Nooit meer een wachtwoord onthouden


06.01.2011

Als je al actief bent op internet heb je waarschijnlijk heel wat wachtwoorden die je bij moet houden: je email, Hyves, Facebook, persoonlijke login bij een online krant en een Google-login zijn een aantal accounts die vaak tegenkom bij mensen. Misschien heb jij ook nog wel een eigen blog, een Twitter-account en ben je Evernote gaan gebruiken – dan is het helemaal niet meer te doen.

Omdat het bijna onmogelijk is al deze wachtwoorden te onthouden kiezen veel mensen er voor om overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Dit betekent dat iemand die het wachtwoord van je weblog ontdekt ook gelijk bij al je email kan!

Een basiswachtwoord

Mensen die dit beseffen kiezen er nog wel eens voor om variaties op wachtwoorden te gebruiken. Ze kiezen bijvoorbeeld als “basiswachtwoord” het woord “regenboog” en voegen hier soms iets voor of achter. Bijvoorbeeld simpelweg “regenboog” voor Twitter, maar “regenboog1203” voor hun email, omdat ze op 12 maart jarig zijn. Dit is al wel een klein beetje veiliger dan het gebruik van hetzelfde wachtwoord, maar nog steeds niet zo veilig als totaal verschillende wachtwoorden.

Complexe wachtwoorden zonder moeite

Uit het perspectief van veiligheid zou de beste manier zou dus een uniek wachtwoord per website zijn, maar dan heb je uiteraard het probleem dat je al die wachtwoorden moet onthouden! En omdat een goed wachtwoord er uit ziet als “ZTl*”!GDT2J22?A!” wordt dat een lastige taak.

De oplossing is echter simpel: een zogenoemde “password manager”. Voor de Mac is hier de Sleutelhanger, of Keychain. Je vindt Keychain in Applications -> Utilities -> Keychain Access.app.

Als je Safari gebruikt om op het internet te browsen wil je deze waarschijnlijk integreren met de Sleutelhanger. Dit doe je door in Safari te kiezen voor Voorkeuren (+,) en dan te navigeren naar de tab AutoFill en dan “User names and passwords” aan te vinken. Als je nu op een website inlogt met je gebruikersnaam en wachtwoord zal Safari je vragen of deze gegevens moeten worden opgeslagen. Kies “ja”, en de gegevens zullen in de Sleutelhanger worden opgeslagen. Als je nu terugkomt op deze website worden je gegevens automatisch ingevuld.

‘Keychainwachtwoord’

Het automatisch invullen van je wachtwoorden brengt natuurlijk wel een groot veiligheidsrisico met zich mee: iemand die je computer even leent zou zo kunnen inloggen op allerlei site en services. Daarom zal Keychain je om je wachtwoord vragen voordat de gevens worden ingevuld.

Dit wachtwoord is standaard het wachtwoord van je Mac-gebruiker. Het is ook daarom erg belangrijk dat je een sterk wachtwoord hebt voor je Mac-account. Iemand die dit wachtwoord zou kunnen raden (en toegang heeft tot je Mac) zou namelijk bij al je wachtwoorden kunnen.

Het is ook zeker aan te raden om je Keychain-wachtwoord aan te passen. Dit doe je in de Sleutelhanger te klikken op “Login” (in de linkerbalk) en dan onder “Bewerken” te kiezen voor “Change Password for Login”. Vul dan een nieuw wachtwoord in.

Hoe verizn je een sterk wachtwoord?

Het verzinnen van een sterk wachtwoord kan natuurlijk best lastig zijn. Een goed wachtwoord heeft tussen de 12 en 20 tekens, gebruikt hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens en kent geen patroon.
Ook hier kan de Sleutelhanger je weer helpen: kies in de Sleutelhanger voor Bestand -> Nieuw wachtwoord (+N) en klik op de sleutel die naast het wachtwoord-vakje staat.

Vervolgens kies je het type wachtwoord (bijvoorbeeld “makkelijk te onthouden”) en stel je de lengte in. Je krijgt dan een willekeurig wachtwoord van je sleutelhanger.

Als je dit elke keer doet als je een wachtwoord nodig hebt ben je zeker van veilige wachtwoorden!

Wachtwoord genereren vanuit je dashboard

Omdat het opstarten van Keychain niet altijd even handig is kun je ook een wachtwoord laten genereren vanuit je dashboard met de widget “Give Me Password”. Weet je niet wat widgets voor je dashboard zijn? Lees dan het artikel “Dashboard in Mac OS X”.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje