Content blockers (materiaalblokkeringen) in Safari: wat zijn het en hoe werken ze?
Nieuw binnen op de iPhone en iPad dankzij iOS 9 (en op de Mac, met OS X 10.11 El Capitan), zijn de zogenoemde materiaalblokkeringen, of content blockers in het Engels.
Dit zijn een speciaal soort plug-ins (kleine programma’s in je browser, als een soort toevoeging op Safari) die via een simpel regels-model kunnen bepalen welke dingen wel en niet getoond worden op webpagina’s.
Zo kunnen ze advertenties blokkeren, maar ook bijvoorbeeld inhoud die je liever niet aan kinderen zou tonen of knoppen van sociale media.
Hoe werken content blockers?
In principe zijn deze materiaalblokkeringen gewoon apps. Je kunt deze installeren op elke iPhone vanaf de iPhone 5s, zolang je iOS 9 geïnstalleerd hebt. Eerdere versies van de iPhone werken niet, omdat een 64-bit processor vereist is. Voor deze telefoons kun je een app als WeBlock gebruiken om toch onderdelen te blokkeren.
Je download deze apps in de App Store zoals je gewend bent en ze hebben een, vaak minimale, interface waarin je instellingen kunt doen.
Afhankelijk van de app zul je hier verschillende vinkjes vinden, de mogelijkheid om bepaalde websites al dan niet toe te staan en misschien zelfs wel opties om handmatig URLs te blokkeren.
De lijsten van Amerikaanse aanbieders bevatten bijvoorbeeld niet altijd allerlei Nederlandse websites, dus misschien wil je Nederlandse websites die adverteren met inhoud voor volwassen handmatig blokkeren.
Omdat Apple privacy en veiligheid erg belangrijk vinden, hebben deze apps nooit toegang tot jouw surfgedrag. Ze kunnen niet zien wat jij ziet, en kunnen geen gegevens verzamelen over de websites die je bezoekt.
Het enige wat de apps doen is een lijst aanleveren met elementen en URLs die op een zwarte lijst staan, en dus niet moeten worden geladen door Safari.
Waarom zijn content blockers handig?
Je kunt deze content blockers gebruiken voor verschillende doeleinden.
Op de desktop hadden we voor de Mac in Safari al lang toegang tot de extensie AdBlock Plus die, zoals de naam al doet vermoeden, websites toont zonder de advertenties.
Dit werkt volgens een zelfde principe als de content blockers die we nu ook op iOS hebben: elementen of URLs worden geïdentificeerd als ongewenst (in het geval van AdBlock Plus is dat wanneer het een advertentie is) en verborgen of zelfs niet ingeladen.
En hoewel er een hele ethische discussie te voeren valt over het blokkeren van advertenties (waarvoor je iemand anders e-mail mag sturen, ik heb niet zo’n zin in die discussie 😉), is het in sommige gevallen gewoon een fijne manier om een website weer leesbaar te maken.
Verder heb je op je iPhone ook vaak te maken met datalimieten, en kan het prettig zijn om alleen relevante onderdelen te laden. Juist advertenties kunnen veel bandbreedte kosten en dan is het niet handig om die data te spenderen aan advertenties.
Dit punt gaat nog verder wanneer je in het buitenland bent en misschien behoorlijk moet betalen voor verbruikte data.
Maar het zijn niet alleen advertenties die je kunt blokkeren. Ook zaken als reacties op websites, knoppen voor het delen van webpagina’s op social media en websites met discutabele inhoud kun je op deze manier blokkeren.
Welke content blockers moet ik gebruiken?
Zoals gezegd zijn de materiaalblokkeringen simpelweg apps. En zoals je misschien weet zijn er heel veel apps in de App Store.
Welke je het best kunt gebruiken hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren. Momenteel is mijn persoonlijke favoriet 1Blocker, dat gratis uit te proberen is en alleen geld kost wanneer je meer dan één type inhoud wilt blokkeren (bijvoorbeeld advertenties en social media deelknoppen).
Een andere optie die ik onder andere getest heb tijdens de beta-periode van iOS 9 is Crystal (of Chrystal, zoals het momenteel in de Nederlandse App Store heet). Dit is een veel simpelere app dan 1Blocker, wat minder gedoe betekent, maar ook minder functies.
Let wel op dat de app recent enkele keren in het nieuws was, omdat de ontwikkelaar aangaf samen te willen werken met adverteerders om ze uit te sluiten van blokkades.
In een komend artikel gaan we verder kijken naar het gebruik van een content blocker op iOS. In de tussentijd kun je in de iPhone basiscursus iOS Superhelden meer leren over de installatie en werking van deze apps.