Mei updates Apple: macOS 15.5, iOS 18.5, en meer
macOS Sequoia 15.5, iOS 18.5, iPadOS 18.5, watchOS 11.5, tvOS 18.5…
Er zijn weer allerlei nieuwe updates, niet eens zo lang na de introductie van iOS 18.4, iPadOS 18.4, en macOS 15.5.
Hoewel het voornamelijk gaat om het oplossen van kleine fouten, en verbeteringen in de beveiliging, zijn er ook een paar dingen die gevolgen kunnen hebben voor bijvoorbeeld oudere apparatuur.
iOS updates
Als je een iPhone of iPad gebruikt is het een kwestie van updaten, al krijg je niet heel veel nieuws.
Maar zoals altijd: het is goed om veilig te blijven op die manier.
En als je kinderen hebt, en de Schermtijd-functie gebruikt, kun je als ouder nu een melding ontvangen wanneer de juiste code van de schermtijd ingevoerd wordt. Handig om te weten of ze het stiekem geraden hebben. 😉
Ondersteuning voor "oude" versie Apple Woning stopt
Gebruik je de Apple woning-app voor "slimme" apparatuur in je huis? Denk bij dergelijke slimme apparatuur aan bijvoorbeeld Philips Hue-lampen, of misschien een video-deurbel.
Dan is het belangrijk te weten dat hier iets gaat veranderen als je oudere apparaten gebruikt.
In iOS 16.4 (twee jaar geleden) kwam er namelijk een aparte update voor de Woning-app uit. Die zou op allerlei punten beter zijn, maar was niet verplicht.
Apple geeft nu echter aan dat dit wél verplicht wordt.
Dat betekent dat je geen gebruik kunt maken van de Woning-app op apparaten met een versie lager dan iOS 16.2, iPadOS 16.2, macOS 13.1, tvOS 16.2 of watchOS 9.2.
Omdat je niet altijd de nieuwste versie kunt installeren (zie hier bijvoorbeeld de ondersteuning voor Macs) kan het dus zijn dat je vanaf sommige computers bepaalde Woning-apparatuur niet meer kunt bedienen.
Heb je een oude iPad ergens aan de muur gehangen om zo makkelijk je thermostaat en je lampen te regelen? Als deze geen iPadOS 16.2 (of nieuwer) kan draaien zul je die moeten vervangen als je Woning wilt gebruiken.
Wanneer je de apps van de fabrikanten zelf gebruikt (zoals de Philips Hue app, of de tado° app) kan dit anders zijn. (Al vereisen deze twee voorbeelden toevallig nóg nieuwere versies van iPadOS.)
Een ander nadeel aan deze update is dat je een iPad niet meer als een zogenoemde woninghub kunt gebruiken (uitleg), en je een HomePod, HomePod mini, of Apple TV nodig hebt in zo'n geval.
macOS updates
Nog steeds, dat betekent niet dat je nu per se naar macOS Sequoia moet als je tevreden op macOS 14 Sonoma zit (of zelfs macOS 13 Ventura), maar installeer dan ook wel weer de kleine updates.
Zowel in Ventura 13.7.6 als Sonoma 14.7.6 zien we een aantal beveilig updates terug.
Pas op met oudere versies
Draai je iets ouder dan macOS Ventura, zoals macOS 12 Monterey, of misschien zelfs macOS 11 Big Sur, macOS 10.15 Catalina?
Weet dan dat die versies niet meer ondersteund worden door Apple.
Helaas geldt aan de andere kant ook dat niet alle Macs ondersteund worden (kijk hier hoe de ondersteuning voor jouw Mac is), dus misschien kun je op jouw Mac geen nieuwere versie installeren. Dan is het, met het oog op veiligheid op een oudere Mac, misschien tijd om na te gaan denken of je een nieuwer model wilt.
macOS 13 Ventura ondersteuning gaat stoppen
Ook als je momenteel niet nieuwer dan macOS Ventura kunt installeren begint dat te spelen: op 9 juni is Apple's grote WWDC-conferentie, waar we onder andere de nieuwe iOS 19, iPadOS 19, en macOS 16 gaan zien.
Dat betekent ook dat de ondersteuning van macOS Ventura zeer waarschijnlijk zal vervallen. Waarschijnlijk zal dit ergens rond oktober/november zijn, of op z'n vroegst september.
Dit is bijvoorbeeld het geval voor de iMac uit 2017. Als je die gebruikt is het dus belangrijk om te weten dat je geen updates meer ontvangt vanaf dat moment, en dus ook over de veiligheid moet nadenken.
Ondersteuning voor AFP verdwijnt in macOS
Op dit moment zijn er twee belangrijke protocollen die macOS ondersteunt voor bestandsdeling: Apple Filing Protocol (AFP), en Samba (SMB).
In de Engelse notities over macOS 15.5 lezen we:
Apple Filing Protocol (AFP) client is deprecated and will be removed in a future version of macOS.
Dat betekent dat AFP dus gaat verdwijnen, en je SMB zult moeten gebruiken voor het delen van bestanden over het netwerk.
Vaak zul je dit al wel doen, maar bij bijvoorbeeld het gebruik van een NAS kan het zijn dat je die hebt ingesteld voor AFP.
Ook als je Time Machine over het netwerk doet kan dat via AFP gaan. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een Time Capsule gebruikt.
Let daar dus goed mee op, en ga nu vast kijken of je dit kunt migreren. Net als met bijvoorbeeld het afschaffen van 32-bit ondersteuning is het fijner om rustig te kijken wat je alternatieven zijn, en dingen te testen, dan dit plots te moeten doen omdat het niet meer werkt.
Ten slotte: het gaat hier om AFP, wat je kunt gebruiken om bestanden over je lokale netwerk te delen. Verwar het dus niet met APFS, wat Apple's huidige bestandssysteem is, en nog lang ondersteund zal worden naar verwachting.