WWDC 2019: iOS 13
WWDC 2019 brengt ons ook een nieuwe versie van iOS, het systeem wat draait op de iPhone en iPad. Hoewel… Technisch gezien heeft de iPad nu zelf iPadOS, in plaats van iOS. In dit artikel vind je echter zowel vernieuwingen voor de iPad én de iPhone.
iOS 13 legt de focus meer op iPads dan iPhones, iets wat om het jaar lijkt te gebeuren. (iOS 11 had dit ook, en iOS 12 weer minder.)
Net als met iOS 12 zien we dat iOS 13 ook nog goed werkt op oudere apparaten, en daar ook snél werkt.
Bovendien zijn er allerlei nieuwe apps, een donkere modus, en nog veel meer. Laten we samen kijken.
Donkere modus toegevoegd aan iOS 13
We beginnen met iets wat zichtbaar is in heel het systeem: er is een donkere modus toegevoegd aan iOS 13.
Dat wil zeggen dat je, net als op de Mac, kunt instellen dat er voornamelijk donkere kleuren gebruikt worden. Dus meer zwart dan wit.
Sommige apps, bijvoorbeeld Overcast, Drafts en OmniFocus, hebben dat nu al.
Dit zijn apps die ik veel gebruik, en het feit dat ze ’s avonds (of uitzonderlijk: ’s nachts) gebruikt kunnen worden zonder al te fel licht in mijn ogen vind ik heel prettig.
Bovendien is het zo dat als je een iPhone hebt met een OLED-scherm (de iPhone X, iPhone XS of iPhone XS Max) de écht zwarte kleuren er heel mooi uit komen.
Niet alleen is het dus praktisch, het kan ook visueel heel aantrekkelijk zijn.
Je kunt wisselen tussen de lichte en donkere modus vanuit het Bedieningspaneel, door de helderheid-schuif ingedrukt te houden.
Verbeterd deelmenu in iOS 13
Het huidige deelmenu, in iOS 12, maakt het soms lastig om de juiste actie te vinden. Het kan vooral verwarrend zijn.
Je hebt twee rijen, waarvan veel mensen niet duidelijk hebben wat het verschil is tussen de twee.
Ik zal eerlijk zeggen: ik moet vaak echt even nadenken in welke rij ik ga vinden wat ik zoek.
Dat maakt het lastig de juiste optie snel te vinden. En zeker als je veel apps hebt is dit al snel een probleem.
Dat moet opgelost worden door het nieuwe deelmenu. Ik heb het even kort getest, en ik moet zeggen dat het wel echt even wennen is.
In theorie laat dit menu automatisch de meest relevante opties zien, en kun je vanaf daar bijvoorbeeld ook direct Opdrachten uitvoeren.
Deel je webpagina’s bijvoorbeeld vaak met een specifiek persoon? Dan zal deze optie vooraan verschijnen als je een pagina gaat delen vanuit Safari.
In de praktijk is het even omschakelen, en juist wat meer zoeken, als je gewend bent aan het oude systeem. Ik denk echter wel dat dit objectief beter is, en erg fijn zal zijn als we eenmaal gewend zijn.
Ondersteuning voor trackpads op de iPad
De iPad zal de focus blijven houden op een aanraakgevoeligscherm, maar vanaf iOS 13 heb je de optie om ook een (Magic) trackpad of (magic) muis te gebruiken.
Zo’n trackpad kan handig zijn in bepaalde gevallen, vooral met dingen als tekstselectie. Dat blijft voor de meeste mensen op iOS toch lastiger dan op de Mac.
Apple presenteert het als een toegankelijkheid-optie, wat benadrukt dat dit niet de primaire interactie van de iPad wordt. Ik heb er kort mee getest, en het werkt eigenlijk best intuïtief vond ik.
Deze ondersteuning brengt de iPad en Mac ook wel weer een stukje dichter bij elkaar.
Betere Bestanden app in iOS 13
De Bestanden app is vernieuwd voor iOS 13, wat — naar mijn mening — wel nodig was ook.
iOS biedt qua bestandsbeheer nog steeds minder opties dan de Finder op de Mac. Dat voelt aan de ene kant soms beperkt, in ieder geval voor mij als lange Mac-gebruiker.
De andere kant is dat het daardoor vaak ook makkelijker te gebruiken is — minder opties betekent ook dat je minder hoeft te leren.
Integratie met andere apps (zoals Dropbox, maar ook apps als Gladys) is nog steeds aanwezig, en zelfs beter geworden. Maar je bent niet meer verplicht om een app of cloud-dienst te gebruiken. Je kunt nu ook (eindelijk) zelf mappen maken, direct op je iPad, en daar bestanden in opslaan.
Ook is er nu ondersteuning voor het gebruik van USB-sticks, SD-kaarten, en andere randapparatuur. Iets waar al heel veel om gevraagd is door mensen, en dus absoluut welkom!
Je hebt dan wel een Lightning-naar-USB-adapter nodig, of een vergelijkbaar alternatief (ik heb alleen getest met een officiële adapter, maar ga er van uit dat zo’n alternatief ook werkt). Of een USB-stick met USB-C, als je een nieuwe iPad Pro en een Mac met USB-C hebt. Ik heb al succesvol kunnen testen met de adapter, en het USB-C-stickje besteld om dat ook te proberenwerkt ook prima.
Begrijp me niet verkeerd: er is nog steeds ruimte voor verbetering, maar de Bestanden app wordt met iOS 13 nu wel echt serieus.
Vernieuwde Gezondheid app
Ook de Gezondheid-app is vernieuwd, en geeft je meer informatie.
Het dashboard wat je ziet als je de app opent geeft nu nuttigere informatie. Ook hier zie ik wel ruimte voor verbetering, en zou ik meer actie-gerichte informatie willen zie, maar het is zeker een stap in de goede richting.
Bovendien laat nu ook zien hoe hard jij muziek luistert via je iPhone, en hoe vaak je in luide omgevingen bent — allebei erg belangrijk als je geen gehoorschade op wilt lopen.
Verder is er betere ondersteuning voor het bijhouden van mensturatie-cycli, wat apps als Clue aan de ene kant misschien meer integratie biedt, en aan de andere kant misschien meer overbodig maakt. Ik vermoed in ieder geval dat ze hier wel iets van zullen merken.
Nieuwe Boeken app op iOS
De iPad is een prima alternatief voor een e-reader. Het scherm is groot genoeg, de tekst scherp, en je kunt eenvoudig dingen markeren en opzoeken.
Dus hoewel ik zelfs nog steeds de voorkeur geef aan mijn Kobo, vind ik de vernieuwingen in de Boeken app ook mooi.
Je kunt nu beter je voortgang bijhouden en inzien (waar ik een koppeling met Goodreads persoonlijk fijn had gevonden), wat moet stimuleren om meer te lezen.
En om dat nog verder te stimuleren is er bovendien een nieuw beloningssysteem geïntroduceerd. Zo kun je punten verdienen wanneer je meer leest.
Al met al ben ik 100% voor het meer lezen van boeken, en als een systeem als dit voor je werkt is dat een prima manier.
Eerlijk is eerlijk: ik ben zelf nog wel eens "gevoelig" voor dit soort dingen, dus het zou zo maar kunnen dat ik nu extra ga lezen op mijn iPad… 😉
Vernieuwde herinneringen app in iOS 13
De Herinneringen app is altijd vrij simpel geweest op iOS.
De afgelopen jaren is het wel iets uitgebreid, maar nu in iOS 13 is het echt heel anders.
Voor mij zal het OmniFocus niet vervangen, omdat ik daar mijn hele werk al op gebouwd heb.
Eigenlijk ben ik zelfs wat bang dat de nieuwe Herinneringen-app nu complexer is geworden, terwijl ik het gebruik voor een paar simpele dingen. De belangrijkste taak is voor mij dat het mijn boodschappenlijstje bijhoudt en deelt met Franka, dus ik hoop dat dat nog goed blijft gaan. 😉
Let trouwens ook goed op als je gedeelde boodschappenlijstjes gebruikt: je krijgt met deze nieuwe iOS-versie het aanbod om te upgraden naar de nieuwe Herinneringen-structuur. Als je hier voor kiest werkt het alleen nog samen met andere computers die iOS 13 / iPadOS 13 / macOS 10.15 Catalina draaien, dus wacht hier mee tot iedereen bijgewerkt is.
Zoek Vrienden en Zoek iPhone gecombineerd in één app
De afgelopen jaren waren er twee apps met een vergelijkbare functie op je iPhone: Zoek iPhone, en Zoek Vrienden.
Vanaf iOS 13 zal dat één app zijn: "Zoek Mijn".
Dit is met name handig voor het vinden van mensen in je (iCloud) gezin, omdat je dat nu kunt doen op basis van verschillende apparaten. Misschien hebben zij hun iPad ingesteld als apparaat voor "Zoek vrienden", maar je kunt ze nog steeds vinden op basis van de iPhone in de app.
Ook is het vinden van mensen verbeterd wanneer er geen internetverbinding is.
Je hebt nu dus alles één app, van het zoeken van je vrienden tijdens vakantie, tot je AirPods ergens tussen de bank.
Om die laatste dingen te vinden (en ook dingen als je iPhone) is er nog steeds de mogelijkheid om een geluid af te spelen.
iPhone gestolen? Je kunt deze opgeven als gestolen vanuit de app, zodat één en ander geblokkeerd wordt.
Verbeteringen in Safari voor de iPad
Met name op de iPad vinden we ook een paar leuke verbeteringen in Safari.
Het gaat hier om websites die mogelijk beter werken op je iPad, en een download-beheer-systeem.
Safari krijgt betere ondersteuning voor downloads
Safari krijgt nu échte ondersteuning voor het downloaden van bestanden.
Tot nu toe moest ik apps als Documents aanraden voor dit soort dingen, en hoewel dat een prima app is, vind ik het toch fijn dat het nu gewoon ingebouwd is in Safari.
Voor de Apple Coach Academie heb ik we een cursus gemaakt over het exclusief werken met de iPad (zonder Mac of Windows PC), en het downloaden van bestanden was hier een typisch punt waar ik tegenaan liep. Nu met iOS 13 is dat al een heel stuk beter.
Het werkt bovendien samen met de vernieuwde Bestanden app. Dit maakt de iPad voor steeds meer mensen een serieus alternatief voor de Mac, in plaats van alleen een toevoeging.
Verbeteringen in iMessage
Ook iMessage komt met enkele verbeteringen, waarvan de eerste er voor zorgt dat het wat dichter naar WhatsApp komt — een serieuze concurrent hier in Europa.
Je eigen profiel in iMessage
Het is voortaan mogelijk om meer een profiel te maken in iMessage.
Je kunt nu een eigen profielfoto zetten, en aangeven wat je als naam wilt weergeven.
Dit doet dus erg denken aan WhatsApp.
Het is mij nog niet duidelijk of deze profielfoto’s ook gebruikt gaan worden door de Contacten-app, zodat je foto’s hebt in je adresboek.
Als dit niet het geval is kun je een app als Vignette gebruiken op je eigen iPhone, om foto’s te vinden voor je contactpersonen.
Animoji en memoji sturen als stickers
Animoji en memoji, de figuurtjes die je kunt maken met een iPhone of iPad waar Face ID is, zijn nu op te slaan als "stickers".
Zo kun je dezelfde animoji/memoji handig meerdere keren sturen, zonder dat je het steeds opnieuw moet opnemen.
Ook is het voortaan mogelijk om memoji te maken op iPhones zonder Face ID. Deze kun je dan alleen gebruiken in de sticker-variant, maar dit opent natuurlijk wel allerlei leuke mogelijkheden.
Zeker gecombineerd met alle nieuwe accessoires die je kunt gebruiken om je Memoji te maken.
Toegankelijkheid komt meer naar de voorgrond
Apple hecht veel waarde aan toegankelijkheid, een onderwerp wat ik ook erg belangrijk vindt.
Of het nu gaat om ondersteuning van voice-over voor mensen met een visuele beperking, of het mogelijk maken om te typen in plaats van te spreken naar Siri… Apple lijkt als bedrijf goed te beseffen dat verschillende mensen te maken hebben met verschillende beperkingen.
Toch vond ik het altijd wat vreemd, en eigenlijk jammer, dat "Toegankelijkheid" in de Instellingen app wat naar de achtergrond leek te zijn.
Je moet onder het kopje "Algemeen" aardig gaan scrollen om het te vinden.
Dat is verbeterd in iOS 13, waar het een echt hoofdmenu geworden is. Dit zet het veel meer op de voorgrond (vrij letterlijk), wat het makkelijker bereikbaar maakt.
