Zie je constante meldingen over te weinig geheugen en "opslag vol"? Weet je zelf soms niet meer wat je documenten gebleven zijn? Voelt je Mac langzaam? Start er van alles op wat je helemaal niet wilt? Zit je Mac vol met programma's die je niet meer hoeft (of restjes van die programma's)?

En draait alles eigenlijk wel zoals het zou moeten? Doet je reservekopie het, zijn de belangrijkste beveiliging-opties goed ingesteld, en gebeuren er geen gekke dingen met je netwerk?

Dit zijn heel herkenbare problemen voor iedere Mac-gebruiker. En wat je gewoon nodig hebt is een beetje onderhoud.

Dat kun je zelf doen, of je kunt het laten uitvoeren door een Apple expert. Dat laatste heeft natuurlijk als voordeel dat je weet dat het professioneel gebeurt, en er niets gemist wordt.

Wat gebeurt er bij het Mac onderhoud?

Wanneer je Mac onderhoud laat uitvoeren door mij (Martijn, je vriendelijke Apple Coach), zijn er een aantal dingen die ik doe.

Daar bij is iedere situatie natuurlijk weer uniek. Maar het resultaat niet.

Het resultaat is altijd een goed opgeschoonde Mac.

Typische zaken die ik altijd doe zijn bijvoorbeeld:

 • Opruimen van "rommel": achtergebleven stukjes van verwijderde programma's, onnodige logbestanden en caches (die soms meer dan de helft van je opslag gebruiken!), en oude snapshots;

 • Programma's met toegang tot je camera, microfoon, locatie, en dergelijke: welke programma's kunnen meekijken met je camera? Meeluisteren via je microfoon? Zien waar je bent?

  En is dat allemaal wel nodig eigenlijk?

  We kijken ze samen na, bespreken of het nodig is, en schakelen uit waar dat niet zo is.

 • Harde schijf nakijken: de harde schijf in je Mac is één van de belangrijkste elementen.

  Hier staan al je gegevens op. (Hopelijk heb je ook wel een backup! Anders pakken we dat ook aan.)

  Daarom kijk ik ook gelijk je harde schijf na: lijkt het er op dat die gaat falen? We kunnen er niet altijd wat aan doen als het zo is, maar het weten kan je wel helpen in de voorbereiding.

 • Automatisch verbindende WiFi-netwerken: je Mac (en dankzij iCloud je iPhone, en iPad) heeft soms een lange lijst van "bekende" WiFi-netwerken.

  Dit zijn netwerken waar de Mac automatisch mee zal verbinden.

  In sommige gevallen verstoort dit een werking van je WiFi of internet, en soms kan het voor een veiligheid risico zorgen.

  In ieder geval is het altijd een goed idee om het op te ruimen.

 • Programma's die automatisch starten: waarschijnlijk start er van alles automatisch op met je Mac.

  Dit merk je doordat het lang duurt voordat je iets kunt doen na het opstarten, of omdat er allerlei vensters verschijnen die je eerst weer moet afsluiten.

  Bovendien zijn veel van deze programma's erg stiekem, en zie je ze eerst niet eens.

  Samen nemen we door wat er opstart, en bepalen wat er weg kan.

 • Verwijderen van oude backups en programma's: heb je nog een backup van je iPhone uit 2013? Waarschijnlijk heb je die niet meer nodig. Maar het staat daar wel 100GB van je harde schijf af te snoepen. Ruim ik voor je op.

  En dat programma wat je nooit gebruikt, maar wel van alles doet in de achtergrond? Die gooien we er ook af.

 • Extensies nakijken en opruimen: je browser (Safari, Google Chrome, Firefox) kent waarschijnlijk ook "extensies" — stukjes om je browser uit te breiden.

  Die kunnen handig zijn, maar ook gevaarlijk zijn. Zo zie je soms dat extensies eigenlijk bijhouden wat jij allemaal doet op internet, of advertenties invoegen waar ze niet horen.

  Kijken we na, en lossen we op.

 • Updates nakijken en installeren: hoewel je niet altijd gelijk de laatste macOS upgrades wilt installeren (ik gebruik zelf ook nog macOS Monterey in plaats van macOS Ventura op sommige Macs), wil je wel zorgen dat je updates voor veiligheid en andere belangrijke functionaliteit installeert.

  Tijdens het onderhoud controleren we of alle belangrijke updates geïnstalleerd zijn.

 • Mail database opschonen: je e-mail wordt opgeslagen in een grote databank. Zeker als je veel e-mail krijgt kan die nog wel eens wat vervuild raken.

  Dit kost veel schijfruimte, maakt het Mail programma trager, zorgt er voor dat de zoekfunctie minder goed werkt, en meer vervelende e-mail problemen.

  Tijdens de sessie halen we daar de stofzuiger even door.

 • Belangrijkste veiligheid-instellingen: voor een volledig profiel van de veiligheid op je Mac is er apart de Veilige Mac scan.

  Maar tijdens het onderhoud kijk ik sowieso je belangrijkste veiligheid instellingen na, en adviseer ik daar in.

  Vaak moet je een keuze maken tussen meer veiligheid, of meer gebruiksgemak. (Het zou bijvoorbeeld heel makkelijk zijn als je nergens een wachtwoord hebt, maar niet zo veilig.)

  Ik help je de juiste keuze te maken, en er goed mee om te gaan.

 • Internet en netwerk-instellingen: zoveel gebeurt nu via internet dat het belangrijk is dat je netwerk-instellingen goed staan.

  Ik kijk met je mee of alles werkt zoals het zou moeten, en verbeter waar nodig. Zo krijg je een optimale ervaring op internet.

En dan zijn er nog heel veel dingen die afhankelijk zijn van de situatie. Door meer dan 15 jaar ervaring weet ik die dingen direct te herkennen.

Je kunt er zeker van zijn dat onderhoud van je Mac door Apple Coach resulteert in een goed opgeruimde Mac.

Hoe werkt het?

Het onderhoud doe ik op afstand voor je. Het enige wat je nodig hebt is je computer, en een werkende internet-verbinding.

Vervolgens werkt het zo:

1

Je kunt hier onder zelf een afspraak maken voor een moment dat jou het beste uitkomt. (Houd rekening met ongeveer een uur.)

Kun je geen goede tijd vinden? Laat me dan iets weten, vaak kan ik wel iets voor je regelen.

2

Op de afgesproken tijd bel ik je (gewoon heel simpel via de telefoon, maar als je liever zou videobellen kan dat ook), en nemen we nog even door wat er moet gebeuren.

Vervolgens ga ik met je meekijken op je computer.

3

Via ingebouwde programma's van Apple maak ik, met jouw toestemming, verbinding met je Mac. Je hoeft dus niets te installeren.

Jij hebt daar zelf de controle over, en bepaalt wanneer we starten.

4

We kunnen allebei de muis en het toetsenbord besturen. Zo kan ik direct werkzaamheden uitvoeren, maar heb jij ook zelf nog steeds de mogelijkheid om dingen te doen.

Bovendien kun je altijd de verbinding verbreken als dat gewenst is.

5

Ik voer het benodigde onderhoud uit. Ik kijk bijvoorbeeld of je backup het nog doet, maak ruimte voor je vrij, en doorloop algemene zaken.

Zo weet je dat je computer gewoon goed blijft draaien.

🗓

Direct een afspraak maken?

Klik hier om nu te reserveren.

Kosten Mac onderhoud

Voor Mac onderhoud hanteer ik een vaste prijs van € 100,- excl. btw. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

Je kunt zelf boeken in de agenda hier onder, voor een moment dat jou het beste uitkomt. Het komt automatisch in mijn agenda, dus je plekje is gereserveerd.

Wil je dat ik ook nog andere dingen doe? Geef het dan even aan. Dan moeten we namelijk wat meer tijd reserveren.

Reserveer jouw moment in de agenda

Hier onder kun je direct boeken. Kun je geen geschikt moment vinden? Laat me iets weten.