iMovie Theater verdwijnt, wat nu?
In de laatste updates van iMovie (10.1.12 voor de Mac, en 2.2.7 voor de iPhone en iPad) heeft Apple laten weten dat iMovie Theater niet langer ondersteund wordt.
iMovie Theater was een handige functie van iMovie, waarmee je zelf prachtige films maken, zonder dat je van alles hoeft te leren over videobewerking. Je hebt niet eens video’s nodig om een film te maken, met een aantal foto’s en iMovie kun je al geweldige dingen doen.
En dankzij iMovie Theater was het mogelijk om die films dan eenvoudig te kijken via bijvoorbeeld je Apple TV. Nu dat niet meer via iMovie Theater kan is de vraag natuurlijk hoe je het wél kunt oplossen.
In dit artikel bespreken we Apple’s alternatief, en de voor- en nadelen er van.
Een alternatief voor iMovie Theater
Apple’s eigen voorstel is gebruik te maken van iCloud Fotobibliotheek.
Dat betekent dat je je film opslaat in je Foto’s-bibliotheek, en die via iCloud op al je Apple computers terecht komt, als je iCloud gebruikt voor je Foto’s.
Laat me gelijk eerlijk zijn: dit is geen "gelijkwaardig" alternatief. Het is een andere optie, het werkt, en het werkte ook al toen iMovie Theater nog bestond. Maar het heeft zeker verschillen, die we zo nog zullen bespreken.
Andere opties zouden zijn om de film te exporteren naar een NAS (als je die hebt), en dan op je TV af te spelen met behulp van bijvoorbeeld een Synology app, of je zou het in Plex kunnen doen.
Je kunt ze uploaden naar YouTube, en markeren als privé (alleen te bekijken door jou, wanneer je bent ingelogd met je account), of onzichtbaar (alleen te vinden voor iemand die de exacte link weet).
Eventueel kun je zelfs een DVD-brander aanschaffen. Dan kun je je iMovie project op een DVD zetten, en dan afspelen op je TV. (We hebben in de iMovie-cursus instructies voor het branden op TV.)
Waar je de film uiteindelijk opslaat is eigenlijk een detail. Als je weet hoe je de film kunt opslaan als een bestand, kun je het vervolgens zelfs in iCloud Fotobibliotheek, op je NAS, in Plex, of op een andere plek zetten.
iMovie film opslaan in iCloud Fotobibliotheek
De stappen om je film op te slaan in iCloud Fotobibliotheek zijn anders voor iMovie op de Mac, en iMovie op iOS.
We bespreken hier beide scenario’s.
iMovie film opslaan op de Mac
Op de Mac volg je deze stappen:
- Open je project in iMovie
- Klik rechtsboven op het Deel-icoon (vierkant-met-pijl)
- Klik op "Bestand"
- Voor resolutie, kwaliteit, en "comprimeer" wil je waarschijnlijk allemaal de hoogste kwaliteit selecteren als dit op je grote TV afgespeeld wordt
- Kies "Volgende…"
- Geef het bestand een logische naam, en zet het op een plek waar je het terug kunt vinden (bijvoorbeeld je bureaublad, het is toch tijdelijk)
- Naast het deel-icoon verschijnt een cirkeltje wat de voortgang aan geeft. Je kunt hier ook op klikken voor meer details
Als het exporteren klaar is, kun je de video importeren in je iCloud Fotobibliotheek (sleep het videobestand op het icoon van Foto’s, onderin je Dock), op een netwerklocatie zetten, of branden op een DVD.
iMovie film opslaan op de iPhone of iPad
Om je film op te slaan vanaf de iPad of iPhone heb je iets andere stappen nodig.
Je doet dit als volgt:
- Als je op dit moment in je project zit (om te bewerken) tik je linksboven op "Gereed"
- Selecteer in de onderste balk het Deel-icoon (vierkant met een pijl er uit)
- Kies "Bewaar in Bestanden" om de video op te slaan op bijvoorbeeld een NAS, of kies "Bewaar video" om op te slaan in iCloud-fotobibliotheek.
Als je een resolutie moet kiezen wil je waarschijnlijk de hoogste resolutie, om dit af te spelen op je televisie. 4. Je film zal gaan exporteren. Dit kan even duren, en aan de voortgangsbalk kun je zien hoe het verloopt
Wanneer het exporteren klaar is heb je de film ofwel in je iCloud Fotobibliotheek, of ergens op de locatie waar jij het hebt opgeslagen in Bestanden.
Verschillen tussen iCloud Fotobibliotheek en iMovie Theater
Als we uit gaan van iCloud Fotobibliotheek, zijn er wel een aantal verschillen tussen deze "nieuwe oplossing" en het iMovie Theater.
Voordeel van iCloud Fotobibliotheek: je bent niet gelimiteerd tot 15 minuten
Een klein, maar voor sommige mensen belangrijk, voordeel van iCloud Fotobibliotheek is dat er geen limiet is aan de duur van je video.
Bij iMovie Theater mochten films maximaal 15 minuten duren. Langer was niet toegestaan.
Deze nieuwe oplossing heeft dat limiet niet, en mag jij op zich een film van 2 uur er in zetten.
Je bent nog wel gelimiteerd door je iCloud opslag, dus er is een redelijke kans dat je meer iCloud ruimte moet kopen als je dergelijk lange films wilt delen.
Voordeel van iCloud Fotobibliotheek: delen met andere mensen
iMovie Theater was ideaal om je films te delen binnen je eigen iCloud-account, maar je kon het niet delen met andere mensen.
In de Foto’s apps is het echter mogelijk om gedeelde albums te maken, waar andere mensen ook toegang hebben.
Wanneer je een film in zo’n gedeeld album plaatst kan iemand anders de film ook kijken, wat leuk kan zijn met bijvoorbeeld een vakantiefilm of iets van de (klein)kinderen.
Je film staat nu tussen de rest van je foto’s
Het zal van je eigen situatie af hangen of dit een voor- of nadeel is: je film staat nu tussen de rest van je foto’s en video’s.
Zelf vind ik het wel fijn, en deed ik dit toch al wel (ik maak liever één mooie iMovie-film van 8 losse video’s, dan die 8 losse video’s te houden), maar ik kan me ook goed voorstellen dat je dit helemaal niet wilt.
Je kunt in theorie wel een andere Foto’s-bibliotheek bijhouden, maar je kunt maar één bibliotheek koppelen aan je iCloud-account.
Dan zou dus met een ander Apple ID en een aparte Mac-gebruiker moeten werken. Dat wordt waarschijnlijk al snel meer gedoe dan het waard is.