Maart updates Apple: macOS 15.2, iOS 18.2, en meer


03.04.2025

We zien de laatste tijd steeds vaker dat ook de kleinere updates, waarbij het eerste getal in het versienummer gelijk blijft, steeds vaker nieuwe functies bevatten.

Net als met de ".2-updates" uit december, wil ik dan nu ook even kijken naar de nieuwe updates van Apple.

Het gaat deze keer om de volgende updates:

  • iOS 18.4 (iPhone)
  • iPadOS 18.4 (iPad)
  • macOS Sequoia 15.4 (Mac)
  • watchOS 11.4 (Apple Watch)
  • HomePod 18.4 (HomePod)
  • tvOS 18.4 (Apple TV)

Ook updates voor oudere versies

De versies die ik hier boven noemen zijn updates voor de meest recente versies.

Maar ook oudere versies worden bijgewerkt: zoals macOS Sonoma 14.7.5 en macOS Ventura 13.7.5.

Als je dus geen gebruik maakt van Sequoia, omdat je dat niet kunt of niet wilt, is het nog steeds belangrijk om die kleine veiligheid-updates te installeren.

Zeker als je macOS Sequoia wel zou kunnen draaien, maar je er voor kiest dat niet te doen, is het belangrijk dat je zelf op zoek gaat naar deze veiligheid updates. Zie hier hoe dat werkt.

Heb je een oudere Mac? Dan kun je misschien niet updaten naar macOS Sequoia, Sonoma, of Ventura.

Heb je een oudere versie (Catalina, Big Sur, of Monterey bijvoorbeeld), kijk dan ook even naar dit artikel over de veiligheid van oudere Macs.

Weet je niet of jouw Mac kan updaten? Je kunt hier opzoeken.

Ten slotte: kun je wél updaten naar macOS Sequoia, maar heb je getwijfeld om dat te doen? Wat mij betreft is het prima om het nu te doen, zolang je eerst een goede reservekopie maakt.

WhatsApp als je standaard Telefoon- of Berichten-app

We zagen in iOS 18.2 al dat je een andere app kunt kiezen als standaard berichten-app.

Op dat moment ondersteunde WhatsApp dat nog niet, en ondanks alle controversie rondom WhatsApp1 (en de nieuwe AI-chatbot), zullen veel mensen dat hun standaard Berichten-app willen maken.

Vanaf iOS 18.2 is dat daadwerkelijk mogelijk, via de Instellingen app:

  1. Open de app Instellingen
  2. Ga helemaal naar beneden naar Apps
  3. Kies Standaardapps
  4. Bij Berichten kies je je standaard app voor het sturen van berichten, en bij Bellen je standaard app om te bellen

Hier kun je ook een standaard app instellen voor andere zaken als navigatie (zoals Google Maps in plaats van Apple Kaarten), je browser (bijvoorbeeld Google Chrome of DuckDuckGo in plaats van Safari), en je e-mail (bijvoorbeeld Gmail of Microsoft Outlook in plaats van Apple Mail).

Overigens krijg je na de update mogelijk ook weer de vraag of je een andere browser wilt zodra je Safari opent. Je standaard browser op iOS instellen hebben we eerder besproken.

Apple Intelligence nu in de EU

Bovenstaande krijgen we allemaal als inwoners van de Europese Unie, maar de andere kant is dat we sommige dingen juist niet kregen in de EU.

Apple Intelligence, wat verschillende zaken omvat. Zo kun je een tekst laten herschrijven in een andere toon, of ChatGPT-integratie in Siri activeren.

Nu zijn er wel nog steeds een aantal voorwaarden:

  • Je iPhone (of iPad) moet nieuw genoeg zijn — alleen de iPhone 15 Pro (Max) en nieuwer ondersteunen Apple Intelligence, en voor de iPad heb je een M1 of A17 Pro chip nodig
  • Je iPhone moet in het Engels staan als systeemtaal
  • Je mag je iPhone niet in China gekocht hebben

Hopelijk komt Apple Intelligence ook in het Nederlands beschikbaar, misschien met iOS 19 dat naar verwachting in september verschijnt.

Fout in iOS 18.4: verwijderde apps komen terug

Helaas is de update niet foutloos: het lijkt er op dat er bij sommige mensen apps opnieuw geïnstalleerd worden die eigenlijk bewust verwijderd waren.

Het doet wat denken aan een bug vorig jaar, in iOS 17.5, toen Apple 17.5.1 moest uitbrengen, omdat verwijderde foto's plots terug kwamen.

Ook hier zullen we vast een update voor krijgen.

Bijdragen aan betere locatie data

Ook is er een nieuwe instelling in iOS 18.4 (ontdekt door @mysk_co), waar je kunt kiezen of je helpt om de nauwkeurigheid van locatievoorzieningen te verbeteren.

Dit werkt door af en toe anonieme gegevens vanaf je telefoon door te geven naar Apple. Hoe meer mensen dit doen, hoe beter de locatie-voorziening voor iedereen wordt.

Het werkt door aan te geven welke WiFi-netwerken en mobiele telefoon zendmasten in je buurt zijn, en dat te koppelen aan je GPS-locatie.

Uiteraard gebeurt dit volledig anoniem en beveiligd, maar wil je liever niet meedoen kun je het uitschakelen:

  1. Open de app Instellingen
  2. Ga naar Privacy en Beveiliging
  3. Kies Locatievoorzieningen
  4. Ga helemaal naar beneden voor Systeemvoorzieningen
  5. Bijna helemaal beneden vind je Verbeter nauwkeurigheid. Zet deze optie aan of uit, om wel of niet bij te dragen aan dit systeem

Nog veel meer kleine wijzigingen en nieuwe functies

Voor een relatief kleine update bevat deze nog vrij veel nieuwe functies.

Zo heb je nu ook de mogelijkheid voor achtergrondmuziek in , kun je sommige stofzuigers koppelen aan HomeKit (onder andere de Roborock S8, iRobot Roomba Combo 10 Max, en de Switchbot Mini Robot K10+), zie je je recente zoekgeschiedenis in Safari (wat ik heb uit gezet via Instellingen -> Apps -> Safari -> Toon recente zoekacties), hebben de iPad en Mac nu ook de mogelijkheid om e-mails automatisch te categoriseren (maar alleen als je apparaten in het Engels staan), het Bedieningspaneel van de iPhone, en nog meer.

Al met al: zeker even updaten. Al doe je het maar voor alle opgeloste veiligheid-fouten.

Op de iPhone en iPad doe je dit door de Instellingen-app te openen, en dan naar "Algemeen", "Software-update".

Voor de Mac gaat het via het Apple-menu, Systeeminstellingen, Algemeen, en dan Software-update.


  1. Of je zou moeten overstappen van WhatsApp, en wat een beter alternatief is, kunnen we natuurlijk ook nog eens bespreken. Maar dat past niet meer in dit artikel. ↩︎


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje