QRReader: QR Codes scannen met je iPhone


16.05.2013

QR Codes. Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker, bijvoorbeeld op verpakkingen, (oude) gebouwen en posters. Het zijn die rare zwart-witte blokjes, die er bijvoorbeeld zo uitzien:

Het idee er achter is dat je ze als een soort barcode kunt scannen, en dan bijvoorbeeld meer informatie krijgt of naar een website gaat. Maar dan heb je wel iets nodig om ze mee te scannen…

Wat is QRReader?

En dat is waar QRReader in beeld komt: QRReader laat je eenvoudig een code scannen en gebruiken.

Wanneer je de app opstart lanceer je direct in de scan-mode van QRReader. Je houdt nu gewoon de camera-lens voor de QR code en je iPhone gaat de code omzetten in data: bijvoorbeeld de website of tekst waar de code naar verwijst.

Het is wel belangrijk dat je de camera redelijk recht voor de code houdt, hoewel QRReader altijd probeert de code te lezen, is dit makkelijker als er een rechte lijn is.

Je kunt ook een foto gebruiken die je eerder gemaakt hebt, door deze in te laden vanuit je Filmrol. Dit doe je door rechtsboven op "Pick photo" te tikken en voor "Photo Album" te kiezen.

Met de optie "Clipboard", die je daar ook vindt, kun je een foto uit je klembord gebruiken. Dit is bijvoorbeeld handig als je een foto van een website gekopieerd hebt, zodat je deze dan niet eerst hoeft op te slaan in je Filmrol.

De geschiedenis van al je QR codes wordt bovendien bijgehouden en is te vinden door het knopje linksonder te gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een QR Code bekeken toen je door de winkelstraat wandelde, maar wil je de website nog even op je Mac bekijken? Je vindt ‘m zo terug in de geschiedenis van je QR Codes.

Bovendien kun je deze als favoriet markeren, door op de ster onderin te tikken, wanneer je een QR Code geopend hebt. Zo komt de code bij je favorieten te staan en kun je er helemaal snel bij. Een handige manier om bij te houden welke codes je nog eens beter wilt bekijken!

Maak je eigen QR Codes met QRReader

Eén van de leuke dingen aan QRReader is dat je ook eigen QR Codes kunt maken. Je doet dit door op de moersleutel te tikken en vervolgens een type te selecteren.

Zo kun je bijvoorbeeld een QR Code maken voor een link naar je website (zoals ik hier onder heb gedaan, voor AppleCoach.nl), een emailadres, een tekst, of zelfs je Twitter profiel. Een volledige lijst van opties vind je natuurlijk in de app zelf.

qr-code-applecoach

qr-code-applecoach

Nadat je je keuze gemaakt hebt vul je in waar de gebruiker terecht moet komen, nadat ze de QR Code gezien hebben. Dat is dus bijvoorbeeld het adres naar je website, of de tekst die je wilt weergeven.

qr-code-web-url

qr-code-web-url

Wanneer je de QR Code hebt opgeslagen wordt er automatisch een afbeelding voor je gegenereerd die je op verschillende manieren kunt delen. Natuurlijk kun je een email sturen of de code op Twitter plaatsen, maar via het "Open In…"-menu heb je ook de optie om het bijvoorbeeld naar Dropbox te sturen of in Evernote op te slaan.

Waarom is QRReader leuk?

Er zijn een hoop verschillende apps in de App Store die je kunt gebruiken voor het scannen van QR Codes. Ik heb verschillende getest, zowel gratis als betaald, en uiteindelijk gekozen voor QRReader.

Deze app werkt simpel, snel en is bovendien gratis te downloaden in de App Store.

Ook het maken van eigen QR Codes is goed opgelost in deze app, met veel verschillende categorieën om je snel een code te laten genereren die geschikt is voor jouw doeleinde. Of je nu een website of een Facebook event wilt promoten: QRReader kan het.

QRReader naar jouw voorkeuren aanpassen!

Om QRReader helemaal af te maken heb je natuurlijk ook nog wat opties kun je het natuurlijk ook nog afstellen naar je eigen voorkeuren.

Door op de bolletjes rechtsonder te tikken kom je terecht bij de instellingen van de app. Hier vind je bovenaan de optie om te upgraden naar de Pro-versie waarbij je geen advertenties hebt en QR Codes gelijk in Safari kunt openen. Deze versie kost slechts € 0,89 en zorgt voor een fijnere ervaring.

Iets lager vind je de rest van de instellingen:

  • Launch in scan mode: wil je gelijk opstarten in scan modus, of op het scherm wat je als laatst bezocht hebt?
  • Approve QR link: bevestig eerst de website die de QR Code wil openen, voordat deze geopend wordt
  • Lock orientation: zet je iPhone vast in in een bepaalde orientatie; landschap (horizontaal) of portret (verticaal).
  • Sound effects: leuke geluidseffectjes tijdens het gebruik van de app
  • Currency: de valuta die je wilt gebruiken. Waarschijnlijk is dat voor jou euro’s, maar zelf vind ik US Dollar nu makkelijker. 😉

Genoeg opties om de app dus helemaal af te stellen naar jouw voorkeuren! :)

QRReader is gratis in de App Store


Martijn Engler

Apple Coach

"Martijn is al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer."

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje