Over virusscanners en Macs


Goedemorgen Reader,

Dit kan een heel uitgebreid onderwerp worden, maar ik ga het even kort houden. Hoe zit het met een virusscanner op de Mac?

Laatst is er weer een rapport (Engelstalig) verschenen, waar ik toch wel een paar vragen over gehad heb.

Uit dat rapport bleek onder andere dat MacKeeper de grote boosdoener was als het gaat om malware (kwaadaardige software) op de Mac. Bijna de helft van alle infecties begon daar, en het was ongeveer drie keer zo groot als de tweede plek.

Ook heb ik de afgelopen tijd weer een paar mensen gesproken die actief last hadden van MacKeeper, die ik gelukkig kon helpen om er vanaf te komen.

Bovendien kom ik dit soort dingen natuurlijk tegen tijdens dingen als de Veilige Mac scan, door vragen van mensen, of het valt me gewoon op wanneer ik mensen helpen met hun Mac.

Om te beginnen denk ik dat je in de meeste gevallen geen virusscanner nodig hebt op de Mac. Dan ga ik er van uit dat je je Mac beveiligd hebt met een (goed) wachtwoord, wat je niet zomaar intypt; je Mac verder correct geconfigureerd is voor veiligheid (dat kijk ik onder andere na in de scan); en je wegblijft van illegale websites.

Maar zelfs dan, misschien vind je het toch fijn. Dus, welke?

Een paar snelle gedachten:

 • MacKeeper is absoluut verschrikkelijk. Heb ik het al vaker over gehad, en de tip over MacKeeper verwijderen is nog steeds enorm populair op de website (al moet ik die bijwerken, want MacKeeper blijft veranderen om artikelen zoals die van mij tegen te gaan).

  MacKeeper zijn gewoon criminelen, die je zo ongeveer afpersen.

  Hun strategie is je Mac traag maken, en je dan een betaald abonnement aanbieden. "Vervelend hè, zo'n trage Mac? Misschien heb je bescherming nodig?"

  Het geeft me altijd zo'n idee van een groep die met honkbalknuppels naar een kleine winkelier gaan en voorstellen dat ze die beschermen (tegen betaling uiteraard).

  "Het zou zonde zijn als er wat gebeurt…";
 • Norton wordt nog regelmatig geïnstalleerd door mensen. Je krijgt ‘m ook nog wel eens “cadeau” als je een Mac koopt via bijvoorbeeld coolblue.nl.

  Norton is niet actief gevaarlijk, maar ik ben ook zeker geen voorstander. Dat komt meer omdat het heel agressief is op je systeem, en vaak veel meer tegenhoudt dan je zou willen. (En bovendien veel rekenkracht nodig heeft om dat te blokkeren, wat rekenkracht is die je niet meer kunt gebruiken voor je eigen programma's. Het maakt je Mac dus vaak ook langzaam.)

  Bijna altijd als iemand én een probleem heeft met de Mac, én Norton geïnstalleerd, is Norton de oorzaak van het probleem;
 • Scanners en veiligheid-pakketten die worden aangeboden door providers (zoals KPN Veilig of Ziggo Safe Online) zijn meestal prima.

  Ze worden gebouwd rondom software als F-Secure.

  Niets mis mee, bekend bedrijf. Ik zou het zelf niet op mijn Mac installeren, maar in tegenstelling tot MacKeeper (en in mindere mate Norton) zou ik je ook niet per se aanbevelen om het te verwijderen. Het is vooral iets wat voor- en nadelen heeft, zoals dat vaak is met dit soort software.

  De exacte voors en tegens kunnen we het nog wel een andere keer over hebben 😉;
 • De meeste andere apps (zoals bijvoorbeeld AVG) vallen in dezelfde categorie als die van F-Secure.

  Niet per se nodig, maar doen ook niet heel veel kwaad.

  Wel kunnen ze je systeem wat trager maken als ze constant alles scannen, of bijvoorbeeld legitieme websites blokkeren.

  Dat kan gewoon een afweging zijn die je maakt voor je veiligheid;
 • MalwareBytes is een goede optie als je “gewoon” een virusscanner wilt voor je Mac.

  Hij vindt bijna alles, en de gratis editie is voor de meeste mensen genoeg;
 • CleanMyMac X (niet te verwarren met MacKeeper dus) is een goed programma als je ook andere functies wilt om je Mac op te ruimen.

  CleanMyMac X is het enige programma uit deze lijst dat ik op mijn eigen Macs draai.

Voor die laatste ook nog even dit: morgen, Black Friday 2022, krijg je daar een leuke korting op hebben ze mij alvast verteld.

Ik ga niet te veel doen rondom Black Friday, maar vanaf morgenochtend 9.00 is in ieder geval CleanMyMac X voordeliger te krijgen via deze link.

Dus, moest je het overwegen, dan is morgen waarschijnlijk een goede dag om dit aan te schaffen.


Even een wat kortere tip vandaag, maar hopelijk wel waardevol.

Tot de volgende keer,

- Martijn

p.s. Ik had een totaal ander idee voor vandaag eigenlijk, maar toen ik nóg een vraag kreeg over dit onderwerp besloot ik dat ik deze mail toch maar eens moest gaan typen en sturen. 😉

Als je het interessant vindt kan ik op een later moment wat uitgebreider op papier zetten waarom ik er zo over denk, en wat mijn adviezen exact zijn. Laat het me maar weten als je interesse hebt

Apple Coach

Read more from Apple Coach

Goedemorgen Reader, Vorige week beloofde ik dat we het vandaag over Apple Intelligence zouden hebben. En dat gaan we ook doen zo, maar ik merkte tijdens het schrijven wel dat ik wat moeite had om dingen goed op papier te krijgen. Dus, voor jou als nieuwsbrief lezer, even een kijkje achter de schermen wat dat betreft. (Als je daar geen zin in hebt, hier is de link: https://applecoach.nl/apple-intelligence/ 😉) Normaal gesproken praat ik over dit soort dingen nadat ik er zelf wat mee heb kunnen...

Goedemorgen Reader, We hebben het weer gehad maandag. WWDC, de grote Apple ontwikkelaar-conferentie. En zoals verwacht zijn er inderdaad updates aangekondigd voor iOS, iPadOS, macOS, watchOS, en tvOS. (En visionOS bijvoorbeeld, maar de kans dat je een Apple Vision Pro hebt is vrij laag schat ik zo. 😉) Als je wilt kun je natuurlijk de hele video hier kijken (Engels), maar als je gewoon even een paar van de belangrijkste dingen wilt zien heb ik hier een artikel: https://applecoach.nl/wwdc/ De...

Goedemorgen Reader, Je kunt je wellicht voorstellen dat ik regelmatig vragen krijg van mensen wat ze moeten kopen. “Wat is de beste printer?”, of “Welke iPhone kan ik het beste nemen?”. Soms moeten we hier gewoon echt goed voor gaan zitten. Als je een Mac zoekt voor serieus werk, is het beter dat we samen een gesprek plannen, dan dat je zomaar een Mac koopt, die dan eigenlijk niet blijkt te zijn wat je nodig hebt. Maar soms kan ik wel een simpel antwoord geven. Dus, zo dacht ik al een tijdje,...