Harde schijven (voor Apple-gebruikers) in het kort


30.11.2023

Veel Mac-gebruikers willen een externe harde schijf koppelen.

Voor backups, of omdat ze extra opslag nodig hebben. De meeste Macs komen standaard met 256GB opslagcapaciteit, en dat kan al snel te weinig zijn wanneer je bijvoorbeeld regelmatig foto's maakt.

Hier kijken we kort naar een aantal dingen om op te letten met externe harde schijven op de Mac.

Kun je een harde schijf gelijk gebruiken op de Mac?

Wanneer je vroeger een harde schijf kocht moest deze meestal nog geformatteerd worden. Tegenwoordig is dat bijna altijd al gedaan in de fabriek.

Nu kan dat met verschillende bestandssystemen, waarvan er drie relevant zijn voor ons:

  1. NTFS: dit is het Windows-systeem. Het kan zijn dat je schijf zo geformatteerd is, en dan kun je het standaard niet gebruiken op de Mac.

    Je kunt de inhoud wel zien, maar niets plaatsen, bewerken, of verwijderen.

  2. APFS: dit is het (nieuwe) Mac-systeem. Deze wil je gebruiken als je de schijf exclusief met een Mac gebruikt.

    Je zult echter zelden een schijf krijgen die als APFS geformatteerd is, zelfs als er expliciet staat dat dit een "Mac schijf" is.

  3. ExFAT: dit is een systeem wat werkt op Windows én Mac (en vele andere platformen, dus ook bijvoorbeeld je TV!). Bijna altijd wordt een schijf dus geleverd met dit systeem.

    Als je de schijf moet delen tussen beide systemen is dit je beste optie. Maar dat is ook het enige voordeel.

Er bestaan nog véél meer systemen, maar deze zijn relevant voor ons.

Omdat een externe harde schijf bijna altijd geleverd wordt met ExFAT als het systeem kun je de schijf gelijk gebruiken. t Leuk, maar ook verraderlijk!

Want je kunt dan geen gebruik maken van alle voordelen die APFS (het Mac-systeem) biedt.

En bijvoorbeeld Time Machine backups werken ook niet van een schijf die als ExFAT gewist is.

Wanneer je een externe harde schijf voor je Mac koopt kun je deze dus het beste eerst wissen als APFS.

In de instructievideo hieronder zie je hoe dit je zelf kunt doen in een paar minuutjes.

SSD of gewone harde schijf?

Er zijn twee type harde schijven): een "gewone", klassieke schijf, en een SSD. iMacs (degene van voor de M1 en M3) hadden ook de optie voor een hybride variant in de vorm van een Fusion Drive

Ik kan er een heel verhaal over doen (dat heb ik ook gedaan hier), maar in het kort: SSDs zijn stil, en enorm snel. Harde schijven zijn goedkoper en krijg je in grotere capaciteiten.

Afhankelijk van je doel kies je dus het relevante type.

Een groot archief van data waar je niet zo vaak bij hoeft? Een normale harde schijf.

Je wilt je iMac sneller maken? Kies een SSD. (En dat sneller maken met een SSD kun je dan natuurlijk ook laten doen door ondergetekende.)

Soms is het iets lastiger: voor Time Machine kun je ze bijvoorbeeld allebei gebruiken, afhankelijk wat je belangrijk vindt. Ik gebruik zelf een SSD omdat die fysiek klein is (ligt niet zo in de weg), en stil is. Maar het is wel duurder in aanschaf, en ik kan niet zo'n groot archief opbouwen.

En om je een indicatie te geven: SSDs van 500GB, 1TB, en 2TB zijn nog wel redelijk betaalbaar. Als je meer nodig hebt wil je waarschijnlijk een grotere harde schijf, die je wel tot 20TB redelijk kunt vinden op de consumenten-markt.

Welk merk harde schijf is het beste?

Welk merk je koopt maakt in de praktijk niet zo heel veel uit.

Voor een externe SSD kies ik bijna altijd voor de Samsung T7-serie (binnenkort de T9, en hiervoor was het de T5), en voor externe harde schijven een mix van Seagate en Western Digital.

Misschien heb jij een keer een slechte ervaring gehad met zo'n merk, en koop je liever het andere merk. Beide zijn kwalitatief vrijwel hetzelfde, zoals je ook kunt zien in statistieken die een bedrijf als Backblaze regelmatig publiceert.

Ben je al lang een Apple-gebruiker? Dan ken je LaCie waarschijnlijk als een typisch Apple-merk: het kost wat meer (of veel meer), maar je krijgt er wat voor terug.

Lange tijd was dat zo, maar de afgelopen jaren zie je dat nog maar één van die dingen is overgebleven; duurder zijn ze nog wel, alleen de kwaliteit is nu gewoon vergelijkbaar met andere merken. (Mogelijk dankzij de overname door Seagate.)

Is een externe harde schijf een backup?

Een veelgemaakte — en logische! — fout is te denken dat een externe harde schijf een backup is.

Dat is niet waar.

Een backup, of een reservekopie in het Nederlands, is een kopie van de gegevens.

Heb jij bijvoorbeeld foto's op je Mac staan, en zet je die foto's ook op je externe harde schijf? Dan is het een backup.

Heb je foto's op je Mac staan, en verplaats je die naar je externe harde schijf? Dan is het geen backup.

Wat is het verschil? In het eerste geval is de data op twee plekken (je Mac, en de externe harde schijf), en is er dus sprake van een kopie. In het ander geval is de data nog steeds op één plek, gewoon een andere plek.

Het gevaar daarvan is dat je harde schijf ook simpelweg kapot kan. Ik heb al zo vaak mensen gesproken bij wie dit gebeurd is: de foto's werden veilig op een externe harde schijf gezet (voor het geval de Mac crasht), en toen was het de harde schijf die kapot ging, niet de Mac.

De foto's zijn dan dus net zo goed weg.

Het is dan ook belangrijk om een backup te maken van je externe harde schijf als je hier belangrijke gegevens op plaatst.

(Hoe) moet ik backups maken van mijn externe harde schijf?

De simpelste manier om backups te maken is met behulp van Time Machine.

Wanneer je schijf gewist is als APFS (zie boven), en je deze niet expliciet uitsluit van Time Machine, zal dit standaard al gebeuren.

Het enige wat je hoeft te doen is zorgen dat je schijf met de gegevens en de Time Machine schijf tegelijkertijd zijn aangesloten. Zo kan alles gekopieerd worden van de ene schijf naar de andere.

Een andere optie is simpelweg twee harde schijven te kopen (eventueel van verschillende merken) en de data te kopiëren van de ene naar de andere.

Dit kun je doen door het handmatig te kopiëren, of wat slimmer met een programma als SuperDuper!.

Welke externe harde schijf moet ik kopen voor de Mac?

Dus, welke externe harde schijf moet je kopen voor je Mac?

Daar is niet één simpel antwoord op, omdat er verschillende factoren zijn.

Merk, opslagcapaciteit, type (SSD of gewoon), en eventuele extra's zijn compleet afhankelijk van de situatie.

Maar een paar tips:

  • Voor een externe SSD kies ik bijna altijd de Samsung T-serie, nu de Samsung T7
  • Zoek je een simpele, goedkope harde schijf? Ga dan voor Western Digital of Seagate. Iets als dit.
  • Heb je een groter archief, of wil je Time Machine backups van een Mac met veel opslag maken? Kies dan voor een grote harde schijf.
  • Moet de opslag bereikbaar zijn voor meerdere mensen, of heb je echt héél veel nodig? Overweeg dan een NAS.

Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje