WhatsApp: een alternatief voor iMessage en SMS
WhatsApp. Het is zo’n typische app waar iedereen het altijd over lijkt te hebben.
"Ik app je straks even", "Stuur me een app-je als je meer weet", "Ik gooi het in de groepsapp" of "Geef me je nummer even, dan app ik je later" zijn van die typische uitspraken.
Maar wat als je nou geen idee hebt wat iemand daar mee bedoelt? Vaak bedoelen we met een "app" een programma op je iPhone / iPad, maar daar gaat het hier niet om. Dus, hoe zit het dan wel?
WhatsApp is een alternatief voor SMS en iMessage
Als je al wel bekend bent met iMessage kun je WhatsApp daar goed mee vergelijken.
Eigenlijk is WhatsApp namelijk gewoon een soort iMessage, maar met een paar verschillen.
Een groot verschil met iMessage is dat WhatsApp niet van Apple is, en niet gebonden is aan de iPhone.
Dus iemand met een Samsung-telefoon, of een HTC, of een Google Pixel, kan ook gebruik maken van WhatsApp.
Dit is anders met de iPhone, waar je alleen kunt praten met mensen die ook een iPhone (of iPad, Mac) hebben.
WhatsApp heeft zichzelf altijd gepresenteerd als een "chat-programma", en een alternatief voor SMS.
In Amerika is het relatief klein, maar hier in Europa is het een zeer populair alternatief voor SMS geworden. En dat komt door een paar voordelen ten opzichte van SMS…
WhatsApp vs SMS
Ten eerste is WhatsApp uitgebreider dan SMS. Je kunt ook foto’s en video’s sturen bijvoorbeeld.
En je kunt met meerdere mensen tegelijk één gesprek hebben, bijvoorbeeld om iets leuks te plannen.
Hoewel het nu niet meer zo van toepassing is, was WhatsApp lange tijd goedkoper dan SMS, omdat het via je "databundel" gaat. Dat wil zeggen dat het je internet gebruikt, waar je in verhouding vaak veel meer van had.
Tegenwoordig zie je dat je vaak onbeperkt SMS mag sturen in je abonnement, maar dat was niet altijd zo.
En omdat WhatsApp via internet gaat, en niet vanuit je SMS, was het, zeker wanneer je een WiFi netwerk beschikbaar hebt, goedkoper om WhatsApp te gebruiken, dan te SMS-en.
Wat kost Whatsapp?
De kosten van WhatsApp wil ik nog expliciet bespreken. Het gebruik van WhatsApp op zich is gratis.
Wanneer je verbonden met je draadloos netwerk (Wi-Fi), bijvoorbeeld thuis, zul je waarschijnlijk ook geen extra kosten betalen voor het internet dat je gebruikt.
Als je via je mobiele internetverbinding chat kan het zijn dat je wel kosten betaalt, als je over een bepaald datalimiet gaat.
Dit zal je niet zo snel doen met de tekstberichtjes, maar wanneer je foto’s — of erger nog, video’s — gaat sturen of ontvangen kan het hard gaan.
Informeer bij je telefoonprovider hoe veel data jij mag gebruiken per maand, en hoe veel data je nog over hebt voor deze maand.
Je kunt dit vaak ook inzien via de website van je provider, of via de app.
WhatsApp op de Mac
WhatsApp maakt gebruik van je telefoonnummer, wat betekent dat je een smartphone (zoals een iPhone) nodig hebt om het te gebruiken.
Dat WhatsApp koppelt aan je telefoonnummer heeft voor- en nadelen.
Een voordeel: het maakt WhatsApp een duidelijk alternatief voor SMS.
Je had toch het telefoonnummer van die andere persoon al, dus je hoeft alleen je berichtjes voortaan maar via WhatsApp te sturen in plaats van de Berichten-app.
Een nadeel zien we hier in de koppeling met bijvoorbeeld de Mac-app.
Je kunt WhatsApp op zich ook gebruiken via de Mac, bijvoorbeeld in Safari of via een app als Chatmate. (Ook beschikbaar in Setapp.)
Maar omdat WhatsApp koppelt aan je telefoonnummer is het echter wel nodig dat je iPhone in de buurt is. De verbinding met WhatsApp gaat nog steeds via je iPhone; dus deze moet internet hebben om te kunnen verbinden met WhatsApp.
Dit is anders dan bij bijvoorbeeld Telegram waar je een gebruikersnaam krijgt.
Is WhatsApp wel veilig te gebruiken?
Mensen stellen (terecht!) ook regelmatig vragen over de privacy en veiligheid van WhatsApp.
En de vraag of het veilig is, is nog niet zo simpel als het misschien lijkt. Dit moeten we eigenlijk in tweeën splitsen: veiligheid, en privacy.
Veiligheid
WhatsApp maakt gebruik van zogenoemde end-to-end encryptie, wat wil zeggen dat alle berichten die je stuurt eerst gecodeerd worden.
Encryptie hebben we uitgebreider besproken in dit artikel, met uitleg.
Alleen de ontvanger kan het weer decoderen, om zo het bericht te lezen. Dit gebeurt allemaal volledig automatisch, je hoeft daar zelf niets voor te doen.
Ok, dus… Veiligheid is in orde? Ja. Nu de privacy nog. 😉
Privacy
Misschien weet je het al, maar WhatsApp is onderdeel van Facebook.
Nu zou ik een heel apart artikel (of boek) kunnen schrijven over Facebook en privacy, maar laten we het er hier op houden dat Facebook soms dingen doet die in een grijs gebied vallen wat betreft privacy.
Dus als jij nu je adresboek koppelt aan WhatsApp, worden de gegevens van je contactpersonen dus (indirect) doorgegeven aan Facebook.
Voor je WhatsApp gaat gebruiken is het dan ook verstandig om je af te vragen of je Facebook vertrouwt, en of je dat wel wilt gebruiken.
Weet in ieder geval wel hoe je er in staat. Als jij niets met Facebook te maken wilt hebben, wil je misschien ook wegblijven van WhatsApp. (En van Instagram, wat ook van Facebook is.)
Ik heb hier geen concrete antwoorden, maar je wilt hier waarschijnlijk wel over nadenken.
Wil je WhatsApp gaan gebruiken?