Time Machine: simpel en snel een reservekopie van je Mac


30.03.2021

Backups zijn een beetje saai, laten we eerlijk wezen. Het is zoiets als een verzekering: je gaat er van uit dat je 'm nooit nodig hebt, en in de tussentijd kost het je alleen maar geld.

Maar als je het nodig hebt — wanneer je Mac crasht en al je documenten, gegevens, jaren aan foto's, video's, brieven, e-mails, en contacten allemaal weg zijn — dan ben je enorm blij dat je een reservekopie hebt.

Je Mac maakt het dankzij Time Machine enorm eenvoudig om te zorgen dat je altijd een kopie hebt van je bestanden. Zo ben je beschermd tegen complete crashes, maar ook tegen jezelf — je kan natuurlijk per ongeluk het verkeerde bestandje verwijderen, en ineens dat boek kwijt zijn waar je al twee jaar aan werkt.

Wat is Time Machine?

Laten we hier maar beginnen: wat is Time Machine?

Time Machine is een backup-programma wat is ingebouwd op je Mac, en automatisch reservekopieën voor je kan maken.

Misschien is je volgende vraag "wat heb ik daar aan?", dus dat zal ik ook gelijk beantwoorden: Time Machine zorgt er voor dat je niets kwijt bent als er iets met je Mac gebeurt.

Zonder Time Machine (of een ander type reservekopie) ben je mogelijk al je foto's, bestanden, documenten, en andere gegevens kwijt wanneer je Mac crasht, gestolen wordt, of bij bepaalde vormen van "malware" (zoals bijvoorbeeld cryptoware).

Backups instellen met Time Machine: korte versie

Backups instellen voor je Mac is zo gedaan met Time Machine.

Hier heel kort wat je moet doen voor Time Machine backups op je Mac:

 1. Koop een grote, externe harde schijf. Als je niet weet wat je nodig hebt kun je altijd naar backup-schijf.nl/ gaan, die je automatisch doorstuurt naar iets wat geschikt is;

 2. Als dat nodig is wis je de schijf als APFS (voor macOS Catalina en nieuwer), of macOS Uitgebreid (voor Mojave en ouder). Klik hier voor instructies om de schijf te wissen, en klik hier als je niet zeker weet welke macOS jij hebt.

  Als je het niet zeker weet kun je kiezen voor APFS, en zal Time Machine het je zelf vertellen als dit niet werkt voor jouw Mac. Dan kun je op dat moment alsnog overstappen;

 3. Sluit de schijf aan op je Mac, en geef aan dat je het wilt gebruiken voor Time Machine;

 4. Niet meer aan komen nu, Time Machine doet alles zelf.

We bespreken al deze stappen uitgebreider in de rest van dit artikel.

Een doel kiezen voor je Time Machine backups: harde schijf, NAS, of Time Capsule?

Je Time Machine backups moeten ook ergens bewaard worden. "Vroeger" had je dan de optie voor een Time Capsule, maar helaas is Apple gestopt met de Time Capsule.

Nu heb je grofweg twee keuzes: een grote (externe) harde schijf, of een NAS.

Beide hebben voors en tegens, en dat zou een heel artikel op zichzelf kunnen zijn. Sterker nog: we hebben een heel artikel over NAS-oplossingen.

Er is overigens ook nog een soort tussenweg: op veel WiFi-routers kun je een externe harde schijf aansluiten, en deze gebruiken voor Time Machine. Dit kent vrijwel dezelfde voors en tegens als de NAS.

NAS of harde schijf kiezen voor Time Machine?

Eerst dit maar gelijk: een externe harde schijf is simpeler.

Als je gewoon snel aan de slag wilt, binnen vijf minuten klaar, dan is de externe harde schijf de oplossing voor je.

De NAS kan echter voordelen hebben, als je bereid bent er wat werk vooraf in te steken. Of iemand wilt betalen om dat te doen natuurlijk.

Voordelen van een NAS

Laten we beginnen met de voordelen van een NAS.

 • Een eerste voordeel van de NAS is dat je dit draadloos kunt doen. Je sluit de NAS aan op je netwerk (dat doe je waarschijnlijk wel met een kabeltje), en vervolgens hoef je alleen maar te zorgen dat je NAS en je Mac op hetzelfde WiFi-netwerk zitten.

  Zolang dat het geval is, kunnen ze met elkaar communiceren, en hoef je niet steeds een harde schijf aan te sluiten.

  Dit is voornamelijk handig als je een laptop hebt, met name als je veel op de bank zit bijvoorbeeld;

 • Een ander voordeel van de NAS: je kunt meerdere Macs aansluiten op dezelfde NAS.

  Hebben jullie twee MacBooks, en een iMac in huis? Ze kunnen allemaal een reservekopie maken naar dezelfde NAS;

 • Je kunt de NAS fysiek gescheiden houden van je Mac.

  Ze zullen in de praktijk wel enigszins bij elkaar in de buurt zijn (in hetzelfde huis bijvoorbeeld), maar misschien heb je bij brand nog wel tijd om je NAS van de begane grond mee te nemen, maar niet om naar boven te rennen voor je externe harde schijf.

Voordelen van een externe harde schijf

Maar de externe harde schijf heeft ook voordelen (of de NAS heeft nadelen, het is maar hoe je het ziet):

 • Een externe harde schijf heb je heel snel opgezet. Waar je de NAS echt moet installeren, en dan nog een aantal specifieke stappen door moet om Time Machine te configureren op je NAS, en dan pas kan beginnen op je Mac…

  … met een externe harde schijf is het een stuk simpeler. Je sluit 'm aan, volgt de stappen, en kunt aan de slag.

  Ook het verdere beheer is veel eenvoudiger. Je hoeft namelijk niets te doen. (In tegenstelling tot de NAS, die je op z'n minst van updates moet voorzien.)

 • Harde schijven zijn sneller in de praktijk, ook al kan je NAS in theorie sneller zijn.

  Zeker wanneer je je backups via WiFi maakt, kun je vrij zeker zijn dat het harder zal gaan naar een harde schijf die direct is aangesloten.

 • Je Time Machine backup zal in orde blijven. Waar een backup naar een netwerkvolume nog wel eens opnieuw gestart moet worden (waardoor je geschiedenis kwijtraakt), is dit geen probleem bij een Time Machine reservekopie op een harde schijf.

  Je kunt de backup op een netwerkvolume wel verifiëren, maar het is makkelijker als het niet hoeft.

Hoe groot moet de Time Machine schijf zijn?

Of je nu kiest voor een NAS, een externe harde schijf, of zelfs iets anders: je zult moeten bepalen hoe groot deze moet zijn.

In principe geldt: hoe groter, hoe beter.

Simpele regel voor het kiezen van de harde schijf

Verder kunnen we allerlei ingewikkelde formules verzinnen voor het kiezen van de juiste capaciteit, maar laten we het simpel houden. Hier is mijn vuistregel: kies voor iets met minstens twee keer de capaciteit van je interne harde schijf.

Je moet sowieso minstens evenveel als je gebruikte ruimte hebben (anders past de kopie niet), maar door het dubbele van de capaciteit te nemen heb je meer ruimte voor geschiedenis.

Zo kun je ook nog eens een stapje terug, als je bijvoorbeeld pas na 2 dagen ontdekt een belangrijk document overschreven te hebben.

Opslagcapaciteit van je Mac controleren

Om de opslagcapaciteit van je Mac op te zoeken volg je bijna dezelfde stappen als het controleren welke Mac je hebt:

 1. Klik linksboven op het Apple-logo ()

 2. Kies "Over deze Mac"

 3. Ga naar het tabblad "Opslag"

 4. Hier staat aangegeven hoe groot je schijf is. Heb je ook externe harde schijven?

  Dan kun je die van te voren even los halen om zeker te zijn dat je naar de juiste kijkt, maar in principe zul je willen kijken naar de bovenste, die zeer waarschijnlijk de naam "Macintosh HD" heeft.

Bekijk eenvoudig hoeveel opslagcapaciteit je Mac heeft via het Apple-menu

Bekijk eenvoudig hoeveel opslagcapaciteit je Mac heeft via het Apple-menu

Als hier bijvoorbeeld onder staat "500GB", heb je een harde schijf van 500GB. Je wilt dan een Time Machine-schijf van ten minste 1000GB. Oftewel, een 1TB harde schijf.

(Hoe ik van 1000GB naar 1TB kom? Lees hier over de bits en de bytes, en je weet het precies.)

Juiste grootte in het geval van meerdere Macs

Wanneer je voor de oplossing van een NAS bent gegaan tel je de verschillende Macs natuurlijk bij elkaar op.

Heb je bijvoorbeeld een Mac met 1TB, een Mac met 512GB, en een Mac met 256GB, komen we in totaal op 1024+512+256 = 1.792GB. Laten we dus zeggen dat je ten minste 2TB nodig hebt voor de Time Machine.

Time Machine backups beveiligen met een wachtwoord?

Wanneer je backup is ingericht komen ook al je (privé)bestanden dus op die harde schijf terecht. Dat betekent ook dat als iemand die harde schijf in handen zou krijgen, dat ze direct bij jouw gegevens kunnen.

Stel dat ze de harde schijf te pakken weten te krijgen: het enige wat ze hoeven te doen is deze aansluiten op hun eigen Mac, de reservekopie terugzetten, en ze kunnen gewoon alles inzien.

Zeker als het een harde schijf is die je meeneemt (bijvoorbeeld in je laptoptas), wil je dus zorgen dat deze beveiligd is met een sterk wachtwoord.

Gelukkig kan dat met Time Machine, op twee manieren. Helaas kan het de eerste keer enorm lang duren om dit te doen (meerdere dagen), als je niet weet dat er een handig trucje is. 😉

Time Machine extra snel beveiligen (een handig trucje)

Wanneer je Time Machine gaat beveiligen met een wachtwoord, kun je het best eerst de schijf al wissen met beveiliging ingeschakeld.

Je volgt de standaard stappen van het wissen als macOS Uitgebreid of APFS, maar in plaats van te kiezen voor macOS Uitgebreid of APFS, selecteer je de versleutelde versie: Mac OS Uitgebreid (journaled, versleuteld) of APFS (Versleuteld).

De keuze tussen die twee wordt nog steeds bepaald door je macOS-versie, en bij twijfel kies je voor APFS.

Hier geef je dan al een wachtwoord op, wat er voor zorgt dat de schijf zelf gelijk een wachtwoord krijgt.

Time Machine wachtwoord instellen

Straks volg je gewoon de stappen voor het instellen van Time Machine, en let je daar op dat je ook weer kiest voor het coderen van de reservekopie.

Op deze manier zal je Time Machine goed beveiligd zijn met een wachtwoord.

Door eerst gecodeerd te wissen gaat dit proces een stuk sneller, en weet je bovendien zeker dat je goed beveiligd bent.

Beveilig je Time Machine backup met een wachtwoord om je gegevens privé te houden

Beveilig je Time Machine backup met een wachtwoord om je gegevens privé te houden

Time Machine instellen op jouw Mac

Je hebt nu van alles geleerd over Time Machine, tijd om echt aan de slag te gaan nu.

Nadat je de harde schijf correct gewist hebt, heeft je Mac misschien al gevraagd of je Time Machine wilt gebruiken. Hier ga ik er even van uit dat dat ofwel niet gebeurd is, of dat je toen "Nee" hebt gezegd.

In dit geval volg je deze stappen:

 1. Optioneel, maar wel aan te raden: haal andere externe harde schijven even fysiek los van je Mac, echt de kabels er uit. Dit voorkomt dat je straks de verkeerde harde schijf kiest voor Time Machine (en aangezien de harde schijf waarschijnlijk gewist wordt, is het handig om te zorgen dat je de juiste hebt 😉);

 2. Klik linksboven op het Apple-logo (). Als je dat niet ziet, kan het helpen om met je muis helemaal naar de bovenkant van je scherm te gaan (leer hier meer over de menubalk op de Mac);

 3. Kies nu de optie Systeemvoorkeuren;

 4. Er opent een venster. Selecteer hier het paneel Time Machine;

 5. Vermoedelijk staat hier dat je nog geen Time Machine reservekopie hebt ingesteld;

  Time Machine voor het eerst instellen begint met het selecteren van je harde schijf

  Time Machine voor het eerst instellen begint met het selecteren van je harde schijf

 6. Kies "Selecteer reservekopieschijf…", en selecteer je de harde schijf die je hebt gewist voor Time Machine;

 7. Het is aan te raden de schijf te beveiligen met een wachtwoord.

  Doe dat door hier te kiezen voor "Versleutel reservekopieën". Het wachtwoord mag je zo invoeren;

 8. Klik op de knop "Gebruik schijf", om de schijf in gebruik te nemen voor Time Machine backups;

  Time Machine schijf in gebruik nemen (let op dat dit de schijf kan wissen)

  Time Machine schijf in gebruik nemen (let op dat dit de schijf kan wissen)

 9. Als je gekozen hebt voor encryptie typ je nu het wachtwoord dat je wilt gebruiken.

  Desgewenst kun je ook een hint opgeven voor het geval je het zou vergeten, maar dit maakt het voor een buitenstaander natuurlijk ook makkelijker om het te raden;

 10. Mogelijk moet de schijf nog een keer gewist worden. Dat zou niet uit moeten maken, want als het goed is staat hier niets op (of heb je de schijf zelfs al een keer gewist zelf);

 11. En daarna is je Time Machine ingericht!

Time Machine is volledig ingericht, en heeft de eerste kopie voltooid

Time Machine is volledig ingericht, en heeft de eerste kopie voltooid

In principe hoef je nu niets meer te doen, en zullen de kopieën vanzelf gaan.

Maar als je dat fijn vindt kun je ook zelf handmatige je eerste kopie starten, zodat je gelijk ziet of het goed gaat.

Handmatig een Time Machine reservekopie starten

Om handmatig een Time Machine reservekopie te starten, moeten we eerst zorgen dat het icoon in de menubalk staat.

Dit kun je doen door deze optie aan te vinken bij de instellingen (Systeemvoorkeuren) van Time Machine.

Time Machine in je menubalk plaatsen is een kwestie van één vinkje

Time Machine in je menubalk plaatsen is een kwestie van één vinkje

Nu verschijnt er een klein klokje — het icoon van Time Machine — in je menubalk, vlakbij je "echte" klok; rechtsboven in je scherm. Wanneer je hier op klikt zie je de optie om direct een Time Machine kopie te starten.

Nadat je dat gedaan hebt kun je de voortgang zien in de Systeemvoorkeuren.

Je Time Machine status is onder andere te zien in de Systeemvoorkeuren

Je Time Machine status is onder andere te zien in de Systeemvoorkeuren


meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje