Moet je upgraden naar macOS 11 Big Sur?


29.09.2020

Meestal raad ik gewoon aan updates te installeren. Sommige zijn er specifiek voor de veiligheid van je Mac, en andere brengen bijvoorbeeld nieuwe functionaliteit, of ze lossen bekende problemen op.

Maar een overstap als deze, naar macOS 11, is wel een vrij grote stap.

Uiteindelijk zul je wel moeten, als je bijvoorbeeld een nieuwe Mac koopt komt deze gewoon met macOS 11, maar er is toch de vraag of je het al (gelijk) moet doen.

Hier een aantal overwegingen.

Kan jouw Mac naar macOS 11 Big Sur?

We kunnen aan beide kanten allerlei argumenten geven, waar je dan zelf keuzes in zult moeten maken, maar het begint natuurlijk allemaal met de vraag of jij kunt upgraden naar macOS Big Sur.

Als macOS Big Sur niet draait op jouw Mac, maakt het ook weinig uit of het beter voor je zou zijn. Tenzij je er speciaal een nieuwe Mac voor wilt kopen natuurlijk.

Dus, kan het?

Dat hangt van je Mac af. Zoek daarom eerst je Mac model op, en dan kun je hier controleren of jouw Mac ondersteund wordt.

De video voor het controleren van je model staat ook hieronder.

Voor laptops (MacBooks) heb je één van de volgende modellen, of nieuwer nodig:

  • MacBook (vroeg 2015)
  • MacBook Pro (medio 2013)
  • MacBook Air (vroeg 2013)

Heb je geen laptop, maar een desktop? Dan kan het draaien op de volgende modellen (of nieuwer):

  • Mac mini (eind 2014)
  • iMac (mid 2014)
  • iMac Pro (alle modellen)
  • Mac Pro (2013)

Gebruik je nu Catalina, of iets ouders?

Het systeem wat je nu gebruikt kan veel invloed hebben op je keuze om de upgrade te doen.

Wanneer je bijvoorbeeld de overstap van macOS 10.14 Mojave naar macOS 10.15 Catalina al gemaakt hebt, zul je misschien al gemerkt hebben dat bepaalde programma's niet meer werken.

Die programma's gaan ook niet werken op Big Sur, maar je hebt nu al de kans gehad om alternatieven te zoeken.

Draai je nu nog macOS Mojave, dan kom je er misschien achter dat sommige programma's niet werken op Big Sur.

Oudere programma's (32-bit) en macOS Big Sur

Met de upgrade van macOS Mojave, naar macOS Catalina, kwamen veel gebruikers er te laat achter dat 32-bit apps niet meer zouden werken.

Typische programma's die "plots" niet meer werkte voor mensen waren oudere Adobe-programma's, en Microsoft Office. Dat laatste zorgde er zelfs voor dat ik specifiek een artikel schreef over Office op macOS Catalina, met je verschillende opties. (Veel mensen denken dat ze een abonnement moeten nemen, maar dat is niet waar.)

Dit zal bij Big Sur ook weer het geval zijn; voor 32-bit apps zul je macOS Mojave of ouder moeten gebruiken.

macOS Big Sur verandert het uiterlijk van je Mac

Wat iedereen waarschijnlijk zal opvallen aan Big Sur is dat het er gewoon anders uit ziet.

De iconen zijn anders, de knoppen zijn anders, de menubalk is anders…

Alles is veranderd.

Neem bijvoorbeeld het Mail icoon. Je hoeft geen (Apple) expert te zijn om te zien dat deze twee iconen niet hetzelfde zijn:

Mail icoon van Catalina (links) en Big Sur (rechts) zijn duidelijk anders

Mail icoon van Catalina (links) en Big Sur (rechts) zijn duidelijk anders

Nu zouden we een discussie kunnen hebben welke van deze iconen "beter" is, of welke je mooier vindt, maar het feit is in ieder geval dat dit het nieuwe icoon is.

Als je het niet mooi vindt zul je er aan moeten wennen dat dit het nieuwe icoon wordt1, en als je het wel mooi vindt is het misschien welkom.

Maar, houd er rekening mee dat je misschien echt even zult moeten wennen aan de hele nieuwe visuele stijl. Ook als je het beter/mooi vindt.

Zeker wanneer je van jezelf weet dat je altijd wat tijd nodig hebt om te wennen aan zoiets, is het dus handig om de update te installeren op een moment dat je tijd hebt om misschien af en toe te moeten zoeken naar de juiste opties.

En het geluid

Voor de meeste mensen waarschijnlijk minder van belang, maar ik meld het wel: de geluiden zijn aangepast in macOS Big Sur. Voor het eerst in jaren.

Een redelijke kans dat het je niet eens heel erg opvalt, maar ook dat je waarschijnlijk bepaalde geluiden in de oude versie fijner vond dan de nieuwe.

Ik heb macOS Big Sur nu al een paar maanden in testversie, en met name de geluiden in de Finder vind ik zelf wel prettiger. Toch is het even wennen, zeker als je de Mac al wat langer gebruikt.

Ik geloof niet dat dit voor iemand een reden zou moeten zijn om wel of niet te upgraden, en als je écht heel erg gehecht bent aan de oude geluiden (of heel graag de nieuwe wilt) is het zelfs nog mogelijk ze te vervangen.

Wat is belangrijker: oudere programma's, of nieuwere?

Net hebben we het al even besproken: 32-bit apps werken niet meer op Big Sur.

Maar ook andere software zal niet (gelijk) werken op deze nieuwste versie.

Zeker als je nu Mojave of ouder draait zul je daar tegenaan lopen. Oudere software zoals het eerdergenoemde Microsoft Office 2011 werkt ook niet op Big Sur, en ook andere programma's doen het niet (gelijk).

De andere kant is: Big Sur zorgt er voor dat allerlei nieuwe programma's wél kunnen werken, die juist alleen werken op Big Sur.

De vraag is dan ook: wat is belangrijker? Dat je oude programma's blijven werken, of dat je gebruik kunt maken van nieuwe programma's?

Het antwoord is persoonlijk, maar het is belangrijk na te denken over die vraag.

Conclusie: moet je upgraden naar Big Sur of niet?

Uiteindelijk zul je natuurlijk zelf moeten bepalen of je wilt upgraden, aan de hand van bovenstaande argumenten.

Wanneer je besluit te upgraden, zou ik je wel aanraden om je hier goed op voor te bereiden.

Je kunt dit bijvoorbeeld doen via de speciale upgrade cursussen die we hebben in de Apple Coach Academie.

Zorg op z'n minst voor een goede reservekopie, zodat je eventueel terug kunt naar een oudere macOS-versie.

Daarnaast kan het verstandig zijn om even te wachten op een volgende update voor je het echt installeert. In plaats van 11.0 installeer je bijvoorbeeld 11.0.1, of 11.0.2 zelfs.

Zeker als je erg afhankelijk bent van je Mac zou ik nog niet gelijk bij 11.0 upgraden, maar gewoon even wachten tot er zo'n "punt-update" is.


  1. Ok, je zou nog wat trucjes kunnen proberen om het icoon te vervangen in dit geval. Maar het punt hier is breder dan dat. ↩︎


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje