iCloud+: extra functies voor betaalde iCloud abonnementen


23.06.2021

iCloud is de bekende cloud-dienst van Apple, die je onder andere kunt gebruiken om je gegevens tussen verschillende apparaten hetzelfde te houden.

Bijvoorbeeld overal dezelfde foto's, afspraken, telefoonnummers en e-mailadressen, en notities.

Via iCloud Drive kun je zelfs je bestanden overal beschikbaar hebben.

Dankzij de iCloud.com-website beperkt dit zich niet eens tot je Apple-apparaten: je kunt altijd inloggen op de website om je gegevens in te zien.

Als je dat wilt kun je nu nog een stapje verder gaan, met iCloud+.

iCloud introduceert iCloud+ met extra functies

Het was altijd al mogelijk om extra ruimte te kopen voor je iCloud-account, maar voortaan krijg je ook extra functies wanneer je betaalt voor een iCloud-abonnement.

Uiteraard heet dit iCloud+, net als we bijvoorbeeld Apple TV+ hebben.

Wat krijg je extra met iCloud+?

Private Relay (Privédoorgifte): meer privacy op internet

Eén van de interessante nieuwe functies van iCloud+ is Private Relay, of in de Nederlandse vertaling: Privédoorgifte. Technisch werkt dit vergelijkbaar met een proxy of VPN-dienst.

Hoe het werkt voor de gewone gebruiker: je communiceert niet direct met de website die je bezoekt, maar via twee tussenpersonen van Apple.

Daarom is het lastiger voor websites om te herleiden wie je bent, en is het lastiger voor het typische voorbeeld van "Je hebt naar rode schoenen gekeken bij een webshop, hier zijn op elke website nu advertenties voor rode schoenen".

Door de manier waarop dit technisch is ingericht met de twee tussenpersonen, weet niemand (ook Apple niet) welke websites jij precies bezoekt.

Een groot verschil met VPN-diensten is dat dit alleen werkt in Safari. Ook kun je niet zo makkelijk een andere locatie kiezen, wat je bijvoorbeeld kunt gebruiken om media te kijken die niet beschikbaar is in je huidige regio. (Denk aan dingen als uitzendinggemist.nl, terwijl je met vakantie bent in Spanje.)

Apps als ClearVPN zijn hier dan wel weer erg geschikt voor.

Verberg je e-mailadres bij het aanmelden

Het was met Log in met Apple al langer mogelijk om je e-mailadres te verbergen voor het aanmaken van een account.

De app waar je je account maakt krijgt een (uniek) e-mailadres als woiaheg194@icloud.com doorgegeven. Alle e-mail die daar heen gestuurd wordt, wordt vervolgens automatisch doorgestuurd naar jouw echte iCloud-adres.

Wil je geen e-mail meer ontvangen van die afzender? Dan verwijder je simpelweg ‌woiaheg194@icloud.com. Omdat zij de enige zijn die er e-mail heen sturen verlies je verder niets.

Deze functie is nu uitgebreid, en ook te gebruiken bij het aanmelden op websites; voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief zou je op deze manier je e-mailadres eenvoudig kunnen verbergen.

Zelfs vanuit het Mail-programma kun je nu mailen met een tijdelijk adres, en als dat nog niet genoeg is: je kunt ze gewoon aanmaken in de Instellingen-app.

Bovendien geeft het je weer wat meer privacy, omdat dit e-mailadres voor een buitenstaander niet te koppelen is aan jou.

Je eigen domeinnaam koppelen aan je iCloud-adres

Een andere leuke functie die nu beschikbaar is voor je e-mailadres: je kunt je eigen domeinnaam koppelen aan je iCloud e-mailadres.

Heb je een eigen domeinnaam? Dus bijvoorbeeld jouwnaam.nl, of jouwbedrijf.be? Dan kun je dat koppelen aan je iCloud e-mailadres.

In plaats van "applecoach@icloud.com" zou ik dan "martijn@applecoach.nl" kunnen gebruiken voor mijn iCloud e-mailadres.

Ik overweeg wel om dit te gaan gebruiken voor mijn privé e-mail. (Ik heb er al bijna een nieuwe domeinnaam voor gekocht… 😉)

Het is namelijk een mooie combinatie tussen de privacy, veiligheid, en functies van iCloud, én je eigen domeinnaam, zodat je makkelijk kunt overstappen als je later wat anders wilt gebruiken.

Bovendien staat het professioneler, en is het gewoon leuk om bijvoorbeeld je achternaam te kunnen gebruiken in een format als "je-voornaam@je-achternaam.nl".

Je kunt de domeinnaam delen via iCloud gezinsdeling, dus andere leden van het gezin kunnen ook gewoon hun eigen naam krijgen met je domein. (Heb jij bijvoorbeeld "jansen.nl", kunnen jullie "hans@jansen.nl" en "mieke@jansen.nl" allebei koppelen aan je eigen e-mail.)

Camerabeelden opslaan in iCloud: onbeperkte camera's

Wanneer je een beveiligingscamera met ondersteuning voor HomeKit hebt hangen kun je de beelden opslaan in iCloud.

Deze tellen niet naar je opslagruimte. Maar afhankelijk van je opslag-capaciteit mag je wel meer camera's beheren.

Bij een abonnement van 50GB (€ 0,99) krijg je 1 camera, een abonnement van 200GB (€ 2,99) 5 camera's, en bij 2TB (€ 9,99) zelfs onbeperkte camera's.

Voor de meeste thuis-gebruikers zal vijf meer dan genoeg zijn, maar als jij er nog meer hebt kun je met het 2TB-abonnement dus zoveel opslaan als je wilt.

(En natuurlijk worden je beelden versleuteld opgeslagen, zodat Apple niet kan kijken wat jij thuis doet.)

Wie krijgt de nieuwe functies van iCloud+?

Wil je één of meerdere van deze functies gebruiken?

Iedereen die betaalt voor extra opslag, wat al langer mogelijk was, krijgt automatisch toegang tot de nieuwe functies van iCloud+.

De prijzen zijn gelijk gebleven, wat betekent dat je voor € 0,99 per maand alle opties al krijgt.

Wanneer komen de functies beschikbaar?

De functies zitten ingebouwd in iOS 15 / iPadOS 15 / macOS 12 Monterey.

Deze verwachten we allemaal rond september of oktober van 2021, ergens in het najaar in ieder geval.

Meer informatie over de aankondigingen van deze updates vind je in dit artikel over WWDC 2021.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje