Advies voor het kopen van tweedehands iPhones en iPads
Nadat ik advies heb geschreven voor het verkopen van je oude Mac, het kopen van een tweedehands Mac en het verkopen van je oude iPhone of iPad, was er eigenlijk maar één logisch einde voor deze serie: waar moet je op letten wanneer je een tweedehands iPhone of iPad koopt?
In dit laatste artikel vind je dus alles wat je moet weten voor je over gaat op de aanschaf van een tweedehands iPhone, iPad of zelfs iPod touch. Een deel van het advies komt natuurlijk overeen met het kopen van een tweedehands Mac, maar ook in dit artikel zul je weer veel nieuwe informatie ontdekken.
De juiste tweedehands iPhone of iPad vinden
Voordat je een iPhone of iPad gaat kopen, nieuw of tweedehands, moet je eerst kiezen wat je wilt. En dan bedoel ik niet alleen de keuze tussen een iPhone of iPad, ook daar binnen zul je nog wat keuzes moeten maken.
Als je wilt bellen is een iPhone bijvoorbeeld handig, en voor lees- en schrijfwerk is de iPad wat meer geschikt. Bedenk dus eerst wat je daar wilt, en wat dan het beste bij jou past. Voor 95% kunnen ze allebei wat de ander ook kan (je kunt bijvoorbeeld Skype op je iPad installeren om te bellen vanaf je iPad) , maar laten we eerlijk wezen: als je weet dat je het apparaat veel gaat gebruiken voor bepaalde taken, kun je het beste degene uitzoeken die daar bij past.
Voordelen van de iPhone zijn natuurlijk het bellen, makkelijk mee te nemen in je broekzak, beter geschikt als "pocket camera" en het gebruik in één hand.
De iPad daarentegen biedt een groter scherm (ook als je voor een iPad mini gaat), wat bijvoorbeeld fijn is om boeken te lezen. Maar het betekent ook een groter toetsenbord, zodat je waarschijnlijk makkelijker kunt typen; handig als je het apparaat bijvoorbeeld wilt gebruiken als vervanger voor je Mac (100%, of alleen voor onderweg bijvoorbeeld).
Tweedehands iPhone of iPad kopen: Lightning of 30-pins?
Sinds de eerste iPhone – en daar voor al, voor de iPod Classic – maakte Apple gebruik van de 30-pins connector. Als je ooit een iPod, iPhone of iPad hebt gehad die momenteel ouder is dan een jaar of 2, weet je welke aansluiting ik bedoel.
Sinds de 4e generatie iPad (dat is dus de 2e iPad met Retina-scherm, de iPad Air en beide modellen van de iPad mini) maakt de iPad echter gebruikt van de Lightning-connector. De iPhone heeft een zelfde transformatie doorgegaan: sinds de iPhone 5 (dus de 5, 5c en 5s) hebben ze een Lightning-connector in plaats van een 30-pins connector.
Dit kan een belangrijk argument zijn bij de aankoop van je nieuwe iOS apparaat. Heb je bijvoorbeeld een iPad mini, en wil je nu ook een iPhone kopen? Als je dan even puur naar de aansluiting kijkt (er zijn natuurlijk veel meer argumenten!) zou verstandig zijn om een iPhone 5, 5c of 5s te kopen. Je kunt dan namelijk het kabeltje van je iPad mini en het kabeltje van je iPhone delen. Eentje in je tas, eentje op je bureau. En dan heb je altijd een kabel voor je iOS apparaat bij de hand.
Wat misschien vaker voorkomt: je hebt een accessoire. Bijvoorbeeld een autolader, wekker, speaker dock etc. Als deze wat ouder zijn, is er een redelijke kans dat ze gebruik maken van de 30-pins aansluiting. Nu verkoopt Apple uiteraard verloopstukjes, maar dan moet je misschien 30 euro (per aansluiting) bij je aanschafprijs optellen.
Heb je de juiste keuze voor het aantal pinnetjes gemaakt? Dan zijn er nog allerlei andere overwegingen bij het kiezen van het juiste apparaat: de grootte van het scherm (dit geldt ook bij de iPhone, waar de iPhones groter worden vanaf de iPhone 5!), prijs, opslagcapaciteit, of je een iPad met of zonder 3G/4G wilt, type simkaart (iPhone 3G en 3G[S] gebruiken een mini simkaart, iPhone 4 en 4S gebruiken een micro simkaart en iPhone 5, 5c en 5s gebruikt een nano simkaart), hoe belangrijk de camera voor je is en natuurlijk welke versie van iOS je wilt draaien.
Wat is de beste plaats om een tweedehands iPhone of iPad te kopen?
Bij het kopen van een tweedehands iOS apparaat heb je eigenlijk dezelfde drie opties als bij een Mac: gereviseerd, via een bedrijf en via een particulier. Apple biedt zelf gereviseerde producten aan in een speciaal onderdeel van de winkel.
Hier heb je wat geluk ten op zichte van tweedehands Mac-zoekers: in tegenstelling tot Macs, vind je namelijk wel regelmatig tweedehands iPads.
Voor goede aanbiedingen kun je ook altijd even kijken in de refurbished US Store.
Het voordeel aan de gereviseerde modellen is dat deze goed worden nagekeken en er nog garantie op zit. Dit betekent dat je een model koopt wat eigenlijk zo goed als nieuw is, tegen kortingen van rond de 30%. Op het moment van schrijven koop je bijvoorbeeld een 64GB iPad 2 met WiFi en 3G voor € 479; een korting van ongeveer 40%.
Ook in dit geval kun je natuurlijk kijken naar bedrijven als Leapp.nl, of particulier: Marktplaats, TweedehandsMac.nl en Facebook.
Voor de aankoop van een tweedehands iPhone of iPad
Heb je de juiste iPhone of iPad gevonden? Dan is het toch verstandig om nog even wat dingen te gaan controleren voor je tot aanschaf over gaat.
Controleer of het iOS apparaat gestolen is, voor je tweedehands koopt
Vraag altijd naar de kassabon, de originele doos, de adapter (let op: sommige mensen geven alleen de kabel, check altijd dat het "blokje" er ook bij zit!) etc.
Als alles ontbreekt, moet je zeker nog een keer goed nadenken. Zelfs als dit iOS apparaat niet als gestolen opgegeven is, kan dit toch goed het geval zijn wanneer er verder niets aanwezig is; dit geldt met name bij iPhones. Ook is het voor jezelf natuurlijk onhandig wanneer zelfs de lader ontbreekt.
Wanneer je je tweedehands iPad of iPhone gaat ophalen
Wanneer je er voor kiest het iOS apparaat ter plekke op te halen (wat ik in het algemeen wel aanraad), zijn er ook nog wat dingen die je dan gelijk kunt testen en bekijken.
Om te beginnen check je natuurlijk voor beschadigingen. Bekijk hierbij zowel de voor- als achterkant. Vind je nieuwe krassen, mag je hier best in overleg gaan met de verkoper. Krassen waarvan je al op de hoogte was, heb je uiteraard al afspraken over gemaakt.
De tweedehands iPhone of iPad ter plaatse testen
Natuurlijk wil je op de locatie ook even testen, dat is een belangrijke reden om ‘m direct op te halen bij de verkoper. Zet de iPad uit, en dan weer aan. Gebeuren er rare dingen? Zit er plotseling een code op (die misschien pas na een uur geactiveerd wordt)? Werken alle knopjes naar behoren? Het zijn er maar een paar, dus je kunt ze gewoon even testen. Met name de slaap- en de home-knop willen het nog wel eens begeven in oudere modellen.
Ga even naar de Instellingen, en controleer of er geen iCloud account van de oude gebruiker meer is ingesteld. Ook Mail accounts, Zoek Mijn [iPhone / iPad] e.d. kun je natuurlijk nog even controleren.
Om het scherm te testen kun je gebruik maken van een "image retention test", zoals deze van Marco Arment. Laat het scherm een tijdje op het dambord staan en wissel dan naar grijs. Zie je het dambord nog? Dan heeft dit apparaat last van "image retention".
Sommige iPads hebben hier last van, en sommige mensen kunnen er slecht tegen. Meestal is er echter weinig aan de hand als je het niet direct ziet in normala gebruik.
Check de specificaties van de tweedehands iPhone of iPad nogmaals
Wanneer je dan toch in die Instellingen app zit, kun je gelijk even controleren of dit inderdaad de iPad is waar je om gevraagd hebt: kloppen de specificaties van capaciteit en model?
Voor het mooie zoek je natuurlijk even het serienummer op in de instellingen en vergelijk je dat met het serienummer wat je hebt opgekregen via de mail.
Werkt de 30-pins- of lightning-connector van deze tweedehands iPhone of iPad goed?
En dan nog een laatste check: werkt de aansluiting nog goed? Eigenlijk test je hier twee dingen: of de aansluiting van de iPhone / iPad nog goed werkt, en of de lader nog goed werkt.
Je doet dit simpelweg door de lader in een contactdoos te stoppen, en de kabel in je nieuwe iOS apparaat. Wordt er nu netjes opgeladen? Dan is er niets aan de hand. Werkt dit niet? Dan wordt het uitzoeken of het aan de iPhone / iPad ligt, of aan de lader. Het kan daarom makkelijk zijn om zelf alvast een lader mee te nemen om de oorzaak mee te testen.
Qua kabeltjes is het ook niet onverstandig om nog even te testen of de geluidsingang werkt. Koptelefoontje er in, en je weet het zo.
Tweedehands iPhone of iPad aanschaf: de laatste controles
Het ziet er allemaal goed uit tot zo ver? Je kunt nog enkele laatste controles doen, voor die ultieme zekerheid.
Sluit het iOS apparaat even aan op iTunes (handig om hier voor je eigen laptop mee te nemen) en kijk of het apparaat nog netjes herkend wordt. Doe eventueel zelfs nog een extra keer een herstel.
Werkt alles? Waar van toepassing: Stop je eigen simkaart er in, doe nog even een testbelletje en internet check en… Veel plezier er mee! :-)