De Apple Coach kijkt terug op 2017


02.01.2018

De afgelopen jaren heb ik elk jaar, op de laatste donderdag van het jaar, teruggekeken op het afgelopen jaar.

Daarom vind je hier op de website terugblikken van 2016, 2015, 2014, 2013, 2012 en zelfs … 2011.

Ik houd wel van een goede traditie, dus dit jaar ook weer een terugblik. Een paar dagen later (het is al 2018 zelfs), maar daar is een goede reden voor die ik zo zal delen.

Terugkijken op 2017

Als ik zo terugblik op 2017 heb ik zo veel moois om van te genieten.

Privé en zakelijk hebben we een verhuizing doorgemaakt, Apple Coach is weer verder gegroeid in meerdere opzichten en ik heb allerlei leuke nieuwe mensen gesproken.

De laatste vloer aan het verwijderen…

De laatste vloer aan het verwijderen…

Dat is iets waar ik me dit jaar sowieso weer bewust van werd: hoe belangrijk de lezers van Apple Coach zijn voor mij. Zelf ben ik vaak vrij open over mijn leven, maar met een aantal lezers heb ik ook echt een wederzijdse band opgebouwd — vaak over de jaren heen.

Dat besef kwam gelukkig vaak op mooie momenten: als ik mocht meegenieten van de geboorte van een kleinkind (via foto’s van het kind in kwestie, ik ben nergens naar een bevalling geweest hoor 😉), prachtige vakanties of zelfs een persoonlijk kaartje in de brievenbus.

Apple Coach YouTube kanaal (video’s)

Weer even terug naar de positieve kant: in 2016 vertelde ik dat ik "YouTube" ontdekt heb. Toen had ik het nog over "een paar abonnees". Inmiddels zijn dat er meer dan 1000!

Nu snap ik dat dat geen 60 miljoen is, maar het is toch in ieder geval iets. 😉

Ook heb ik dit jaar veel meer video’s op het kanaal gezet: 35 video’s in plaats van 7 video’s in 2016. Dat is dus vijf keer zo veel!

(Overigens had ik er in 2015 welgeteld 2. Dus we zitten in een goede trend.)

De bedoeling is dat aantal in 2018 nog verder te verhogen, zonder in te leveren op kwaliteit natuurlijk.

De video’s staan nu ook hier op de website, inclusief de tekst uit de video.

Het beste van Apple Coach’ 2017

Hoewel er in het algemeen vrijwel groei was op Apple Coach, merk ik ook dat het aantal bekeken pagina’s dit jaar voor het eerst lager is dan het voorgaande jaar.

Dat kan natuurlijk deels komen doordat er nu meer video is, maar waarschijnlijk ook omdat er niet meer elke week een vaste nieuwsbrief is.

In plaats van elke week precies 1 artikel, duurt het nu soms wat langer. Dat betekent vooral dat ik meer tijd heb om kwalitatief goede artikelen te schrijven (of dat hoop ik toch 😉), ook al levert dat minder pagina-weergaves op.

In de top artikelen vinden we verder weinig variatie. Uitleg over een screenshot maken op de Mac is nog steeds populair.

Ook speciale tekens typen op de Mac, Mac koopadvies, iCloud en MacKeeper definitief verwijderen blijven populair.

Toch was deze terugblik ook weer goed om te zien dat een aantal oudere artikelen nog steeds vrij populair zijn, en eigenlijk wel eens herzien mogen worden. Projectje voor in 2018. 😉

Apple Coach Academie in 2017

In de Apple Coach Academie zijn er natuurlijk allerlei cursussen bij gekomen.

Foto’s, alles van iWork (Pages, Numbers en Keynote), advies voor een snellere Mac, bestanden organiseren, backups en meer…

Maar ook daar is meer gebeurd dan alleen maar iets kwantitatiefs.

De kwaliteit van de cursussen is verhoogd, en we bieden nu ook de volledige tekst en ondertiteling van de video’s.

Dat betekent dat we de cursussen ook gelijk toegankelijker hebben gemaakt, wat ik extreem belangrijk vind. Dit zal zo ook nog even terugkomen in dit artikel.

Ten slotte heb ik hier gekozen voor meer focus. We nemen niet meer altijd nieuwe leden aan, maar alleen op specifieke, korte momenten. Dat betekent dat het makkelijker is om veel kwaliteit te bieden aan de leden die er zijn.

Apple nieuws in 2017

Kijken we terug op het Apple nieuws in 2017 vinden we vooral goed nieuws, maar niet alleen positieve berichten.

We kregen natuurlijk nieuwe grote versies van iOS en macOS, maar eerst kwamen iOS 10.3 en macOS 10.12.4. Beide brachten relatief veel nieuws voor een "kleine" update.

Later in het jaar kwamen ook macOS 10.13 High Sierra, en iOS 11.

Voor beide geldt natuurlijk dat ze met mooie nieuwe dingen komen (zoals APFS ), maar ook af en toe wat problemen. Zo is het met macOS High Sierra voor het eerst dat ik mensen in veel gevallen aanbeveel niet te upgraden.

Op hardware-gebied kregen we de iPhone 8, iPhone 8 Plus en jawel… De iPhone X.

Ik ben nog steeds helemaal gelukkig met de iPhone X die ik nu een maand of 2 heb, en andere gebruikers die ik heb gesproken zijn ook nog steeds enthousiast.

Maar ook de iPhone 8 en iPhone 8 Plus zijn prachtige modellen.

Zelfs zo mooi dat ik bij twijfel tussen een iPhone 8-model en een iPhone X (bijna) altijd een iPhone 8 zou aanraden.

Verder werden de nieuwe MacBook Pro’s, MacBook Air, MacBook (12") en een 10,5" iPad Pro aangekondigd. Stiekem hoop ik dat die laatste weer vernieuwd wordt begin 2018, en ga ik mijn 12,9" iPad Pro mogelijk "inruilen"

En dan nu wat minder nieuws: de root bug in High Sierra die een Mac onveiliger maakte, en kort daar op een fout in iOS waardoor iPhones spontaan uitvielen als er een notificatie binnenkwam.

En dan nog het gedoe over batterijen en langzamere iPhones, wat gezorgd heeft voor heel verwarring en waarschijnlijk negatiever uitpakt voor Apple .

Om toch even positief af te sluiten: de iMac Pro. Meer dan "gewoon een zwarte iMac", is dit beest van een machine nu te koop bij Apple.

Als je overigens twijfelt of je deze iMac moet nemen of een gewone… Net als met de iPhone X: bij twijfel, waarschijnlijk een gewone. 😉

Overigens geef ik eerlijk toe dat ik zelf wel een beetje overweeg zo’n iMac Pro op mijn bureau te gaan zetten. Niet dat ik niet tevreden bent met m’n 15" MacBook Pro met Touch Bar (dat blijft toch een hele mond vol), maar omdat ik tegenwoordig weer steeds meer aan één bureau werk in plaats van allerlei verschillende plekken.

Vooruitblik op 2018

Dat gezegd hebbende… Laten we het gelijk eens hebben over de plannen van 2018.

Nog een Apple Coach Jr.!

Het grootste nieuws van 2018 — nu al — kreeg ik op mijn (30e) verjaardag afgelopen oktober. We gaan het team uitbreiden dit jaar, met nog een Apple Coach Jr.!

Als er iets in dit artikel is wat ik niet met woorden kan omschrijven is dit het wel. Het is geen geheim dat ik gek ben op onze kleine Apple Coach, en nóg een kleine Apple Coach betekent gewoon dubbel geluk.

Een groter Apple Coach team

Naast een extra Apple Coach jr. verwacht ik dit jaar ook het Apple Coach team wat te gaan groeien. Dit jaar is dat eigenlijk voor het eerst begonnen toen mijn vrouw mee is gaan werken in het bedrijf, en we samen zijn gaan werken met enkele "vaste" freelancers.

Komend jaar hoop ik dit verder te groeien, zodat we echt een klein Apple Coach team beginnen op te bouwen. Ik ben iemand die graag dingen zelf doet, maar ik heb ook ingezien dat er gewoon meer mensen in het team nodig zijn als ik meer mensen wil kunnen helpen.

Nieuw ontwerp Apple Coach

Eén van de dingen die ik met het nieuwe team wil doen is een nieuw ontwerp voor Apple Coach. En mogelijk zelfs technisch een heel andere basis, hoewel je daar minder van zult zien natuurlijk.

In mijn 2013-terugblik vertelde ik trots over het "nieuwe ontwerp" van Apple Coach wat we geïmplementeerd hadden. Maar dat nieuwe ontwerp is inmiddels dus ook gewoon meer dan vier jaar oud, en eigenlijk bijna onveranderd.

Dat is natuurlijk niet logisch, want Apple Coach zelf verandert wel. Met een nieuw ontwerp wil ik zorgen dat alles duidelijker wordt. En toegankelijker.

Toegankelijkheid op de computer wordt als onderwerp steeds meer een focus voor mij. Ik vind het belangrijk dat iedereen — los van je opleiding, leeftijd, werk en eventuele beperkingen — zelf de controle moet hebben over de computer.

Dat betekent ook dat ik een website wil hebben die dat steunt. Hoe dat zich precies gaat vormgeven zien we hopelijk in 2018, maar als je de huidige website zat bent is dit dus goed nieuws voor je… 😉

Apple in 2018

Voor Apple zelf ligt er natuurlijk ook allerlei nieuws in het vooruitschiet.

Zo kunnen we mogelijk een nieuwe Mac Pro zien (wordt ook wel eens tijd…), en heb ik nog een wel een paar dingen op mijn "realistische hoop"-lijstje: een nieuwe Mac mini, een verbeterd toetsenbord voor de MacBook Pro, en een vernieuwde (10,5") iPad Pro.

Vrijwel zeker kunnen we zijn van een nieuwe iPhone (maar ook een nieuwe iPhone X?), en natuurlijk nieuwe versies van iOS (iOS 11) en macOS (10.14).

Misschien zelfs wel een combinatie van de twee, als we de tech-verslaggever Mark Gurman moeten geloven.

Hoe dat precies zal verlopen zullen we later nog wel zien.


Tot zover. Een heel fijn nieuw jaar gewenst van ons hier bij Apple Coach,

– Martijn


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje