Plex gebruiken om je films en series te organiseren


13.05.2019

Heb je een verzameling van films en series op je computer? Dan heb je misschien al wel eens nagedacht of je dat mooi kunt organiseren. Een goede optie is Plex.

Plex is een manier om al je films, series, foto’s, muziek en eigen video’s op één centrale plek te beheren en eenvoudig af te spelen op verschillende computers.

Hoe gebruik ik Plex?

Voor je Plex kunt gebruiken moet je het eerst installeren. Daarna werkt het eigenlijk heel eenvoudig, zolang je de "regels" kent.

Je bestanden moeten een bepaalde naam krijgen, en in de juiste map staan, zodat Plex kan herkennen wat het is — welke film, of welke aflevering van een serie.

Plex gaat er dan automatisch voor zorgen dat alle relevante informatie wordt opgezocht.

Bij een film zul je dus bijvoorbeeld de poster zien staan, de acteurs die er in spelen, een beschrijving van de film, toegang tot trailers en extra’s, beoordelingen van bijvoorbeeld IMDb, et cetera.

Wat kun je in Plex zetten?

Plex kan verschillende media aan. Je kunt er de volgende dingen in kwijt:

  • Films
  • Series
  • Muziek
  • Foto’s
  • Je zelfgemaakte video’s

Al die verschillende media wordt correct georganiseerd, en er zijn kleine optimalisaties voor de verschillen.

Bij series krijg je bijvoorbeeld een overzicht van al je series, en dan binnen een serie de seizoenen, en binnen het seizoen de afleveringen.

Bij een serie zie in Plex bijvoorbeeld de verschillende seizoenen

Bij een serie zie in Plex bijvoorbeeld de verschillende seizoenen

En dat alles netjes met plaatjes en informatie.

Voor films zie je gewoon in één keer al je films, en heb je die onderverdeling niet nodig. (Hoewel je wel weer kunt aangeven dat films bij elkaar horen, en bijvoorbeeld ook sorteren in de volgorde die jij logisch vindt — bijvoorbeeld om een trilogie die niet in alfabetische volgorde is toch goed te zetten.)

Op wat voor computers werkt Plex?

Het mooie aan Plex is dat het eigenlijk werkt op bijna elk type computer.

Je kunt Plex bijvoorbeeld installeren op je NAS.

Daar heb je waarschijnlijk meer ruimte voor je films dan op je Mac, dus dat is een prima plek om dit te draaien.

Het kijken kun je vervolgens doen op je Mac, je iPad, je Windows computer, je Apple TV

Bijna elk type computer heeft wel een Plex-app.

En zelfs als er geen app is: je kunt via een browser (bijvoorbeeld Safari) inloggen op Plex! Op die manier kun je dan je films/series kijken, foto’s laten zien, of muziek luisteren.

Je kunt Plex ook gewoon in Safari gebruiken

Je kunt Plex ook gewoon in Safari gebruiken

Plex is kijken zonder gedoe

Als je wel eens geprobeerd hebt een film die je van een DVD omzet naar je Mac, vervolgens op je iPad te kijken… Is meestal niet echt makkelijk.

Maar met Plex is het heel eenvoudig.

Je zit niet met het gedoe van synchroniseren; conversie tussen video-formaten; of andere dingen die je handmatig bij moet houden, en al snel erg technisch kunnen worden.

Bovendien kun je een film ‘s avonds beginnen op je Apple TV, dan nog een stukje in bed kijken op je iPad, en het einde de volgende ochtend afkijken op je laptop in de trein. Plex houdt namelijk precies je voortgang bij.

Plex werkt ook prima op de iPad

Plex werkt ook prima op de iPad

Plex Server en Plex Client: wat is het verschil?

Eigenlijk zijn er twee programma’s voor Plex: de "server", en de "client". Wat is het verschil, en welke heb jij nodig?

De server installeer je op in ieder geval één computer. Dit is de computer die al het werk gaat doen om te zorgen dat je je films kunt zien.

Dit zou je bijvoorbeeld draaien op een Mac die altijd aan staat (of in ieder geval altijd als jij iets wilt kijken/luisteren), of een NAS.

De client installeer je overal waar je makkelijk bij je Plex media wilt kunnen. Dus op je iPhone, iPad, Mac, Apple TV, smart TV, Windows computer, Android tablet, … Waar je maar wilt eigenlijk.

Plex-bibliotheken delen met vrienden

Dan nog een laatste tip voor Plex.

Je kunt je bibliotheek ook delen met vrienden.

Dus, stel dat jij een leuke bibliotheek hebt van (zelfgemaakte) films. Dan kun je die eenvoudig delen met iemand anders, die ook Plex gebruikt.

Je kunt dan inloggen op elkaars Plex server en (een afgeschermd deel) van de inhoud zien. Maak jij een nieuwe vakantievideo, en voeg je die toe aan Plex, kan de ander daar ook naar kijken.

Welke onderdelen van je Plex bibliotheek je deelt met iemand kun je zelf kiezen, zodat ze geen toegang krijgen tot je privé foto’s bijvoorbeeld.

Kies zelf wat je deelt met een bekende

Kies zelf wat je deelt met een bekende

Plex zelf gebruiken

Eigenlijk moet je Plex zelf eerst gebruiken (hier gratis te downloaden), om echt te begrijpen waarom het zo fijn werkt.

Of op z’n minst zien hoe iemand anders het in gebruik heeft.

In de Apple Coach Academie hebben we een hele cursus over Plex, waar je alles leert over de verschillende apps en ze in de praktijk kan zien.

Ook onderdelen die we hier niet hebben besproken (zoals de Plex Pass, en meerdere gebruikers met verschillende toegang voor bijvoorbeeld kinderen) bespreken we daar.

En natuurlijk krijg je gelijk toegang tot de andere cursussen. Als je Plex leuk vindt, heb je misschien ook wel interesse in de cursus over Netflix, of wil je zelf films leren maken met iMovie. En de Apple Coach Academie heeft de cursussen voor je. 😉


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje