Speciale tekens typen op je Mac


28.12.2010

Soms wil je een woord typen waar een “é” (een ‘e’ met een accent, ook wel ‘e met een streepje’) typen op je Mac. Of een “i met een dakje” (î) en natuurlijk een u met umlaut (ü), ook wel een “u met twee puntjes” genoemd. Niet te verwarren met een trema op de e (ë) natuurlijk. ;-)

Dus, hoe maak je deze “speciale tekens” nu op een Mac? Als je vanaf Windows komt ben je misschien gewend dat je lastige codes in moet typen terwijl je de alt-toets ingedrukt houdt, of dat je eerst op een leesteken moet drukken.

Bij de Mac houdt je de alt/option-toets (⌥) ingedrukt en druk je vervolgens bijvoorbeeld op de ‘e‘ voor een ‘´’ of op de ‘u‘ voor een ‘¨’. Vervolgens druk je op de gewenste letter en krijg je die letter met het gewenste teken.

De volgende tabel kan je hier verder bij helpen:

ToetsencombinatieSpeciaal tekenVoorbeeld
alt (⌥) + e´é
alt (⌥) + u¨ë
alt (⌥) + iˆê
` (niet te verwarren met ‘!)`è

Als ik dus de zin Eén zee, twee zeeën. zou willen typen zou ik voor de é de volgende stappen doen:

 1. alt (⌥) ingedrukt houden
 2. Op e drukken
 3. alt (⌥) en ‘e‘ loslaten
 4. De ‘e‘ nogmaals indrukken

En voor de ë:

 1. alt (⌥) ingedrukt houden
 2. Op u drukken
 3. alt (⌥) en ‘u‘ loslaten
 4. De ‘e‘ indrukken

Andere tekens die je misschien af en toe wilt gebruiken zijn: alt (⌥) + 2 voor ™ en alt (⌥) + shift + 2 voor €. Door zelf te experimenteren met de alt-toets in combinatie met andere toetsen kun je vast ook nieuwe tekens ontdekken. Zo vind je misschien wel de toetsencombinatie alt (⌥) + shift + k voor het beroemde appeltje! Dat ziet er dus zo uit: ‘’.

Het is sinds Mac OS X 10.7, beter bekend als Lion, ook mogelijk om speciale tekens te maken door de toets ingedrukt te houden. Dit werkt net als op de iPhone: om bijvoorbeeld een ‘é’ of ‘ë’ te maken houd je gewoon de ‘e’ ingedrukt en selecteer je de juiste letter.

Snel speciale tekens invoegen?

Via de mail kwam er van Barbara Philipsen ook nog een erg leuk advies binnen. Dit gaat over het symbolenpaneel wat je kunt openen via “Speciale tekens” in het menu “Wijzig” of door op alt (⌥) + cmd () + t te drukken.

Barbara vertelde mij een handig trucje wat zij gebruikt om dit venstertje altijd binnen handbereik te houden:

 1. Open het paneeltje in Safari
 2. Laat het geopend op je scherm staan
 3. Open het bestand of klik op de plek waar je de letter/symbool wilt invoegen
 4. Kies het symbool/vreemde letter die je wilt invoegen
 5. Dubbelklik erop
 6. Dit werkt ook als je een online formulier invult of op je blog schrijft!

Martijn Engler

Apple Coach

"Martijn is al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer."

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje