Maakt Apple je iPhone bewust langzamer?
Pfoe. Ok. Ik heb het hier bewust lang niet over gehad, omdat er zo veel misinformatie is en zo veel discussies die voornamelijk gebaseerd zijn op die slechte informatie.
Maar goed, laten we het toch maar even doen.
Eerst Betteridge maar weer eens gelijk geven: nee.
Nee, Apple maakt je iPhone niet bewust langzamer zodat je een nieuwe iPhone koopt.
Waarom Apple je iPhone niet langzamer maakt
Dat zou ook helemaal niet handig zijn: als het een algemeen bekend feit wordt dat je iPhones na twee jaar moet vervangen, omdat ze dan te traag zijn, gaat niemand ze meer kopen. Dat is in Apple’s nadeel, niet in hun voordeel. 😉
Maar toch hoor je vaak over planned obsolescence: het bewust — en dus gepland — overbodig maken van je oude toestel, zodat je een nieuwe moet kopen.
Zeker met de komst van iOS 11 (of eigenlijk iOS 10.2.1) leek dit heel erg het geval: ineens werden oudere modellen veel trager, en toen bleek dat Apple er daadwerkelijk iets mee te maken had heb ik menige boze opmerking gezien. (Meestal in woorden die ik hier niet zou willen herhalen.)
Ik zeg "leek", want het is eigenlijk íets complexer dan je misschien zou denken.
Dus wat is er dan wel aan de hand?
Waarom je misschien denkt dat Apple je iPhone langzamer maakt
Naar mate je iPhone ouder wordt, wordt de batterij natuurlijk ook ouder.
En daar zit een probleem: een oudere batterij heeft meer moeite met het leveren van piekenergie.
Zoals alles in het leven kun je dit vergelijken met hardlopen: als je al 20km hebt hardgelopen is het veel zwaarder om ineens 100m te sprinten, dan wanneer je nog fris bent. En dan zou het ook zomaar kunnen dat die 100m sprint zwaarder is dan nog een kilometer in hetzelfde tempo doorlopen.
Dit veroorzaakt een probleem: als je een oudere iPhone hebt die bijvoorbeeld 40% batterij laat zien kan deze plots uitvallen.
Waarom? Je hebt de iPhone dan gevraagd plots een sprintje te trekken, en dat werd ‘m te veel.
Dus heeft Apple de keuze gemaakt om te voorkomen dat de iPhone zo hard gaat sprinten. Er wordt een limiet gezet op de pieksnelheid, wanneer dit er voor zou zorgen dat je iPhone uitvalt.
Omdat "benchmarks" (snelheidstesten) juist een gigantische piek vragen, worden deze gelimiteerd. Dit soort pieken zul je in de praktijk op je iPhone zelden nodig hebben, dus in gewoon gebruik merk je het waarschijnlijk niet echt veel.
Het belangrijkste hier is dat Apple dit niet doet om je iPhone langzamer te maken, maar om te voorkomen dat je iPhone uitvalt.
Vanaf iOS 11.3 kun je er overigens voor kiezen om je telefoon wel af en toe uit te laten vallen, als je dat prettiger vindt.
(Als een belangrijke voetnoot hier overigens: ik vind dat Apple de juiste keuze heeft gemaakt door dit te doen, maar ze hadden proactief moeten communiceren over die beslissing. En niet pas een reactie nadat het aan het ontdekt was. Het voelt nu ook allemaal heel stiekem, wat niet helpt voor de manier waarop het in de media gepresenteerd wordt.)
Meer informatie: https://support.apple.com/nl-nl/HT208387
Wordt je iPhone langzaam om andere redenen?
"Maar, Martijn", denk je nu, "ik heb toch echt gezien dat een iPhone 5s met iOS 11 trager is dan toen er nog iOS 8 op stond. Leg dat dan maar eens uit!"
Ok.
Dat komt niet door dit batterijprogramma (want dat was er nog niet in bijvoorbeeld iOS 7, iOS 8, of iOS 9, toen we dit soort verhalen ook al hoorde), maar doordat nieuwe functies vaak geoptimaliseerd zijn voor nieuwe toestellen.
Als je een oude computer, bijvoorbeeld een 386, neemt verwacht je niet dat je daar Windows 10 op kunt draaien. (Hoop ik. 😉)
Dus ergens is er een grens. Iets waarvan je kunt zeggen: die computer (of dat nu een Mac, iPhone, iPad, Windows PC of iets anders is) is niet snel genoeg om deze software te draaien.
En dat brengt ons dichter bij het echte probleem. Apple staat er om bekend iPhones nog lang te ondersteunen met iOS updates. Dat is fijn, want zo kun je gebruik blijven maken van de nieuwe functies.
Het nadeel en gevaar is echter dat je nu een iOS-versie draait die te "moeilijk" is voor je iPhone. De animatie-effecten kosten te veel rekenkracht bijvoorbeeld.
En dan gaat zo’n iPhone langzaam voelen. En dat is zonde.
Wat de oplossing hier precies is weet ik niet. Moet Apple iPhones minder lang van updates voorzien? Dat lijkt me geen goed idee.
Nieuwe functies voor oudere toestellen meer beperken? Dus wel de mogelijkheid om te updaten naar de nieuwste iOS, maar niet met alle nieuwe functies. Kan, maar dat maakt zaken al snel complex.
Doorgaan zoals het nu is? Ook niet ideaal, want zo worden mensen bang van software updates.
Gelukkig hoeven wij deze beslissingen niet te maken, maar je ziet dat het niet zo simpel is als het misschien lijkt.
Maken nieuwe iOS versies je iPhone langzamer?
Ook horen we vaak dat een upgrade van iOS de iPhone langzamer zou maken.
Bij iOS 12 en iOS 13 is duidelijk dat dit niet het geval is. Sterker nog, ook oudere iPhones worden juist sneller met deze iOS updates!
Alleen tijdens de test-versies is dit vaak nog niet zo, omdat test-versies altijd langzamer zijn dan de "gewone" versies.
Dit zorgt er voor dat je soms hoort dat de nieuwe iOS langzamer is dan de oude, terwijl dat uiteindelijk niet zo is.
Kun je iets doen om je iPhone sneller te maken?
Dat ik voldoende tips heb voor een snelle Mac weet je waarschijnlijk inmiddels.
Maar hoe zit met de iPhone?
Wat vaak helpt is het herstellen van de iPhone. Dit kun je doen op de iPhone zelf, of via iTunes. Je zet hierbij de iPhone terug naar fabrieksinstellingen.
Meestal kun je daarna je reservekopie weer terugzetten, en raak je dus niets kwijt. (Alleen iets als Touch ID of Face ID zul je opnieuw moeten instellen.)
In enkele gevallen is er echt iets mis in je reservekopie en is de enige optie opnieuw te beginnen zonder een reservekopie te herstellen.