macs ondersteunen Apple Pay?

Bij de Mac kunnen we een onderscheid maken in Macs die Apple Pay volledig ondersteunen, zonder hulp van bijvoorbeeld een iPhone, en Macs die het deels ondersteunen, maar waarbij je wel moet bevestigen vanaf een ander apparaat.

Macs met volledige ondersteuning voor Apple Pay zijn:

Macs met gedeeltelijke ondersteuning voor Apple Pay zijn:

Voor alle Macs geldt dat ze in ieder geval macOS Mojave moeten gebruiken. macOS Mojave is gratis te installeren als je nog een oudere versie van macOS gebruikt.

Geen idee welke Mac je hebt? Je vindt het hier terug.

Apple Pay gebruiken: hoe stel je het in?

Goed, heb je een Apple computer met ondersteuning voor Apple Pay en een geschikte bankrekening?

Dan kun je Apple Pay nu gaan instellen!

Apple Pay instellen op de iPhone, iPad, of Apple Watch

Om Apple Pay in te stellen op je iPhone, iPad, of Apple Watch kun je voor een groot dezelfde stappen gebruiken.

Alleen het begin is anders, dus dat bespreken we per apparaat. Nadat je de eerste stappen hier gevolgd hebt vind je de rest van de stappen iets lager.

Apple Pay op de iPhone:

  1. Open de app "Wallet" op je iPhone. Dit is een app die standaard op je iPhone zit.

Heb je deze een keer verwijderd? Dan kun je de app gratis opnieuw installeren via deze link. 2. Tik rechtsboven op de "+" (plus) in de Wallet app, zodat je een nieuwe kaart kunt toevoegen. Je krijgt eerst nog een korte introductie over Apple Pay

Apple Pay op de Apple Watch:

  1. Open de app "Watch" op je iPhone (download de app opnieuw als je deze niet mere hebt)
  2. Tik linksonder op "Mijn Watch"
  3. Ga naar "Wallet en Apple Pay"
  4. Kies "Voeg kaar toe"

Apple Pay op de iPad:

  1. Open de app "Instellingen" op je iPad
  2. Ga naar "Wallet en Apple Pay" aan de linkerkant
  3. Kies "Voeg kaar toe"

Apple Pay verder configureren voor iPhone, iPad, en Apple Watch

Vanaf hier heb ik hier steeds over iPhone, de stappen zijn hetzelfde voor je iPad of Apple Watch:

  1. Tik op "Ga door"
  2. Kies je bank, of creditcardmaatschappij. Zie je deze er niet bij staan? Tik dan op "Voeg andere kaart toe"
  3. In sommige gevallen zul je nu met de camera een creditcard moeten scannen. In het geval de ING gebruik je de ING app op je telefoon om je rekening te koppelen.

Het is dus wel belangrijk dat je de ING app van te voren geïnstalleerd hebt, en ingelogd bent. 4. Vanaf hier volg je de stappen van je bank, die verschillend zijn per bank.

In het geval van de ING log je in met Touch ID, Face ID, of je code en kies je een rekening. Vervolgens kies je "Zet in Wallet" om de kaart toe te voegen. 5. Heb je een iPhone en een Apple Watch? Dan kun je kiezen waar je deze kaart wilt koppelen. 6. Mogelijk moet je nog verifiëren, bijvoorbeeld met behulp van een telefoonnummer. 7. Je krijgt je gegevens nog een keer te zien (naam en bankrekening) en tik op "Volgende" 8. Je krijgt de voorwaarden te zien, waar je mee akkoord zult moeten gaan als je dit wilt gebruiken 9. Je pinpas is nu gekoppeld, en voortaan te gebruiken voor Apple Pay!

Zie je dit alles liever in een video? Dat kan ook. In deze video laat ik je zien hoe je Apple Pay instelt op je iPhone:

Apple Pay instellen op de Mac

Het instellen van Apple Pay op de Mac gaat iets anders dan op de iPhone en iPad.

Hier doe je dit als volgt:

  1. Klik linksboven (in de menubalk) op het Apple-logo ()
  2. Kies Systeemvoorkeuren
  3. Ga naar "Wallet en Apple Pay"
  4. Klik op "Voeg kaart toe"
  5. Volg de stappen van je bank

Dit werkt alleen op Macs met Touch ID, dus de 13-inch MacBook Pro met Touch Bar, de 15-inch MacBook Pro met Touch Bar, en de nieuwe MacBook Air.

Op andere Macs, die Apple Pay deels ondersteunen, zul je gebruik moeten maken van een volledig ondersteunde Apple computer — bijvoorbeeld een iPhone of iPad.

Apple Pay met meerdere pinpassen / creditcards

Je zit in Apple Pay niet vast aan één kaart. Je kunt meerdere kaarten tegelijk gekoppeld hebben, bijvoorbeeld een gezamenlijke rekening en een privé-rekening.

Ook kun je een mix van creditcards en pinpassen hebben.

Standaard pas aangeven in Apple Pay

In je Wallet kun je aangeven welke je "favoriet" is. Deze zal als eerste gepresenteerd worden wanneer je gaat betalen.

Om een pas als favoriet te zetten zorg je dat deze vooraan staat in de Wallet app. Je kunt de kaarten hier in volgorde slepen, en degene die standaard in beeld is, zal gebruikt worden als jouw favoriete kaart.

Twee ING-passen overlappen elkaar in de Wallet-app

Apple Pay kan meerdere passen tegelijk koppelen. In dit geval is de rekening die eindigt op 1770 de standaard pas.

Een kaart verwijderen uit Apple Pay

Wil je een bepaalde creditcard of pinpas niet meer gebruiken met Apple Pay?

Dan kun je deze weghalen door in de Wallet app te tikken op de kaart. Tik vervolgens rechtsboven op de drie puntjes.

Helemaal onderaan vind je hier de optie “Verwijder deze kaart”, om de kaart te verwijderen uit Apple Pay.

Kun je Apple Pay gebruiken zonder internet?

Apple Pay werkt ook zonder internet. Dat is handig als je geen mobiel internet hebt op je iPhone, maar ook als je weg bent met alleen een Apple Watch zonder 4G.

Dat laatste verwacht ik zelf regelmatig te gebruiken, en is voor mij zelfs een reden om een ING-rekening aan te houden, tot mijn eigen bank Apple Pay ook ondersteuning heeft voor Apple Pay.

Wat is het verschil tussen Apple Pay, Apple Card, en Apple Cash?

Naast Apple Pay, heb je misschien ook wel gehoord van Apple Cash of zelfs de Apple Card.

Hoe zit dat? Wat is hetzelfde, en wat zijn de verschillen?

Apple Pay hebben we hier nu uitgebreid besproken, maar laten we nog even kijken naar de Apple Card en Apple Cash.

Apple Card

Apple Card (of Card, als je wilt) is een creditcard die Apple aanbiedt.

Het is beschikbaar als een fysieke kaart, maar alleen in Amerika.

Betaal via Apple Pay met je Apple Card

Betaal via Apple Pay met je Apple Card

Het is ook beschikbaar als een digitale kaart, geïntegreerd met Apple Pay.

Of de Apple Card ooit ook naar Nederland komt is nog niet duidelijk.

Apple Cash

Apple Cash laat je Apple Pay gebruiken om onderling betalingen te doen.

We hebben hier in Nederland Tikkie voor onderlinge iDEAL-betalingen, en met Apple Cash zou je dit kunnen doen via Apple Pay.

Helaas is dit nog niet in Nederland beschikbaar.

Wanneer dat wel zo is kun je eenvoudig geld overmaken met andere Apple Pay-gebruikers.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje