iMovie: wat is het en wat kun je er mee?


21.05.2019

iMovie blijft één van de meest populaire Apple programma’s. Logisch, want het laat je relatief eenvoudig je eigen films maken!

Toch krijg ik er ook veel vragen over: hoe werkt het, wat kun je er nou precies mee, hoe moeilijk is het om een eigen video te maken?

Daarom gaan we het er gewoon even over hebben. iMovie is perfect geschikt om video’s te maken die er professioneel uit zien, zonder dat je eerst vier jaar naar de kunstacademie moet.

Dus, eerst dé vraag: wat is iMovie?

Wat is iMovie?

Simpel gezegd is iMovie een programma waarmee je video’s kunt maken en bewerken.

Het programma is gericht op consumenten en daarom relatief eenvoudig opgezet. Dat betekent niet dat het niet krachtig is. Het is gewoon minder complex dan bijvoorbeeld Adobe Premiere Pro of Apple’s eigen Final Cut Pro.

Een voordeel is dus ook dat je geen professionele videograaf hoeft te zijn om toch mooie filmpjes te maken met iMovie. En dat is dan ook gelijk wat je er mee kunt doen: superleuke, mooie video’s maken!

Wat kun je met iMovie?

Je kunt verschillende dingen maken met iMovie.

Zelf maakt het programma onderscheid in Trailers en Films.

Zo kun je bijvoorbeeld de volgende dingen maken met iMovie:

  • Trailers. Als je wel eens naar de bioscoop gaat weet je precies wat ik bedoel. Die korte stukjes die een nieuwe film aankondigen op het grote scherm, met de meest spectaculaire scènes uitgebeeld.

    Dergelijke trailers, die zo uit Hollywood lijken te komen, maak je zelf ook eenvoudig met iMovie.

  • Je vakantie als een film. Nu je tegenwoordig niet eens een aparte camera nodig hebt, omdat je zelfs met je iPhone prachtige video’s kunt maken in hoge resolutie, heb je na je vakantie zo tientallen of honderden foto’s en video’s.

    Met iMovie maak je hier een simpel (maar leuk!) filmpje van, waarmee je in een paar minuten alles van deze reis of vakantie kunt laten zien.

    Of maak er juist een complete documentaire van, waardoor je weer een uur kunt nagenieten van je vakantie, gewoon thuis.

  • Geef je foto’s nieuw leven. Het mooiste is misschien wel dat je niet eens video’s nodig hebt. Natuurlijk werkt iMovie vooral goed met films, maar ook als je alleen een foto-collectie hebt kun je al prachtige dingen doen.

Dankzij de speciale effecten die iMovie toepast op foto’s, en het zelf toevoegen van muziek en titels, heb je binnen een mum van tijd echt een geweldig filmpje gemaakt van je beste foto’s!

iMovie voor de Mac, iPad en iPhone

iMovie komt in twee versies: een iOS-editie voor de iPhone en iPad, en een Mac-editie voor de Mac.

Dit betekent dat je kunt filmen op je iPhone, vervolgens alvast op de camping een iMovie-project kunt starten op je iPad, en het daarna thuis met details afmaakt op je Mac. Perfect toch?

Beide versies zijn erg mooi, en hoewel de Mac-versie iets krachtiger is, zul je zien dat de iOS-versie ook echt veel kan.

Zeker op de iPad — en dan in het bijzonder de iPad Pro, waar je redelijk wat schermruimte hebt om te werken, zul je merken dat iOS je echt wat te bieden heeft.

Waar download en installeer ik iMovie?

Je hebt kans dat het al geïnstalleerd is op je Mac, en anders kun je het gratis in de Mac App Store halen. Hetzelfde geldt voor de iPhone en iPad, waar je het ook cadeau krijgt van Apple.

Wil je snel beginnen met je eerste film?

Download iMovie voor iOS of download iMovie voor de Mac, en leer alles over deze apps in de iMovie cursus op de Apple Coach Academie!


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje