De Apple Coach kijkt terug op 2012


03.01.2013

Hallo, 2013.

Dat zeiden wij, Franka en ik, iets later dan jij dat waarschijnlijk deed. Vergeet niet, jij leeft in de toekomst. Vanuit mijn perspectief dan.

Natuurlijk scheelt het maar negen uur, maar toch. Was raar om op Facebook en mijn telefoon te zien hoe iedereen al helemaal blij werd met het nieuwe jaar, terwijl wij nog in de zon buiten zaten.

In ieder geval, net als ik vorig jaar deed, wilde ik even terugblikken. Dit keer niet op 2011, wel op 2012.

Ik zei het in 2011 al:

2011 was echt een geweldig jaar voor mij op privé gebied en zeker ook op het gebied van Apple Coach. Meer dan honderdduizend mensen zijn op de website geweest en hebben hopelijk een antwoord gevonden op hun vraag.

2012 ging dat nog even voorbij. Sowieso al in getallen. Om je een indruk te geven wat statistieken (sla ze gerust over als dat niet je ding is).

Statistieken voor 2012

Om maar te beginnen met de knaller: zo’n 275.000 bezoeken hebben samen voor meer dan 400.000 pagina-weergaven gezorgd. Dat is een groei van meer dan 125%!

Het zal voor jou misschien niet veel zeggen. Maar voor mij betekent dit dat ik dit jaar meer dan 200.000 unieke mensen heb geholpen. (Ten minste, ik hoop altijd dat iemand geholpen is. Dat weet ik natuurlijk niet zeker.)

Dat is natuurlijk niets in vergelijking met de grote Amerikaanse websites, toch ben ik blij zo veel mensen te kunnen helpen! En in 2013 hoop ik dat het er nog meer kunnen worden; maar daar kom ik zo wel op.

Op de beste dag waren er zelfs 1227 bezoekers. Nog 110 sparen en mijn website is misschien wel officieel 1337. 😉

Mensen blijven ook wat langer op de website (gemiddeld meer dan drie minuten in plaats van iets meer dan een minuut), wat waarschijnlijk ook komt omdat ik uitgebreidere artikelen ben gaan schrijven. Iets wat gewaardeerd lijkt te worden als ik jullie reacties zo hoor.

En moest je nou van cijfertjes houden: in 2012 hadden artikelen gemiddeld 833 woorden.

Leuke relaties in 2012

Ik heb dit jaar ook veel meer relaties kunnen leggen met mensen. Als ik andere mensen met een nieuwsbrief spreek reageren ze vaak verbaasd wanneer ik vertel dat ik de emails gewoon stuur met mijn eigen adres en reageer.

En wanneer ik vertel dat ik het fijn vindt om me even voor te stellen en dat dan ook van de lezer te vragen lachen ze me nog net niet uit. (Meestal dan, sommige wel.)

Daarom vraag ik aan lezers altijd even of ze zich voor willen stellen. Vind ik fijn. In 2012 zijn er 1788 lezers die zich hebben voorgesteld.

1788. Dat zijn 1788 unieke mensen die iets over zichzelf vertelt hebben aan mij. Vind ik dus echt super gaaf!

En zoveel verschillende mensen ook. Doorgewinterde Apple-gebruikers op zoek naar die extra tip voor hun Mac, iPad of iPhone. En aan de andere kant lezers die hun eerste Apple apparaat nog thuis moeten krijgen en zich vast inlezen.

Autoresponders van mensen die te druk zijn met bruiloften of baby’s om te reageren op hun mail. Afmeldingen van mensen die geen tijd hebben, omdat de scheiding alle energie vraagt. Afmeldingen van nabestaanden nadat lezers plots overlijden. Emails die mij raken.

Vriendelijke mensen in 2012

En dan waren er nog die mensen die hun waardering lieten blijken door te linken. Het meeste bezoek krijg ik nog steeds via Google (meer dan 80%), maar sites als lifehacking.nl enmartijnengler.nl leveren dan toch ook weer wat bezoekers op.

Nieuwe binnenkomers dit jaar waren Strategisch Lui, Easyware, goeievraag.nl, wisedock.de,Pinterest en Schrijven voor internet.

Andere leuke mensen zaten op Facebook (dit jaar bracht Facebook ruim zes keer het verkeer van Twitter binnen, terwijl het vorig jaar maar ongeveer drie keer zoveel deed).

Apple Coach U.S.

Dit jaar, nog net op de valreep, zijn we natuurlijk een tweede Apple Coach branche begonnen: Apple Coach U.S.

Of nou ja, eigenlijk ben ik dus gewoon voor een poosje naar de V.S. vertrokken. En is er dus nog steeds maar één Apple Coach. Ik.

In ieder geval was dat ook een spannende overgang natuurlijk: kan ik het wel runnen vanuit hier? Kan ik nog steeds alles doen wat ik normaal ook doe?

Tot zo ver lijkt het goed te gaan. De eerste Amerikaanse nieuwsbrief is er uit (vorige week, overde Delete toets op een Mac) en dat is allemaal goed gegaan.

Alles draait gewoon door, alleen in een andere tijdzone. Wat betekent dat ik nu veel emails “‘s nachts” beantwoord (als het hier gewoon drie uur ‘s middags is dus), waardoor de communicatie nog meer asynchroon wordt. En gek genoeg sneller. Leuk experiment.

De beste artikelen in 2012

En dan nu… De beste artikelen van 2012!

Tot mijn verbazing is het artikel over screenshots op je Mac gezakt naar een tweede plaats. En ingehaald door het artikel wat vorig jaar op de tweede plaats stond: speciale tekens typen op je Mac. Kennelijk zijn mensen erg benieuwd hoe ze een “ë” maken. 😉

Er was dit jaar ook veel interesse in mijn iPad koopadvies, waarschijnlijk vanwege de lancering van iPad 3, 4 en iPad mini. In 2013 verwacht ik trouwens wat nieuwe dingen te schrijven over het kopen van Macs, iPads en iPhones.

Goede nieuwe binnenkomers in 2012 zijn:

Mac Superhelden gelanceerd

Het gaafste wat ik dit jaar, op zakelijk gebied, gedaan heb is de lancering van Mac Superhelden.

Als je het gemist hebt: Mac Superhelden is de cursus die ik gelanceerd heb, met name voor Mac beginners. Er is gewoon te weinig Nederlands materiaal dat een beginnende Mac gebruiker alles vanaf 0 kan leren.

Daarom heb ik video’s gemaakt, tekst geschreven, een hoop getest en dingen uitgezocht. En allemaal samen gegoten in een cursus. Die met kortingscode “2013″ nog steeds iets meer dan 50% korting geeft. (Gebruik deze link om de kortingscode automatisch te verwerken.)

Gestopt met workshops

En omdat elke “ja” ook een “nee” is op iets anders ben ik gestopt met het geven van workshops. Vond ik altijd leuk om te doen (ik denk dat er weinig dingen zo mooi zijn als zien dat iemand echt blij is met wat je voor ze doet), maar het verhaal op zich had ik op een gegeven moment zelf zo vaak gehoord dat het niet leuk meer was. Dus, tijd voor iets anders.

Bovendien kon ik het niet schalen en vaak maar 10 mensen op een dag helpen. Dat schiet ook niet op.

En dan moest ik nog een dag vinden ook. Omdat ik tot september 2012 gewerkt heb bij een geweldig leuk bedrijf, en dus niet full-time bezig was met Apple Coach, was dat soms ook nog lastig.

Nu heb ik die baan inmiddels opgezegd, om naar Amerika te kunnen én omdat het me niet meer lukte veel mensen te helpen, terwijl ik ondertussen websites aan het bouwen was. Elke “ja”…

Dat betekent aan de praktische kant trouwens ook dat ik geen salaris heb. Dus moet leven van dit bedrijf. Moest je daarom nog een beetje twijfelen over de cursus… Je helpt de toekomst van Apple Coach er mee! 😉

De lancering van Geest Als Water

En dan was er natuurlijk nog Geest Als Water. Nog steeds in beta, is dit ook een gigantisch gave cursus die ik (mede) heb opgezet. Samen met Niels Gouman lanceerde ik de beta van deze cursus.

Binnen een uur waren we uitverkocht. Veel positieve reacties gekregen ook.

Vooruitblik op 2013

Tot zo ver bijna 2.000 woorden over 2012. Tijd om eens voor uit te blikken op 2013. Wat gaat er komen?

Een heleboel!

Nieuw ontwerp

In 2012 had ik gehoopt Apple Coach in een nieuw jasje te steken. Visueel, een nieuw ontwerp. Hoewel Wendy Meerkerk al een heel gaaf ontwerp heeft gemaakt zit ik nog steeds met wat technische hobbels waardoor het niet online staat.

Te veel zelf willen doen (ik heb ten slotte een web-technische achtergrond) en af en toe wat “ruzie” met het platform (WordPress) heeft de lancering nog even tegen gehouden.

Komt echter echt goed. Ik verwacht het nieuwe ontwerp gewoon in 2013 online te zetten. Misschien nog wel voor de kerst zelfs.

Meer superhelden!

In 2013 wil ik ook het Superhelden-team laten groeien. Niet alleen door meer Mac Superhelden te creëren (want daar zit ook een plafond aan natuurlijk), maar ook door iPad Superhelden en iPhone Superhelden te maken.

En Mac Superhelden breder te maken. Niet alleen voor de beginnende Mac-gebruiker, maar ook voor de Mac-hobby-fotograaf. En meer. Veel meer. Ik ben, zoals wel vaker 😉

Meer video

Meer, meer, meer! Ook een thema voor 2013: video. Niet alleen voor de Superhelden, maar ook in de gratis tips, wil ik meer met video doen. Het kost mij wat meer (in geld, energie en tijd), maar ze zijn zo effectief heb ik gemerkt!

Dus dat komt er ook nog bij. Jeetje, ik krijg het nog druk. 😉

Studeren in Amerika

Ondertussen ga ik natuurlijk ook studeren aan CSULB, waar ik heel veel zin in heb.

Het betekent wel dat ik af en toe misschien minder tijd heb om dit te doen. We gaan het zien. Om dat op te lossen ben ik in ieder geval aan het kijken naar mogelijkheden om meer mensen te laten helpen.

Als jij zelf een Apple expert bent hoor ik ook graag van je, misschien kun jij me daar dan weer in helpen. Een mailtje naar martijn@applecoach.nl is genoeg dan.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje