WWDC 2022: de belangrijkste aankondigingen van Apple
WWDC staat voor World Wide Developer Conference; het is een groot evenement wat Apple ieder jaar organiseert om ontwikkelaars voor te bereiden op de nieuwe versies.
Door ontwikkelaars te vertellen wat de nieuwe functies worden van bijvoorbeeld iOS (het systeem op de iPhone), iPadOS (het systeem op de iPad), en macOS (het systeem op, jawel, de Mac), kunnen zij zich voorbereiden.
Ook voor "gewone" gebruikers kan dit interessant zijn. Er zijn bijvoorbeeld een aantal leuke functies geïntroduceerd om je iPhone te personaliseren, en handige dingen voor je iPad en Mac.
In dit artikel bespreek ik de paar belangrijkste dingen die ik gezien heb in deze presentatie, en de State of the Union-video.
"Belangrijk" bedoel ik dan in de zin dat het belangrijk is voor gewone Apple-gebruikers. We kijken naar de nieuwe functies van de iPhone, iPad, en Mac.
Wil je al het andere ook weten? Dan is hier alvast de volledige video (Engels).
WWDC 2021: nieuws voor de iPhone (iOS 16)
WWDC begint meestal met de iPhone, dus ik ook. Wat is er straks nieuw op je iPhone?
Net als vorig jaar zien we weer belangrijke vernieuwingen in meldingen (push notificaties), met onder andere "live activities".
Dit zijn speciale meldingen voor apps die in korte tijd heel veel meldingen sturen, om je ergens van op de hoogte te houden.
Een typisch voorbeeld zijn sport-scores, met name in sporten waar de score hard oploopt. In plaats van constant meldingen te krijgen, kan er gewoon één melding steeds bijgewerkt worden.
Bovendien zijn de meldingen op je iPhone nu wat lager op het scherm.
Waarom? Dat komt dan weer door een andere interessante functie: widgets op je vergrendelscherm. (Voor meer informatie over widgets zijn deze video, en deze video wellicht interessant.)
Zo hoef je je telefoon niet eens te "openen" om bijvoorbeeld snel het weer te zien, of je agenda-afspraken.1
Ook Berichten (met name iMessage) en Mail hebben updates gehad: in beide komt een "ongedaan maken"-functie.
Voor Mail geldt dat er eigenlijk een paar seconden gewacht wordt met het sturen van de e-mail, zodat je nog kan annuleren.
Er zijn meer apps die dit hebben, en ik gebruik het zelf toch nog wel met enige regelmaat. Er is iets bijzonders aan die verzend-knop, waardoor ik me vaak bedenk dat ik iets vergeten ben, of plots een typefout zie.
Kan mijn iPhone de nieuwe versie draaien?
iOS 16 werkt niet op iedere iPhone en iPad. De meeste modellen uit de afgelopen vijf jaar kunnen iOS 16 wel draaien.
Als je nu iOS 15 gebruikt, is dat dit keer helaas geen garantie dat je ook iOS 16 kunt installeren. Heb je één van deze iPhones, dan zit je goed:
- iPhone SE 2e generatie (model uit 2020)
- iPhone SE 3e generatie (model uit 2020)
- iPhone 8
- iPhone 8 Plus
- iPhone X
- iPhone XR
- iPhone XS
- iPhone XS Max
- iPhone 11
- iPhone 11 Pro
- iPhone 11 Pro Max
- iPhone 12 mini
- iPhone 12
- iPhone 12 Pro
- iPhone 12 Pro Max
- iPhone 13 mini
- iPhone 13
- iPhone 13 Pro
- iPhone 13 Pro Max
Niet langer ondersteund zijn de iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, en de originele iPhone SE uit 2016.
Heb je nu één van die modellen? Dan hoef je het echt niet gelijk in de prullenbak te gooien hoor. Maar ik zou wel gaan overwegen om te upgraden.
Weet je niet zeker welke iPhone je nu hebt? En of je iOS 15 hebt?
Klik hier voor instructies, of kijk deze korte video.
WWDC 2022: nieuws voor de iPad (iPadOS 15)
Niet alle vernieuwingen die naar iOS 16 komen, zien we ook terug op de iPad — zo ontbreken daar de widgets op het vergrendelscherm.
De iPad krijgt dan wel weer eigen dingen.
Zo wordt de multitasking verbeterd, in ieder geval als je de nieuwste iPad Air of iPad Pro hebt; degene die met een Apple Silicon M1 chip komen.
Dit gebeurt met Stage Manager, wat ik nog steeds een beetje lastig vind om uit te leggen in de tekst. We zullen het zo ook nog bespreken voor de Mac, maar hier is alvast een video (Engelstalig):
Verder kun je nu eindelijk het weer zien op je iPad, omdat de Weer-app daar nu ook beschikbaar is. Dat werd wel tijd in versie 16. 😉 2
Wat vooral duidelijk werd tijdens de presentatie is dat Apple de iPad echt serieuze wil nemen als een computer. Het is niet alleen iets waar je YouTube-video's op kunt kijken (maar als je dat wel doet, doe het dan zeker hier), maar echt een volwaardige computer.
Zeker wanneer je het combineert met een Magic Keyboard hoes kan het voor veel mensen beter zijn dan een laptop. (Niet voor iedereen, maar dat hangt van je werkzaamheden af.)
Kan mijn iPad de nieuwe versie draaien?
Voor de iPad geldt ook dat iPadOS 14 geen garantie is dat je iPadOS 15 kunt draaien.
- 9,7-inch iPad Pro
- 10,5-inch iPad Pro
- 11-inch iPad Pro (alle modellen)
- 12,9-inch iPad Pro (alle modellen)
- iPad Air (2019)
- iPad Air (2020)
- iPad mini (2019)
- 9,7-inch iPad (2017)
- 9,7-inch iPad (2018)
Voor mij betekent het dat mijn test iPad (een vijfde generatie) nog nét mee kan dit jaar. Heb jij een iPad die geen upgrade meer krijgt?
Ook hier weer: je hoeft 'm echt niet gelijk weg te doen, maar afhankelijk van de taken waar je het voor gebruikt wil je er wel over na gaan denken om deze iPad te vervangen.
Niet zeker welke iPad je hebt, en of je nu iPadOS 14 gebruikt?
Klik hier voor instructies, of kijk de video hier onder.
WWDC 2021: nieuws voor de Mac (macOS 13 Ventura)
macOS 13 krijgt de naam Ventura, en hoewel ik het vast niet perfect uitspreek, betekent het in ieder geval dat het een naam is waarvan ik enig idee heb hoe ik het zou moeten uitspreken.
Bovendien lijkt het niet zo op een vorige naam (ik kijk naar jullie: Mojave/Monterey), wat verwarring kan voorkomen.
Laten we gewoon kort kijken naar een paar van de andere verbeteringen:
-
De eerste vinden we in Mail, waar twee handige opties geïntroduceerd worden: verzenden ongedaan maken, en later verzenden.
Met de eerste optie kun je dus een verstuurde mail annuleren, zolang je op tijd bent. (Wat er eigenlijk gebeurt is dat Mail even wacht met versturen, zodat je nog de tijd hebt om het versturen te stoppen. Eenmaal verstuurd kun je er niets meer aan doen, omdat het niet meer op jouw computer is.)
De tweede optie laat je een e-mail inplannen om later te sturen. Wil je niet dat iemand weet dat je het mailtje nog midden in de nacht zat te typen? Laat het de volgende ochtend sturen om 9 uur, en het valt een stuk minder op. 😉
-
De zoekfunctie Spotlight wordt ook beter op de Mac, en laat je onder andere zoeken in je Foto's-bibliotheek. Gecombineerd met de Live Text-optie van macOS Monterey, kun je zelfs zoeken naar tekst in een foto. Helaas werkt dat nog niet volledig voor de Nederlandse taal.
-
Eén van de meest opvallende dingen voor mij was het vervangen van Systeemvoorkeuren door de nieuwe Systeeminstellingen-app.
Deze lijkt veel meer op de Instellingen-app van de iPhone en iPad. Als gebruiker denk ik dat dit een goede stap is, want het ziet er gewoon overzichtelijker uit.
Maar omdat dit dingen echt verplaatst kom ik nu al snel met het probleem dat (1) heel veel van de oude video's moeilijker te volgen gaan zijn als je macOS Ventura gebruikt, en (2) veel van de nieuwe video's moeilijker te gebruiken gaan zijn als je macOS Ventura nog niet gebruikt.
Ik zal het zo hebben over het moment om te upgraden, maar je zult zien dat dit nog best een lastige kwestie is voor mij als Apple Coach.
Toch, al met al, ben ik blij met deze verandering die Apple doorgevoerd heeft.
-
De nieuwe optie voor Continuity Camera zorgt ervoor dat je je iPhone kunt gebruiken in plaats van een webcam.
Hier was al langer software voor, zoals EpocCam, maar nu is het direct ingebouwd in de combinatie macOS Ventura en iOS 16.
Omdat de iPhone een geweldige camera heeft kan dit een veel betere optie zijn dan de ingebouwde camera van je Mac (die zijn geen van allen echt goed), of zelfs een goede externe webcam.
-
Ten slotte heeft ook de Mac de nieuwe Stage Manager-functie voor het beheren van vensters.
Nog steeds: ik vind het lastig om het uit te leggen in tekst, ik denk dat iets is wat je moet zien.
Ook weet ik nog niet of ik dit zelf echt ga gebruiken. Voor jou geldt natuurlijk ook dat dit geheel afhankelijk is van de manier waarop je het liefst werkt op je Mac.
Kan mijn Mac de nieuwe macOS draaien?
De nieuwe functies van macOS Ventura werken bijna allemaal op Intel- en Apple Silicon-machines, maar tegelijkertijd wordt de ondersteuning voor Intel-machines in het algemeen steeds minder.
Als je Monterey niet kun draaien, kun je zeker zijn dat je Ventura ook niet kunt draaien. Maar omgekeerd geldt hier ook weer: dat je Monterey kunt draaien, betekent niet dat je Ventura straks kunt installeren.
Hier is de lijst van de Macs met ondersteuning voor macOS 13 Ventura. Staat jouw Mac in de lijst, of is je Mac zelfs nieuwer? Dan kun je macOS Ventura draaien.
Laptops van voor 2017, de 2013 Mac Pro, en iMacs van 2015 worden niet langer ondersteund.
Wel kun je Ventura installeren op deze laptops (MacBooks):
- MacBook (2017) (macOS Monterey: vroeg 2016)
- MacBook Pro (2017) (macOS Monterey: vroeg 2015)
- MacBook Air (2018) (macOS Monterey: vroeg 2015)
Heb je geen laptop, maar een desktop? Dan kan het draaien op de volgende modellen:
- Mac mini (2018) (macOS Monterey: eind 2014)
- iMac (2017) (macOS Monterey: laat 2015)
- iMac Pro (alle modellen) (zelfde als Monterey)
- Mac Pro (2019) (macOS Monterey: 2013)
Niet zo zeker welke Mac je hebt? Klik hier voor instructies, of kijk de video hier onder:
Wanneer kan ik macOS 13 Ventura installeren?
Hoewel de eerste testversies al gelijk beschikbaar zijn, raad ik je niet aan dat te installeren.
Ga er van uit dat je in september of oktober de update officieel kunt installeren.
Waarschijnlijk is het dan wel verstandig om dan nog even te wachten. Voor Monterey bijvoorbeeld publiceerde ik in februari pas het advies om het te installeren. (Nadat het oktober al verschenen was.)
Gedeelde iCloud fotobibliotheek (eindelijk!)
Regelmatig vragen mensen mij hoe ze hun fotobibliotheek kunnen delen met iemand anders.
Zelden vraagt iemand of het kan, de vraag is altijd hoe, want het zou zo logisch zijn dat het kan, toch?
Helaas moest ik altijd zeggen dat het niet mogelijk is, ook niet met een iCloud gezin.
Maar. Eindelijk. Kan het!
Je kunt je hele bibliotheek delen, of een deel. Je kunt er voor kiezen om bepaalde foto's gelijk in de gedeelde bibliotheek te plaatsen, of ze er later aan toevoegen.
We zullen deze functie op een later moment nog wel in meer detail bekijken, maar ik ben er nu vast enthousiast over.
Oh, ook leuk in Foto's trouwens: een functie om het onderwerp in een foto "los" te snijden van de achtergrond.
Werkt nog niet helemaal perfect in mijn eerste tests, maar het idee is leuk.
Safari tabgroepen delen
Misschien herinner je je Safari tabgroepen nog, die vorig jaar geïntroduceerd werden in i(Pad)OS 15 en macOS 12 Monterey.
Tabgroepen maken het mogelijk om een aantal tabbladen in Safari bij elkaar te zetten, zodat je een goed overzicht houdt.
Ik leg het meer uit in deze video:
Met de nieuwe versies kun je deze groepen delen met andere mensen. Handig als je bijvoorbeeld samen een vakantie wilt boeken.
Ik denk dat ik dit ook met enige regelmaat ga gebruiken met mijn vrouw.
Hardware: 13-inch MacBook Pro en MacBook Air met M2
We kregen dit jaar ook nog wat nieuwe hardware tijdens WWDC: de eerste laptops met een M2-chip.
Het gaat om de MacBook Air (waarvan de M1-versie ook nog verkocht wordt, en ik denk dat dat nog steeds de beste laptop is voor de meeste mensen), en de MacBook Pro 13-inch.
De MacBook Air met M2 is sneller dan de gewone M1 (zoals verwacht), maar minder snel dan de M1 Pro, M1 Max, en M1 Ultra. Voor de snelste laptops kijk je dus nog steeds naar de 14-inch en 16-inch MacBook Pro. (En mijn probleem daarmee bestaat nog steeds.)
Goed advies welke Mac je moet kopen wordt ook wel steeds lastiger op deze manier. Het is een onderwerp voor een apart artikel wellicht, maar ik vind de lijn van laptops er niet duidelijker op geworden met de introductie van deze nieuwe modellen.
De 13-inch MacBook Pro met M2 is overigens de enige Mac met een Touch Bar.
Was dat alles?
Nee, er is nog veel meer gezegd tijdens de presentatie. En dan nóg meer wat later ontdekt is.
Zo waren er de nieuwe tvOS (met niet echt nieuwe functies), en watchOS 9 met een vernieuwde workout app, waar ik zelf wel enthousiast van werd.
Wel vreemd voor de Apple Watch: ondersteuning is er voor dezelfde modellen als watchOS 8, behalve de Apple Watch Series 3 — die gek genoeg nog wél verkocht wordt door Apple.
Maar ook bijvoorbeeld voor de iPhone hebben we later nog leuke dingen ontdekt: zo is er nu een optie om je "Recent verwijderd"-map in Foto's te beveiligen met je code/Touch ID/Face ID, een optie om dubbele contactpersonen op te ruimen, en de mogelijkheid om artiesten in Apple Music te markeren als favoriet.
Ook de Woning-app is op alle platformen verbeterd, met onder andere een nieuw ontwerp.
Wil je echt alles weten wat er gebeurd is? Dan kun je het best zelf even de video kijken.