Apple Intelligence
Apple Intelligence (AI) is Apple's versie van kunstmatige intelligentie, of in het Engels Artificial Intelligence (AI).
Het omvat verschillende zaken, die we in drie groepen kunnen indelen: tekst, afbeeldingen, en Siri.
Op deze pagina leer je precies wat je hier over moet weten. We gaan niet diep in op alle techniek, die enorm complex is, maar kijken wat jij hier als gebruiker aan hebt.
Deze functies zijn voorlopig helaas wel alleen beschikbaar in de Engelse versie, dus we zullen nog even moeten wachten voor we het hier actief kunnen gebruiken.
Natuurlijk test ik al wel voor je in de Engelse versie, om te zien hoe het exact werkt in de praktijk.
Wat is Apple Intelligence?
Wanneer je bekend bent met diensten als ChatGPT, Google Gemini (niet te verwarren met Gemini 2, om je foto's te ontdubbelen), Perplexity, of Microsoft Copilot, heb je al een idee hoe kunstmatige intelligentie toegepast wordt op chat bots.
Voor het geval je er niet bekend mee bent is hier de héél ongenuanceerde, korte samenvatting: deze diensten laten je "praten" met een computer.
AI is een soort geavanceerde auto-correctie
Natuurlijk kan de computer niet écht denken, dus het werkt eigenlijk een beetje zoals de auto-correctie op je telefoon, die automatisch voorstelt wat je misschien zou willen typen.
Zo'n chatbot kijkt naar de hele tekst die jij gegeven hebt, en bepaalt dan wat het volgende "logische" teken is.
Als je bijvoorbeeld de tekst "1, 2, 3, 4, 5, 6, 7" zou geven — eventueel met het verzoek om "verder te gaan" — zal zo'n bot dus het logische volgende teken een "," vinden.
Na die 8 gaat het opnieuw kijken, ziet dat de volledige tekst nu "1, 2, 3, 4, 5, 6, 7," is. Bepaalt weer het volgende teken (een spatie), bekijkt de hele tekst, en kiest een "8" als volgend teken. Et cetera.
Apple Intelligence en privacy
Zoals we van Apple gewend zijn is er een sterke focus op privacy.
Dit uit zich in een paar concrete zaken. Eén daarvan is dat zoveel mogelijk op de computer zelf gebeurt.
Nieuwe iPhones, iPads, en Macs zijn allemaal heel krachtig, mede dankzij Apple Silicon.
Dat betekent dat je gegevens voor een groot deel niet naar het internet gestuurd hoeven te worden, omdat het apparaat het zelf kan.
In sommige gevallen, wanneer dingen complexer worden, moet het wel gebeuren op een speciaal geoptimaliseerde computer. Dat noemen we een server.
Deze wordt bereikt via internet, en zal dan terugkomen met een antwoord.
Ook hier is een focus op privacy, waar Apple speciale software ontwikkeld heeft om dit te doen op een manier dat je gegevens veilig blijven.
Natuurlijk is het nog steeds aan jou om te bepalen of je daar gebruik van wilt maken.
Apple Intelligence en Siri
Bovenstaande functies komen nu ook naar onder andere Siri. Dat betekent een paar dingen:
- Siri kan betere antwoorden geven, omdat het beter "begrijpt" wat je vraagt (nog steeds: het is een computer, geen mens, dus er is geen sprake van écht begrijpen);
- Siri begrijpt context, waardoor je vervolg-vragen kunt stellen. Zeg bijvoorbeeld eerst "Hoe warm is het morgen in Scheveningen?", en dan "Stuur Joy een bericht met het voorstel daar morgen heen te gaan". Siri zou dan moeten begrijpen dat "daar" naar Scheveningen is;
- Siri zal nu opdrachten voor je uitvoeren op je computer. Siri "begrijpt" bijvoorbeeld hoe je iPhone werkt, dus je kunt vragen om op een bepaald knopje te drukken, en Siri zal dat voor je doen
- Siri kan gegevens voor je vinden, door bijvoorbeeld te vragen "Toon me de foto van Veerle op het strand, toen ze die roze zonnehoed had". Siri zal begrijpen wat je zoekt, in de foto kunnen herkennen dat er een roze hoed is, dat het op het strand is, en dat het Veerle is, en je de foto laten zien. (Waar je vervolgens dan weer verder over kunt praten, omdat Siri dus context begrijpt.)
ChatGPT integratie in Siri
Niet alleen wordt Siri zelf "slimmer", het kan ook terugvallen op ChatGPT. Dat is een keuze die je zelf kunt maken als gebruiker, als je dus niet wilt dat je gegevens langs ChatGPT gaan hoeft dat niet.
Maar zoals vaker: het zijn juist wel dit soort bedrijven die ook de beste resultaten hebben. Ze specialiseren hier al langer in dan Apple.
Privacy en ChatGPT
Je zult af en toe een afweging moeten maken tussen privacy en resultaat, net als bijvoorbeeld de keuze van je zoekmachine. (Ik gebruik zelf DuckDuckGo als zoekmachine, voor meer privacy, maar geef toe dat ik nog wel eens op Google terug moet vallen omdat de resultaten daar beter zijn.)
Het lastige is natuurlijk, omdat het integreert met gegevens op je telefoon, dat zelfs als jij er voor kiest om het niet te gebruiken, iemand anders dat misschien wel doet.
Ze laten die e-mail die jij gestuurd hebt samenvatten, of gebruiken jouw profielfoto als basis voor een afbeelding.
Als je er overigens wél gebruik van wilt maken: de integratie is gratis, en als je juist al een betaalde ChatGPT-account hebt, kun je die koppelen voor extra mogelijkheden.
Apple Intelligence en tekst
Een andere plaats waar we Apple Intelligence tegen gaan komen is bij tekst.
Dit uit zich voornamelijk in twee vormen: tekst herschrijven, en tekst interpreteren.
Voor de eerste versie kun je denken aan het herschrijven in een andere stijl. Misschien heb je een boze e-mail geschreven, en vraag je nu om deze wat zakelijker op te stellen.
Soms ben je zelf eigenlijk ontzettend boos, maar is het toch goed om je baas niet uit te schelden. Siri kan je hier nu dus bij helpen.
Maar ook als je het lastig vindt om een professionele tekst te schrijven, of juist een emotionele tekst, kun je hier hulp bij krijgen.
Een aantal van de voorbeelden die Apple zelf gaf tijdens de presentatie was ik niet zo weg van. Een e-mail naar een vriend om laten zetten in een gedicht bijvoorbeeld; als ik een gedicht krijg van een vriend omdat daar hun emotie in zit is dat iets moois.
Als zij gewoon een "normale" e-mail hebben geschreven en het dan "om laten zetten" in een gedicht, is het vooral iets wat nu lastiger te lezen is dan het eerst was.
Apple Intelligence en afbeeldingen
Ten slotte zijn er de afbeeldingen: deze kunnen gegenereerd worden door Apple Intelligence.
We zien hier verschillende dingen terug: het maken van eigen, speciale emoji1; fotobewerking om bijvoorbeeld iets of iemand uit je foto te verwijderen; en image playground, waarmee je echt heel eigen afbeeldingen kunt laten maken.
Genmoji
Genmoji laat je een emoji omschrijven in gewone taal (maar dus alleen Engels voor nu), en daar een eigen emoji uit krijgen.
Als jij een dinosaurus op een skateboard wilt, dan kan dat gewoon. Of een smiley-gezicht met komkommers op z'n ogen, geen probleem.
Image Playground
Image Playground neemt het concept van genmoji nog wat verder.
Het is te vergelijken met bijvoorbeeld Stable Diffusion, Midjourney, en DALL-E.
Je vertelt het wat je wilt zien, en je krijgt een plaatje terug. Dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit (gemaakt met Leonardo.AI):
De voorbeelden van Apple lieten ook zien hoe je één van je contactpersonen als basis kunt gebruiken, en daar bijvoorbeeld een karikatuur van kunt laten maken.
Daar is uiteraard (helaas) wat ruimte voor minder leuke opties, en ik ben dan ook bang dat we hier nog wat negatieve verhalen over gaan horen.
Tegelijkertijd zijn er ook heel leuke dingen mogelijk, en zal de tijd uitwijzen waar het (voornamelijk) voor gebruikt wordt.
Technisch gezien zijn het eigenlijk geen emoji, maar kleine plaatjes. Het zou niet mogelijk zijn om daadwerkelijk emoji te genereren op deze manier, omdat de ontvanger moet weten wat ze moeten weergeven. ↩︎