Ik denk dat veel gebruikers van de iPhone en iPad hier iets mee kunnen, ook als je misschien niet een "duidelijke" beperking hebt — gewoon iets als het dynamisch lettertype net íets groter zetten kan al heel fijn zijn.
Bovendien is er een nieuwe functie toegevoegd aan iOS, die het mogelijk maakt om je computer volledig te besturen met je stem. Nog meer dan je al met Siri kon dus.
Je kunt gewoon zeggen wat er moet gebeuren (bijvoorbeeld het openen van een programma, het typen van een tekst, of het aantikken van een knop) en de iPad zal dat voor je doen.
In de huidige testversie is het alleen nog in het Engels beschikbaar, en werkt het nog niet perfect, maar het idee moedig ik zeker aan.
Kinderen met iPhone of iPad? Meer mogelijkheden voor ouders
In iOS 12 is "Schermtijd" geïntroduceerd. Hier kun je niet alleen zien hoe lang je bepaalde apps gebruikt, en hoe vaak je je iPhone of iPad sowieso gebruikt, maar ook beperkingen instellen — bijvoorbeeld voor kinderen.
Zo mag er bijvoorbeeld op de iPad de hele dag gebruik gemaakt worden van de app "Boeken", maar slechts 30 minuten per dag van spelletjes.
Deze opties worden uitgebreid, speciaal voor ouders.
Als je kinderen hebt die al een eigen iPhone hebben kun je nu instellen dat ze tussen bepaalde tijden alleen contact kunnen hebben met sommige mensen.
Misschien wil je niet dat ze ’s avonds nog gaan bellen met allerlei vriendjes en vriendinnetjes, maar wel dat ze jou kunnen bereiken, of opa en oma kunnen bellen.
Dankzij de uitgebreide mogelijkheden in het nieuwe Schermtijd is dat mogelijk vanaf iOS 13.
Ook interessant in iOS 13
Er zijn ook allerlei vernieuwingen waar ik geen hele alinea’s over ga schrijven, gewoon omdat dit artikel dan veel te lang zou worden. 😉
Maar een aantal er van wil ik wel even snel een beetje uitlichten:
Afbeeldingen importeren wordt beter. In iOS 12 en eerder kan dit alleen naar Foto’s, en als je bijvoorbeeld naar Adobe Lightroom wilt importeren heb je dat nodig als tussenstap.
Niet meer vanaf iOS 13, waar je direct kunt importeren naar Lightroom (of een andere app);
In iOS 12 is de weergave van de volumeregelaar vaak een beetje een grapje, omdat het zo overdreven aanwezig is dat het bijna heel het scherm overneemt.
Dit is in iOS 13 een stuk subtieler geworden, waardoor het minder in de weg zit;
Verschillende verbeteringen in het toetsenbord. Het ingebouwde toetsenbord van je iPhone kun je nu ook gebruiken door te "swipen". Dat wil zeggen dat je met je vinger over de letters beweegt, en zo woorden maakt. Helaas lijkt dit nog niet te werken op het Nederlandse toetsenbord, maar het komt in ieder geval naar iOS. Uiteindelijk dan ook wel naar de Nederlandse editie.
Ik gebruikte dit zelf al met alternatieve toetsenborden (zoals Gboard), maar nu kan het direct met het standaard toetsenbord van je iPhone.
Ook is er in Nederland nu (eindelijk) de mogelijkheid om woord-voorspellingen te gebruiken in plaats van de "oude" autocorrect (zodat je tijdens het typen suggesties ziet die je kunt aantikken om gelijk te gebruiken);
De privacy van locatievoorzieningen is nog verder verbeterd. Apps kunnen niet zo maar je locatie blijven gebruiken, en trucjes die voorheen gebruikt werden om stiekem je locatie te vinden (via Bluetooth- en WiFi-signalen in de buurt) worden geblokkeerd door Apple;
Over privacy gesproken: ken je die opties om op een website in te loggen met bijvoorbeeld je Facebook account, in plaats van een heel nieuw account aan te maken voor die website? Ik heb het nooit aangeboden, om dezelfde reden dat ik hier bijvoorbeeld geen Facebook-knoppen op de website gebruik: ik vertrouw jouw gegevens niet toe aan een dergelijke partij.
Apple ziet hier ook privacy-problemen, en biedt hun eigen methode aan: "Sign in With Apple". Deze maakt het ook mogelijk om niet je échte e-mailadres door te geven aan een ontwikkelaar, maar een willekeurig gemaakt e-mailadres dat automatisch de e-mail doorstuurt naar jou. Ben je ze zat? Dan doe je dat e-mailadres weg.
Buiten de presentatie is door Apple aangegeven dat ontwikkelaars verplicht worden dit te gebruiken, als ze ook een optie als inloggen met Facebook aanbieden;
Siri krijgt dit jaar ook weer meer mogelijkheden, en klintk natuurlijker. De nieuwe mogelijkheden zorgen er bijvoorbeeld voor dat je echt een klein gesprek kunt hebben met Siri (denk aan "Hé Siri, bestel koffie", "Ok, wil je daar suiker of melk in?", "Nee.");
Het wordt (eindelijk) goed ondersteund om verschillende lettertypes te beheren op je iPhone, of waarschijnlijker, iPad.
Niet langer is het nodig om profielen te installeren, iets wat ik in veel gevallen afraad wegens veiligheidrisico’s, maar kun je gebruik maken van een optie in de Instellingen app (Onder "Algemeen", "Lettertypes").
Bovendien kunnen ontwikkelaars een lettertype-menu tonen vergelijkbaar met de Mac;
Er is geen limiet meer op het downloaden van apps via je mobiele verbinding. Je krijgt wel een waarschuwing, maar als jij een ruime databundel hebt en gewoon een app van 2GB wilt downloaden over 4G mag dat nu;
Apple gelooft nog steeds erg in Augmented Reality (AR), en we zien hier verschillende nieuwe mogelijkheden voor ontwikkelaars.
Wat we daar als eindgebruikers van gaan merken is natuurlijk nog de vraag, maar het lijkt in ieder geval makkelijker te worden om AR-apps te maken. Dus waarschijnlijk gaan we in ieder geval meer AR apps zien.
Werkt iOS 13 op mijn iPhone of iPad?
iOS 13 werkt niet op iedere iPhone en iPad. De meeste, nieuwere modellen, kunnen iOS 13 draaien.
Geschikte iPhones voor iOS 13
Op de iPhone gaat het om de volgende modellen:
Dus heb je één van deze iPhones, dan zit je goed:
- iPhone SE
- iPhone 6s
- iPhone 6s Plus
- iPhone 7
- iPhone 7 Plus
- iPhone 8
- iPhone 8 Plus
- iPhone XR
- iPhone X
- iPhone XS
- iPhone XS Max
De iPhone 5s, en iPhone 6 doen niet meer mee in deze. De iPhone 11, iPhone 11 Pro, en iPhone 11 Pro Max worden direct geleverd met iOS 13.
Geschikte iPads voor iOS 13
Voor de iPad kun je op de volgende modellen iOS 13 gebruiken:
- iPad mini 4
- iPad mini (2019)
- iPad Air 2
- 9,7-inch iPad (2017)
- 9,7-inch iPad (2018)
- iPad Air (2019, dus nieuwe model)
- 9,7-inch iPad Pro
- 10,5-inch iPad Pro
- 11-inch iPad Pro
- 12,9-inch iPad Pro (alle modellen)
Hier raken we de iPad mini 2, iPad mini 3, en de iPad Air (originele iPad Air, niet de nieuwe) dus kwijt — die kunnen niet verder dan iOS 12. De 10,2-inch iPad (2019) zal direct met iOS 13 geleverd worden.
Geen idee wat voor iPhone of iPad je hebt? Klik hier even, en je hebt het zo gevonden.
Wanneer kun je iOS 13 installeren?
Wat je nu misschien wel wilt weten: wanneer kun je iOS 13 eigenlijk installeren?
In principe vanaf vandaag al, ALS je een test-versie wilt installeren én geregistreerd ontwikkelaar bent bij Apple.
Tenzij je ook echt een aparte iPhone of iPad hebt, die je specifiek gebruikt voor het testen van (je app op) een test-toestel, raad ik je aan om geen test-versies te installeren.
Eventueel zou je over een tijdje de publieke testversie kunnen doen, maar wacht dan zeker wel tot beta 3 of beta 4.
Het beste is echter gewoon te wachten tot september of oktober, wanneer iOS 13 waarschijnlijk "echt" verschijnt.