Markdown gebruiken om platte tekst simpel op te maken
Wanneer je zelf een website bij houdt heb je misschien al wel eens te maken gehad met de “taal” HTML.
Met z’n rare tekentjes, het correct moeten afsluiten van alle “tags” en natuurlijk de uitdaging om alle elementen te onthouden… Ik begrijp dat niet iedereen dit leuk vindt.
Toch is het vaak wel handig om tekst op te kunnen maken. Een woordje benadrukken (bijvoorbeeld door het cursief of vetgedrukt weer te geven) of een link maken (bijvoorbeeld naar dit artikel) is toch wel erg handig.
John Gruber, bekend van Daring Fireball, had dit idee ooit ook en ontwikkelde daarom Markdown.
Markdown is een simpele taal om je tekst op te maken. Je kan een woord bijvoorbeeld cursief maken door er sterretjes om heen te zetten en vetgedrukt met extra sterretjes: *een cursief woord* en **een vetgedrukt woord**.
Veel tekstverwerkers waar ik hier over geschreven heb ondersteunen ook Markdown (bijvoorbeeld: iA Writer, Drafts), wat bij menig lezer de interesse in deze taal heeft opgewekt.
Omdat het aantal applicaties met Markdown ondersteuning, zowel op de Mac als op iPhone en iPad, zich blijft uitbreiden gaan we er eens beter naar kijken.
Hoe werkt Markdown?
Nu je weet wat Markdown is (een simpele taal om platte tekst op te maken en om te zetten naar HTML) kunnen we gaan kijken hoe je het toepast. In tegenstelling tot HTML zijn er bij Markdown slechts enkele “elementen” beschikbaar.
Dit beperkt voor een deel natuurlijk, maar brengt ook overzicht. Bovendien biedt deze minimalistische aanpak voor 95% van de tijd alle benodigde mogelijkheden.
De belangrijkste onderdelen uit Markdown vind je hier:
Alinea |
Waar je in HTML een <p />-element gebruik om een alinea aan te geven, wordt alles in Markdown automatisch omgezet naar een alinea als het er zo uit ziet. In de praktijk betekent dat dat je gewoon een stukje tekst typt, twee keer op return drukt en verder typt. Markdown snapt dan automatisch dat je een nieuwe alinea begonnen bent. Zelfs als je op de lege regel per ongeluk een spatie zet is het nog duidelijk dat het de scheiding tussen twee alinea’s is. |
Nadruk (cursief) |
Zet een tekst tussen sterretjes (*) om het cursief te maken. Bijvoorbeeld: ik maak *dit stukje* cursief. |
Extra nadruk (vetgedrukt) |
Wil je nog meer nadruk leggen? Dan gebruik je gewoon twee sterretjes. Bijvoorbeeld: dit is **dikgedrukte tekst**. |
Koppen (1 t/m 6) |
Kopteksten kun je maken door er een hekje (tegenwoordig ook wel "hashtag") voor te zetten. Je plaatst simpelweg 1 tot 6 hekjes de kop die omgezet worden in een bijbehorende kop. Een enkel hekje wordt een <h1 /> (belangrijkste kop) en drie hekjes een <h3 />. |
Lijsten |
Lijsten kun je opdelen in twee categorieën: geordende lijsten (<ol />) en ongeordende lijsten (<ul />). De eerste maak je aan door een lijst te nummeren. Begin met een lege regel, dan een cijfer en je tekst. Bijvoorbeeld:
1. Lijst nummer #1 2. Lijst nummer #2 De nummering hoeft niet te kloppen, maar maakt het wel leesbaarder in het document. Als het puur is om snel te schrijven en daarna omgezet wordt naar HTML kun je ook gewoon alles het nummer 1 geven. Om een ongeordende lijst te maken begin je elke regel met een * of een -. Bijvoorbeeld: - Boter - Kaas - Eieren |
Citaten |
Wanneer je iemand wilt citeren gebruik je >. Dit werkt eigenlijk net als in email. Je typt gewoon een > voor de tekst die je wilt markeren als een citaat. |
Horizontale lijnen |
Het is mogelijk om een horizontale lijn in te voegen in je document. Bijvoorbeeld om secties te scheiden. Dit kun je doen door een aantal sterretjes of streepjes achter elkaar te zetten op één (eigen) regel. Je mag hier spaties tussen plaatsen wanneer dat helpt voor de leesbaarheid. Zo zou je bijvoorbeeld "* * *" kunnen plaatsen op de plek waar de lijn ingevoegd moet worden. |
Links |
Ook links kunnen op verschillende manieren gemaakt worden. De eenvoudigste wijze is [Apple Coach](https://applecoach.nl/) waarbij Apple Coach de tekst is die linkt naar https://applecoach.nl/. |
Afbeeldingen | Ten slotte zijn er afbeeldingen. Deze voeg je gemakkelijk in met de volgende code: ![Omschrijvende tekst voor mensen die de afbeelding niet kunnen zien](/hier/jouw/plaatje.png) Hierbij is het dus wel handig als je de URL van je plaatje al bij de hand hebt. |
Met behulp van bovenstaande codes kun je gemakkelijk tekst opmaken om vervolgens om te zetten naar HTML, voor bijvoorbeeld je weblog.
Applicaties als Drafts kunnen bovendien de getypte Markdown-tekst omzetten naar een formaat dat Mail op iOS begrijpt. Zo kun je ook vanuit daar geformatteerde tekst sturen.
Markdown bekijken op de Mac
Wil je weten hoe je Markdown-tekst er uit gaat zien als het omgezet is naar de uiteindelijke, opgemaakte tekst?
Dan kun je op de Mac gebruik maken van de app Marked. Deze app kan je laten zien hoe je Markdown er uiteindelijk uit gaat zien in opgemaakte tekst, maar ook exporteren naar allerlei formaten.
Wil jij bijvoorbeeld een mooie PDF maken? Dan typ je je tekst gewoon in Markdown, open je het bestand in Marked, en kun je het direct exporteren als PDF.
Maar ook exporteren naar andere formaten is geen probleem: HTML (voor bijvoorbeeld een website), RTF(D), als Word document — het zijn slechts een paar van de opties die Marked je biedt.
Bovendien kun je de voorvertoning in Marked configureren op een manier die voor jou werkt. Dit gaat veel verder dan een lettertype en een kleurtje kiezen; ik zou bijvoorbeeld de hele website na kunnen maken in Marked, zodat ik exact kan zien hoe het eindresultaat er uit gaat zien op de website.
Marked 2 is echt een superfijne app als je regelmatig in Markdown werkt op de Mac. Het kost 15 euro in de Mac App Store, en is dus misschien niet helemaal voor jou als je eens één of twee keer iets met Markdown doet, maar ideaal als je het regelmatig gebruikt.