Wanneer je hebt besloten om je Mac sneller te maken met een SSD is het belangrijk dat je op tijd een juiste SSD in huis hebt.

Er zijn allerlei merken en types, maar ik adviseer altijd de Samsung T-serie, omdat die niet heel duur zijn, en wel heel goed.

Op dit moment is de T7 meestal de beste optie. (Als je heel voordelig een T5 kunt vinden is dat ook prima, en een T9 betekent vooral dat je extra betaalt voor iets wat je niet nodig hebt.)

Bepalen hoeveel capaciteit je nodig hebt

Eerst zul je moeten bepalen hoeveel capaciteit je nodig hebt. We kunnen dit opdelen in hoeveel je minimaal nodig hebt, en hoeveel verstandig is.

Als je nu bijvoorbeeld 400GB in gebruik hebt, heb je minstens de 500GB SSD nodig.

Maar misschien is het beter om gelijk 1TB te nemen. Het prijsverschil in aanschaf is maar ±20 euro, maar als je het over 6 maanden nodig hebt betaal je dus nog een keer hetzelfde, plus 20 euro. En moet je alls nog migreren ook!

Om te zien hoeveel je nu in gebruik hebt klik je op het Apple-logo linksboven (), en dan op "Over deze Mac".

Afhankelijk van de versie die je draait zie je dan ofwel een tabblad "Opslag" (macOS 12 Monterey en ouder), of je klikt eerst op "Meer informatie", gaat dan naar beneden, en ziet daar hoeveel ruimte je nog vrij hebt. (Heb je bijvoorbeeld 400GB van de 1TB vrij, heb je dus 600GB in gebruik, en een 1TB-schijf nodig.)

Ik zou zeker kiezen voor iets met minstens een 20% buffer.

Dus als je boven de 800GB gebruikte ruimte zit neem je de 2TB, en boven de 400GB neem je in ieder geval de 1TB.

Het model kiezen

De T-serie komt meestal in de kleuren zwart/grijs, blauw, en rood.

Die kleuren doen verder niets. Het is puur cosmetisch. Kies wat je mooi lijkt, of wat op dit moment het goedkoopste is. 😉

Let wel op dat je niet de modellen met een ingebouwde vingerafdruk-sensor neemt. Dat is leuk voor "gewone" data, maar niet praktisch voor onze doeleinden.

Hieronder staan een paar winkels waar je het kunt kopen. Heb jij een lokale computerwinkel waar je tevreden bent, en goede service krijgt? Dan is dat natuurlijk ook prima!

De prijzen bij amazon.nl en bol.com zijn vaak iets lager dan de rest.

T7 500GB

T7 1TB

T7 2TB