De Apple Coach kijkt terug op 2014


01.01.2015

Welkom in 2015. Net als voorgaande jaren wil ik als Apple Coach even kort terugblikken op dit jaar. Als je me al wat langer volgt, weet je misschien nog hoe dit gaat door de terugblikken op 2013, 2012 en zelfs 2011.

Ik heb in 2014 een aantal belangrijke beslissingen op het gebied van Apple Coach, dus een kleine herhaling is wellicht sowieso handig. Daarom dus even geen mail concrete Apple tip (hoewel je er vast wat uit kunt halen, als je op alle linkjes klikt straks 😉), dus sla ‘m gerust over als je dit echt niet interessant vindt.

De Apple Coach statistieken van 2014

Laten we gelijk beginnen met de cijfertjes. Er waren dit jaar zo’n 370.000 bezoeken, goed voor ruim 650.000 pagina-weergaves. Meer dan achtduizend actieve nieuwsbriefleden. Meer dan 2000 Facebook likes.

Wat wil dat zeggen? Al met al vind ik dat er best trots op mag zijn: meer dan 350.000 mensen (gratis) helpen in een jaar is niet slecht als je het mij vraagt. En dat terwijl ik er voor gekozen heb mijn doelgroep te verkleinen.

Ook leuk om te weten: de top-dag was dit jaar hoger dan vorig jaar, met maar liefst 3.276 bezoeken op één dag. (Dat zijn er 1.719 meer dan de topdag van vorig jaar. Bovendien is het ook meer dan twee keer zo veel, terwijl het vorig jaar maar een kleine groei was.)
Die dag stuurde ik overigens ook een email over OS X Yosemite. Toeval? 😉

De beste Apple Coach artikelen van 2014

Nog even door met cijfers, we komen zo bij een andere type mijlpaal. Nu eerst: de beste tips van 2014!

Wat dat betreft is er eigenlijk weinig anders dan vorig jaar: speciale tekens op je Mac is nog steeds de #1, mijn informatie over iCloud klimt dit jaar van #3 naar #2 (en komt gevaarlijk dicht in de buurt van #1), en daarmee zakt screenshots op je Mac maken naar #3. Wel mag gezegd: na al die jaren, staat dit laatste artikel nog steeds in de top 3. Als het allereerste artikel op Apple Coach is dat toch niet slecht? 😉

(Voor de duidelijkheid: ik bekijk de pagina-weergaves per jaar, niet cumulatief over de jaren heen. Anders zou de top 3-positie van het screenshot-artikel gelijk meer te verklaren zijn natuurlijk.)

Gelukkig wordt het Time Machine-artikel (voor backups van je Mac) ook nog goed gelezen, met een plek in de top 10. Het is zelfs meer dan twee keer zo veel bekeken als vorig jaar. Toch kan ik nog steeds niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dit goed in te stellen. Het aantal keer dat ik een wanhopige email vind in mijn inbox bevestigt dit… Dus, als je het nog niet gedaan hebt: backups!

De nieuwe binnenkomers van dit jaar zijn natuurlijk het Yosemite-artikel, maar ook informatie over de iPhone 6 en iPhone 6+ en de WWDC-artikelen (met aan de top de iOS-editie).

In 2013 maakte de artikelen ook een grote sprong qua inhoud: van 800-900 woorden naar meer dan 2.000 per artikel. Dit jaar heb ik ook weer m’n best gedaan om alles uit te leggen, maar ben ik juist terug naar een gemiddelde van iets meer dan 800 woorden per artikel.

Het starten van een YouTube-kanaal vol gratis Apple tip video’s heeft daar vast bij geholpen. Zo hoefde ik minder te schrijven, om toch nog alles over te kunnen brengen.

De start van iPhotoCursus en iPhoto Superhelden

In 2014 lanceerde ik bovendien ook een nieuwe superhelden module, speciaal voor iPhoto liefhebbers: iPhoto Superhelden.

Ik wilde al een tijdje een artikel schrijven over iPhoto, maar één artikel over iPhoto schrijven is niet echt makkelijk. Er valt zo veel te zeggen, dat alleen de basis al makkelijk enkele nieuwsbrieven kan innemen.

Daarom heb ik iPhoto Superhelden gelanceerd als cursus met meerdere hoofdstukken, afbeeldingen en natuurlijk heel veel video’s die stap-voor-stap alles laten zien. Dit is geen snelle basiscursus. We beginnen natuurlijk wel bij de verschillende methodes om je foto’s te importeren en organiseren; daarna gaan we pas door naar geavanceerdere onderdelen als fotobewerking.

De bestaande modules voor Mac, iPhone en iPad zijn natuurlijk ook bijgewerkt — zodra Yosemite en iOS 8 uitgekomen waren stonden de nieuwe cursussen ook weer klaar.

Een nieuwe Apple Coach doelgroep

Enkele maanden terug viel de beslissing, terwijl ik met Niels in een sparring-sessie was. Of beslissingen eigenlijk. Twee belangrijke dingen:

  1. Naast mijn werk hier als Apple Coach, ben ik nu ook Tijd Bevrijder bij Strategisch Lui (daarom zie je mij nu in onze video vrijdag, en in het Slimmer Werken eZine)
  2. Apple Coach krijgt een specifiekere doelgroep. De ideale lezer die ik me altijd voorstel is nu meer helder gedefinieerd. De belangrijkste wijziging? Ik merkte dat de meeste lezers 55+ zijn.

De aankondiging om me te focussen op een oudere doelgroep, en dat ik ook als partner en Tijd Bevrijder bij Strategisch Lui aan de slag zou gaan, zorgde natuurlijk ook voor de nodige emails in mijn inbox. Veel felicitaties en mensen die het leuk vinden. Ook enkele mensen die er niet blij mee waren.

Specifiek mijn verwoording om te zeggen dat ik voor "senioren" kies (ik heb in de oorspronkelijke mail laten weten dat het lastig was voor mij om het juiste woord te vinden), stuitte op wat tegenstand. Zo stelde iemand voor om te splitsen in "beginners" en "gevorderden", en dat leeftijd overal los van staat.

Gelukkig had ik hier van te voren goed over nagedacht, en weet ik dus precies waarom ik toch de splitsing op (onder andere) leeftijd gemaakt heb.

In het komende jaar zal ik ook aan de slag gaan om Apple Coach verder te optimaliseren voor deze doelgroep. Dat betekent overigens niet dat je niet welkom bent wanneer je nu 42 bent hoor. 😉

Heldere focus voor Apple Coach diensten

Begin 2014 startte ik enkele nieuwe diensten. Zo was ik weer in te huren als coach, bood ik hulp op afstand via een strippenkaart en zelfs koopadvies via Persoonlijke Setup.

In 2015 ga ik — deels gestuurd door de beslissingen uit het vorige stuk — deze diensten weer afbouwen. Er komt een heldere focus in de diensten die ik hier aanbied.

Wil je me toch een keer in het echt spreken, misschien wel in een coaching-rol? Dan valt er van uit Strategisch Lui vast iets te regelen. 😉 Laat het me gewoon weten via een email.

Wat is het 2015-plan voor Apple Coach?

Ik geloof niet zo in goede voornemers rond de jaarwisseling. Waar ik wel in geloof is een helder plan. En dan werken kalenderjaren op zich wel handig.

Daarom een klein stukje van mijn (Apple Coach) plan voor 2015! Dat zijn dus dingen die ik echt ga doen om Apple Coach nog leuker te maken voor je.

Naast Mac, iPhone, iPad en iPhoto Superhelden denk ik dat er nog wel ruimte is voor enkele andere cursussen. (Als jij nu gelijk denkt "Ja, graag …", stuur me dan een mail :)) Bijvoorbeeld over iWork (Pages, Numbers & Keynote) of iMovie.

Qua artikelen op de website zal ik waarschijnlijk iets minder gaan doen in kwantiteit (niet meer elke week), maar veel meer in kwaliteit. Er zijn onderwerpen waar ik graag over zou schrijven (beveiliging van je Mac en virussen, snelheid van je Mac verbeteren), die gewoon veel tijd en research kosten.

Dan liever één artikel in de twee weken waar ik echt 100% achter sta, dan snel een tip, omdat er deze week anders niets was.

Een echte Apple nieuwssite zal het sowieso niet worden hier (hoewel er dit jaar met de Apple Watch, nieuwe iPhones, Yosemite, iOS 8 en iMac met Retina 5K-display alleen al op product-niveau veel interessant nieuws was!), dus als je dat zoekt kun je beter ook nog een andere website volgen. 😉

Bij Strategisch Lui hebben we bovendien ook grootse plannen, dus misschien dat ik je daar ook wel wat van laat horen als je het leuk vindt. :-) (Zorg in ieder geval dat je op het Slimmer Werken eZine geabonneerd bent als je dat zeker wilt weten!)

Dan rest mij nu nog één ding: jou een geweldig 2015 wensen. Voor mij wordt het een geweldig jaar, dat weet ik nu al. Als ik kan bijdragen in jouw geweldige jaar, zou dat super zijn! :-)


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje