iCloud: wat is het, en wat kun je er mee?


09.06.2016

Als ik een dubbeltje zou krijgen voor elke keer dat iemand vraagt wat iCloud nu precies is en waarom je het zou willen gebruiken….

Nou ja, dan had ik nu heel veel dubbeltjes waar ik waarschijnlijk niet zo veel mee zou kunnen sinds de euro… Dus in plaats van dubbeltjes sparen, zal ik je antwoord geven op de vraag: wat is iCloud, en waarom wil je het hebben?

iCloud: wat is het nu precies?

Laten we even bij het begin beginnen: wat is iCloud nu precies?

iCloud is een paraplu-term, een verzamelnaam, voor verschillende online diensten van Apple. In het volgende stukje, Wat kan ik met iCloud, zal ik die in iets meer detail bespreken.

Meestal vat ik iCloud als volgt samen: iCloud is een manier om al je gegevens beschikbaar te hebben op al je computers, zonder gedoe.

Wat kan ik met iCloud?

iCloud kent verschillende functies:

  • Met iCloud kun je dezelfde gegevens (denk aan contactpersonen, agenda-afspraken en herinneringen) op verschillende computers hebben, voor elke combinatie van iPhone, iPad en Mac

  • Zoek Mijn iPhone/iPad/Mac staat je toe om een verloren, of gestolen, computer terug te vinden

  • iCloud Gezinsdeling maakt het eenvoudig om verschillende zaken te delen met je familie. Onder andere apps (zodat niet iedereen dezelfde apps opnieuw moet kopen), een gedeelde familie-agenda en foto’s voor het hele gezin

  • Dankzij iCloud Drive is het mogelijk om altijd te werken aan je documenten, waar je ook bent. Even snel een typefout in een presentatie verbeteren vanaf je iPhone? Zo gedaan, en ook gelijk opgelost wanneer je de presentatie opent op je Mac.

    Slepen met USB-sticks om een Word-document op je werk en thuis te hebben? Niet nodig met iCloud Drive, je kunt er zo bij.

    Ben je bij vrienden of familie, en je wilt net dat ene bestandje hebben? Vraag of je even een computer mag gebruiken, en je kunt er zo bij via iCloud Drive.

  • Automatisch reservekopieën van je iPhone en iPad maken. Dit zorgt er voor dat je gegevens (foto’s, contactpersonen, documenten, etc.) niet verloren gaan wanneer je iPhone gestolen wordt, kapot gaat of gewoon simpelweg kwijtraakt. Ook je iPad is op deze manier helemaal beschermd

  • Herstelpunten voor gesynchroniseerde gegevens. Heb je een verkeerde app geïnstalleerd die al je contacten gewist heeft? Via herstelpunten ben je zo weer terug op een punt waar alles nog oké was.

  • Heb je je eigen computer niet bij, maar wil je wel werken aan bijvoorbeeld een Pages-document? Via de Pages web-applicatie kun je dit eenvoudig doen, zonder dat je je (eigen) Mac nodig hebt; het werkt zelfs vanaf een Windows PC!

  • Foto’s die je maakt met je iPhone komen automatisch terecht op je Mac, en bewerkingen die je doet op een foto komen gewoon weer terug op de iPhone

En er zijn nog veel meer functies, zeker als je kiest voor iCloud Plus.

Wanneer je meer wilt leren over het gebruik van iCloud kan ik ook zeker de iCloud cursus aanbevelen. Maar eerlijk is eerlijk: daar ben ik niet 100% objectief in. 😉

Waarom is iCloud leuk?

Dat is alweer een hele lijst met functies. Natuurlijk zal niet iedereen elke functie gebruiken. Misschien dacht jij bij een paar dingen ook wel “Tja, leuk… Maar wat moet ik er mee?” en een ander zal dat weer hebben bij andere functionaliteit. (Ik gebruik zelf ook niet alles van iCloud geef ik toe.)

Maar er zitten vast ook een paar dingen tussen die je wel graag wilt gebruiken.

Zelf vind ik het bijvoorbeeld heerlijk dat ik niet hoef na te denken over reservekopieën van m’n iPhone en iPad, en weet dat m’n foto’s niet plots weg zijn als ik m’n iPhone zou verliezen; dat ik een foto kan maken met m’n iPhone, bewerken op de Mac om kleine oneffenheden op te lossen, en vervolgens de bewerkte versie kan laten zien aan mensen op mijn iPad; dat ik afspraken in kan plannen op de Mac, maar m’n agenda onderweg kan bekijken op de iPhone… En veel meer natuurlijk.

Zijn er kosten verbonden aan iCloud?

Dan is er nog even het kostenplaatje van iCloud. iCloud is gratis, maar kent ook betaalde abonnementen. Het is eigenlijk net als hier met Apple Coach: ik geef heel veel gratis weg, en als je nog meer wilt vraag ik daar een klein bedrag voor.

In het geval van iCloud betaal je voor ruimte. Standaard krijg je 5GB aan gratis ruimte. Het kan echter zijn dat dat niet genoeg is voor jou, omdat je bijvoorbeeld veel foto’s maakt en deze wilt synchroniseren met iCloud.

In dat geval kun je betalen voor extra ruimte bij iCloud. De abonnementen zijn als volgt:

  • 50 GB voor 0,99 euro per maand
  • 200 GB voor 2,99 euro per maand
  • 2TB (ongeveer 2000 GB) voor 9,99 euro per maand

De ruimte van iCloud staat overigens los van de ruimte op je harde schijf, dus als je bijvoorbeeld op de Mac meldingen krijgt dat de harde schijf vol begint te raken heeft het geen zin om iCloud ruimte bij te kopen.

Al met al is iCloud, wat mij betreft, een superhandige functionaliteit waar ik zelfs graag voor de extra ruimte betaal.

Wil je er meer over leren? Bekijk dan ook zeker de iCloud cursus!


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje