Apple apparatuur schoonmaken: iPhone en iPad-editie


14.04.2016

Je hebt op Apple Coach al kunnen lezen hoe je de Mac schoonmaakt (zowel qua hardware, als software), maar hoe zit het met iPhones en iPads?

Deze iOS apparaten raak je steeds met je handen aan, dus af en toe even schoonmaken is geen gek idee natuurlijk.

iPhone en iPad schoonmaken

Ook bij het schoonmaken van iPhones en iPads wil je alle vormen van schuurmiddelen voorkomen. Dus niet een schuursponsje met bleekmiddel gaan gebruiken om de vette vingers van het scherm te halen. 😉

Beperk je tot een schone, zachte microvezeldoek om het scherm schoon te maken. Misschien iets minder voor de hand liggend: geen keukenrol of andere papieren doeken gebruiken. Deze kunnen schuren en de speciale vetafstotende laag op het scherm teniet doen. Bovendien kunnen ze zelfs krassen op het scherm veroorzaken.

Haal eventuele kabels (van laders en EarPods bijvoorbeeld) altijd even uit de iPhone voor je begint met schoonmaken.

Wil je een spray gebruiken om het scherm schoon te maken? Spuit dan een klein beetje op een schoon doekje en nooit direct op het scherm. Gebruik voor dit soort dingen ook altijd speciale middelen, en ga er niet op los met glassex.

De Lightning-aansluiting (oplaadpoort) van je iPhone of iPad schoonmaken

Met name iPhone-gebruikers kennen de melding “Deze kabel of dit accessoire is niet gecertificeerd en werkt mogelijk niet goed met deze iPhone” vaak wel. Dit kan meerdere redenen hebben.

Zo kun je gewoon een slechte namaak-kabel gekocht hebben, zelfs als een winkel zegt dat het een echte is. Let altijd op dat een kabel *een MFi (Made For iPhone) certificaat heeft wanneer je deze koopt. Bijvoorbeeld deze kabel van Yellowknife of deze kabel bij bol.com.

Een andere reden is een kapotte kabel, of een (niet-ondersteunde) USB verlengkabel. In deze gevallen, en de vorige, is het handig om gewoon even met een andere kabel te testen of je de melding nog krijgt. Als dat het geval is én je iPhone (of iPad) niet wil opladen, is het tijd om de aansluiting schoon te maken.

Het schoonmaken van de lightning-aansluiting doe je ook wanneer de iPhone steeds stopt met opladen, of gewoon helemaal niets doet wanneer je de kabel er in steekt.

Pas goed op met het schoonmaken van de aansluiting, want je kunt deze ook beschadigen. Ik adviseer het daarom ook alleen wanneer je problemen ondervindt, en liever niet eerder.

  1. Kijk of er zichtbaar vuil is. Met name in de oudere 30-pins aansluiting (op de iPhone 4S bijvoorbeeld) kon er makkelijk een stukje zakdoek of een snipper van een bonnetje in de brede opening sluipen. Verwijder dit door voorzichtig even op je iPhone te kloppen of, als dat lukt, deze er met nagels uit te pakken.
  2. Zelfs als er geen zichtbaar vuil is, kan er nog best wat stof in geraakt zijn. Even goed blazen kan soms al genoeg zijn om dit er uit te krijgen. Net als vroeger op de (S)NES.
  3. Als blazen niet genoeg is, gaan we beginnen met het gevaarlijkere werk: neem een klein object als een paperclip of een tandenstoker (let in dit geval wel op dat deze niet breekt in de aansluiting!) en breng al het vuil naar één kant. Altijd van links naar rechts en boven naar beneden.
  4. Heb je alles aan één kant gekregen? Haal het er zo veel mogelijk uit. Zeker in de oudere iPhones blijkt heel veel stof te zitten wat de problemen kan verklaren.

Nogmaals: let goed op met bovenstaande methode in stap 3 en 4, zodat je niet oer ongeluk een pin verbuigt bijvoorbeeld.

Touch ID sensor schoonmaken voor betere vingerafdruk herkenning

Op iPhones vanaf de iPhone 5S (inclusief de iPhone SE ) vind je een Touch ID sensor.

Zo kun je je vinger(afdruk) in veel gevallen gebruiken in plaats van een code of wachtwoord. Wanneer je merkt dat het herkennen niet goed gaat, kan dat betekenen dat de sensor wat vuil is geworden.

In dit geval gebruik je een droge, zachte doek om deze schoon te wrijven. Let op dat er geen vloeistof (dus ook geen LCD cleaner of dergelijke middelen) gebruikt wordt om de sensor schoon te maken.

Als Touch ID ook na het schoonmaken niet werkt, is het handig om te controleren of je de nieuwste versie van iOS gebruikt en eventueel je vingerafdruk opnieuw in te stellen.

iPhone en iPad hoesjes schoonmaken

Wanneer je een iPhone of iPad van honderden euro’s gebruikt, is het verstandig om ook een iPhone hoesje of iPad hoesje te kopen.

Afhankelijk van het type maak je deze op verschillende manieren schoon. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld een Verus Verge (waar ik ook over geschreven heb) voor mijn iPhone en een grijze Smart Cover op de iPad Pro.

De iPhone haal ik soms even uit de Verus Verge, die ik vervolgens gewoon met lauw water schoonspoel. Daarna goed afdrogen en even laten drogen, terwijl ik de achterkant van de iPhone schoonmaak met een droge doek.

Het polyurethaan van de iPad doe ik ook met een droge doek af. Eventueel kun je deze heel lichtvochtig maken voor het afdoen van de buitenkant. In dit geval is het extra belangrijk dat je de iPad uit de cover haalt voor het schoonmaken.

Gebruik je een leren iPhone hoesje of bijvoorbeeld een leren iPad Smart Cover? Houd er dan rekening mee dat leer sowieso wat kan verkleuren (zeker in de zon die we nu weer een beetje krijgen) en let goed op met het schoonmaken.

Naar mate leer gebruikt worden krijgt het vaak juist een mooi, natuurlijk uiterlijk. Tenzij er duidelijke vlekken zijn, is het dan vaak ook een prima optie om het leer gewoon mooi te laten vormen. Schoonmaken met een lichtvochtige doek is echter ook een optie.

Apple Watch schoonmaken

Heb je naast je iPhone ook nog een Apple Watch? Deze zul je ook af en toe schoon willen maken.

We hebben bij een Apple Watch drie belangrijke onderdelen:

  1. Het scherm van de Apple Watch
  2. De digitale kroon aan de zijkant van de Apple Watch (het wieltje waar je aan kunt draaien)
  3. Het bandje van de Apple Watch

Omdat het horloge zelf spatwaterdicht is, mag je deze schoonmaken met een klein beetje water op een doekje. Je kunt hiervoor het best een vochtig doekje wat uitwringen en er dan voorzichtig het scherm mee schoonvegen.

Wellicht ten overvloede, maar: gebruik een schone, zachte doek en geen schuurmiddelelen.

De kroon mag je ook schoonmaken met (puur) water. Zet hier voor simpelweg je warme kraan een stukje open en laat water door de opening van de kroon lopen, terwijl je er continu aan draait.

Na de kroon op deze manier “gewassen” te hebben droog je het even goed af om te voorkomen dat er vloeistof naar binnen zou dringen.

De meeste bandjes (zoals de sportband) kun je ook gewoon onder de kraan afspoelen. Als er wat modder aan mijn witte sportbandje gekomen is (wat soms gebeurt met sporten) haal ik deze even los van het horloge en spoel ik deze af met stromend water.

Even afdrogen voor het terugplaatsen en alles is weer oké.

Leren bandjes wil je echter niet onder de kraan houden en zul je schoon moeten maken met een droge doek.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje