Apple en hun eigen podcast app: is het wat?
Terwijl er bij Apple druk gewerkt wordt aan een nieuwe versie van iOS voor iPhone en iPad schieten ze er ook nog even een nieuwe applicatie uit.
De geruchten zijn dat het onderdeel “podcasts” (zie ook: Podcasts luisteren op je Mac, iPhone, iPod of iPad dankzij iTunes) verdwenen is uit de Muziek-applicatie.
Wil je toch nog podcasts kunnen volgen zonder een programma van een externe ontwikkelaar? Dan is er voor jou de Podcasts-app van Apple.
De podcasts-app is gratis
Natuurlijk was er altijd al het geweldige Instacast (download) en andere apps als Downcast (download).
Dit zijn echter betaalde apps, die het misschien niet waard zijn als je bijna nooit podcasts luistert. Nu jij, één van de lezers hier, mij motiveert weer zelf een podcast te starten wil ik je wel iets bieden om te luisteren. Gratis.
De Podcasts-app van Apple is gratis te downloaden en een prima aanvulling op de Muziek-app.
Podcasts van Apple is simpel in gebruik
De nieuwe applicatie is bovendien heel simpel in gebruik. Wanneer je de applicatie start zie je eerst 2 “tabs” onderin. Links zie je de Podcasts-tab en rechts de Topstations.
Wanneer je nog geen podcasts hebt zul je zien dat de linkertab nog leeg is. Rechts staan de Topstations waar je nieuwe podcasts kunt toevoegen.
Helemaal bovenin zie je nog de knop “Catalogus” en een schuifje om te kiezen tussen audio of video. De catalogus kijken we zo naar.
De audio- of videoschuif bepaalt natuurlijk of je podcasts met alleen audio, of podcasts inclusief video (ook wel vodcasts) ziet.
Een nieuwe podcast toevoegen
Onder de audio/video-schuif zie je een aantal onderwerpen en een balk. Hier mee kun je “afstemmen” welke categorie je wilt zien.
Wil je een nieuwe taal leren? Kijk dan eens bij onderwijs -> taalcursussen.
Meer geïnteresseerd in actuele onderwerpen? Ga nog meer naar links voor Nieuws en politiek.
De focus van het overzicht ligt duidelijk in het midden op de grote afbeelding. Naast de podcast afbeelding (het artwork) staat een kleine i om meer informatie over deze podcast op te vragen.
Aangezien niet alle podcasts een mooie afbeelding hebben is dit heel handig om de titel van de podcast op te zoeken.
Je kan vanaf hier enkele dingen doen:
* Abonneren: zo krijg je automatisch de nieuwste aflevering van de podcast binnen wanneer deze uit is;
* Per aflevering een download-knop. Hiermee kun je een individuele aflevering downloaden. Handig om een podcast te “testen”!;
* Per aflevering een kleine i: de titel, datum, duur en beschrijving van de aflevering.
Vind je een podcast echt te gek? Je kunt ’m natuurlijk ook delen met je vrienden!
Door op het icoon rechtsboven te tikken krijg je opties om te delen via Twitter, email of SMS/iMessage.
Podcasts die niet zijn uitgelicht toevoegen
Om podcasts die niet in de top stations zitten toe te voegen ga je naar catalogus, linksboven in het scherm.
Onderin zie je de opties Uitgelicht, Audio, Video, Hitlijsten en Zoek.
De eerste opties geven je gewoon meer manieren om te bladeren. De laatste optie biedt je uiteraard de mogelijkheid om de podcasts te doorzoeken.
Het zoeken kan op naam, uitgever of zelfs in de omschrijving.
Wat maakt de Podcasts app zo leuk?
De keuze om een oude bandrecorder als analogie te gebruiken is misschien apart te noemen. Podcasts zijn natuurlijk nooit uitgebracht op een medium wat daar mee te maken heeft.
Maar het maakt de app wel leuk om te gebruiken! 😉
Al met al is de podcasts app van Apple een fijne applicatie voor mensen die weinig podcasts luisteren, maar het af en toe wel leuk vinden.
Het gebrek aan klikbare links in “show notes” en het “verbergen” van podcasts die niet in de top stations zitten maken het minder geschikt voor de echte fanaten. Die kijken misschien liever naar Instacast.