Backups maken van je Mac en iOS apparaten: waarom zou je?


01.12.2016

“Vroeger” — toen ik nog een jaar of 18 was, en ik ben van ’87 — repareerde ik nog weleens computers voor mensen. Windows opnieuw installeren, een driver-probleempje oplossen of de stekker in het stopcontact steken.

Soms was een computer zo ver heen, dat opstarten geen optie meer was: alleen opnieuw installeren.

En dan kwam het: “Heb je een reservekopie van je harde schijf?”, vroeg ik dan.

Meeestal werd dit beantwoord met stilte. En dan niet de serene rust van een natuurwandeling, maar de kille stilte die er heerst wanneer iemand hoopt dat het niet uitspreken van een probleem betekent dat het probleem niet bestaat.

Alles op je computer, betekent alles weg

Soms ging het om een spelletje waar iemand al level 42 was, en nu weer op 1 moest beginnen. Tja, leuk is anders, maar het gebeurt.

Maar soms ging het om de presentatie waar iemand de afgelopen 3 maanden aan gewerkt had. Een boek wat bijna klaar was om voor het eerst naar de uitgever te gaan. Een complete afstuudeer-scriptie met een deadline voor een week later. Familiefoto’s die 10 jaar terug gingen. (Meestal niet veel meer dan dat gelukkig, omdat digitale camera’s nog niet zo populair waren.)

Wat het ook is: soms kon ik nog iets doen, maar vaak ook niet. Inmiddels hebben we betere programma’s om data te redden, maar nog steeds kun je vaak niet alles terughalen (of lopen de kosten dan in de tienduizenden euro’s), hoe graag je dat ook zou willen.

Daarom gaan we het de komende tijd hebben over het maken van reservekopieën, ook wel back-ups genoemd. Dit gaan we doen voor je Mac, je iPhone en je iPad.

Als ik wel eens tegen mensen zei dat ik alleen hun nieuwe Mac wilde installeren als ze ook een externe harde schijf er bij kochten werd dat nog al eens negatief beantwoord. Nee, 50 euro voor een harde schijf (bij een Mac van 1800 euro…) was echt te veel.

Toch weiger ik iemands computer, met alle foto’s en andere documenten, op te zetten zonder reservekopie. Het is namelijk altijd een vraag wanneer je harde schijf kapot gaat, en niet of je harde schijf kapot gaat.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor dingen als de iPhone: hij hoeft maar één keer slecht te vallen, en al je foto’s kunnen weg zijn als dit de enige drager is. Als je je dat goed beseft, is € 0,99 per maand voor extra iCloud ruimte ineens zo gek niet, of wel? ;-)

En dan zijn er natuurlijk nog zaken als een vergissing van jezelf (verkeerde bestand verwijderd), diefstal, brand en natuurrampen.

Wat zou je doen…?

Stel je voor dat je op een dag je computer (of dat nu een iPhone, iPad of Mac is) wilt aanzetten, maar hij reageert niet. Je hebt de stekker er al drie keer opnieuw ingestopt, en in een poging wat natuurwetten te overtreden druk je gewoon nog een keer op het knopje.

Helaas, het werkt nog steeds niet.

Met je computer onder de arm rijd je naar de Apple Store, waar ze je vertellen het klaar is: deze computer gaat niet meer opstarten. Je krijgt wel gratis een nieuwe onder de garantie, en de mensen in de Apple Store bieden je aan om de gegevens van je oude computer over te zetten voor je.

De oude computer is alleen wel dergelijk kapot, dat ze je vragen om je reservekopie.

Wat doe jij op dat moment? Haal je de harde schijf uit je tas, of is er die ijzige stilte die ik in het begin van dit artikel noemde.

Alles is weg: documenten, muziek, films, administratie… En natuurlijk, onvervangbare foto’s en video’s. Ik merk het nu al met ons zoontje: hij gaat nooit meer een dag, een week of een maand oud zijn.

En met mijn geheugen heb ik dus echt die foto’s nodig, die we nooit opnieuw zouden kunnen maken. 😉

Dus, wat zou jij doen?

Brand! Brand!

Ander voorbeeld: je komt thuis, en je ontdekt dat er brand is uitgebroken bij de buren. En dat is dan weer overgeslagen naar jouw huis.

Dit overkwam een man in Amerika, die toen zijn brandende huis is ingerend om de MacBook die binnen lag te redden.

De reden? Er stonden twee complete boeken op, en alleen daar op.

Ook hier weer: wat zou jij doen? Ren je het brandende huis in, of toch liever niet?

brandend-huis-met-laptop.jpeg

brandend-huis-met-laptop.jpeg

Hij heeft het gelukkig overleefd, en de boeken zijn in orde gekomen, maar dit soort risico’s moet je natuurlijk nooit willen nemen!

Maar ik wil ook niet dat je dingen die belangrijk voor je zijn kwijt raakt. Dus hoe kunnen we voorkomen dat je aan de ene kant niet je brandende huis in hoeft te rennen, maar aan de andere kant wel gewoon alle spullen op je computer bewaard?

man-rent-brandend-huis-in-voor-laptop.jpeg

man-rent-brandend-huis-in-voor-laptop.jpeg

Dat kunnen we waarschijnlijk op twee manieren aanpakken: één manier is proberen het huis brand-veiliger te maken, maar daar heb ik geen verstand van, en de andere manier zijn de bestanden op je computer veilig te stellen.

En daar heb ik wel verstand van, gelukkig.

De meeste mensen willen hun bestanden niet kwijt denk ik. De meeste mensen zullen ook liever geen brandende gebouwen in rennen. (En de mensen die dat wel doen, als professionele brandweerlieden, heb ik natuurlijk immens veel respect voor.)

Voorbereiding en strategie

Alles in deze dingen draait om voorbereiding en strategie. Helemaal geen reservekopie? Dan is er de ijzige stilte in de Apple Store. Wel een reservekopie, maar hij ligt 5cm van je Mac vandaan? Dan wordt het een afweging hoe belangrijk alles op je computer is, en hoe goed je denkt tegen de rook te kunnen.

Daarom doen we in de backup cursus alles netjes in stappen: we zetten een strategie uit die je beschermt tegen deze zaken, en dan gaan we deze implementeren.

De cursus is beschikbaar voor alle leden van de Apple Coach Academie.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje