Is een Mac duurder dan een Windows PC?


16.01.2014

Met enige regelmaat vragen mensen mij of een Mac het extra geld waard is en dan kunnen we natuurlijk eerst gaan overleggen over redenen om een Mac te kopen.

Er is echter nog iets om te bespreken: klopt de aanname van extra geld wel in dit scenario? Is Apple echt duurder dan Windows?

Dit artikel kan je helpen om je baas, partner of jezelf te overtuigen om een Mac te kopen. Zeker als je belangrijkste argument prijs is…

Appels met peren vergelijken

Eén van de problemen waar je al snel tegen aanloopt bij een dergelijke prijsvergelijking, is het gelijktrekken van de specificaties. Het is bijna onmogelijk om exact dezelfde Mac als Windows-PC te configureren.

Maar met de nieuwe Mac Pro is het redelijk goed te doen, dus ben ik eens gaan kijken wat het zou kosten als we een vergelijkbare Windows-PC maken. De Mac Pro heb ik direct op de Apple-website geconfigureerd, en voor de PC loop je dan weer tegen een volgend probleem aan: waar koop je deze? En koop je onderdelen of een complete PC? Of een tussenweg, waarbij je onderdelen selecteert en de PC laat bouwen?

Ik koos in dit experiment voor het laatste: ik selecteer alle onderdelen bij de populaire winkel Alternate en laat de PC daar bouwen. De Mac Pro krijg je ten slotte ook kant-en-klaar aangeleverd, en zo voorkomen we de factor "tijd om te bouwen".

De hardware: Mac Pro

Bij Apple heb ik een "standaard" 6-core Mac Pro gekozen. Dit zijn 6 cores op 3,5GHz in een Intel Xeon E5-processor. Verder komt de Mac Pro met 16GB geheugen, 256GB flashopslag en twee Twee AMD FirePro D500 GPU’s met elk 3 GB GDDR5 VRAM.

Extra accessoires als schermen, toetsenborden, muizen en trackpads heb ik buiten beschouwing gelaten. Deze zijn erg persoonlijk en redelijk universeel.

De hardware: Windows PC

Voor de Windows PC vond ik een vergelijkbare processor in de Intel® Xeon® E5-1660 V2: 6 cores op 3.7GHz.

Dit moeten we natuurlijk nog op een moederbord geprikt krijgen. Uit mijn PC-bouw-tijd ken ik Asus nog als een betrouwbare leverancier, en met wat research kwam ik op de ASUS Rampage IV GENE.

In een snelle PC wil je natuurlijk een SSD hebben: ik kies hier voor de Samsung 840 Pro.

Omdat Alternate niet echt vergelijkbare videokaarten biedt met de AMD FirePro’s uit de Mac Pro (die sowieso helemaal specifiek zijn voor Apple’s computer), ben ik hier uitgeweken naar de concurrent: NVIDIA. Met twee keer een Quadro K4000 zit er ook in deze computer behoorlijk wat kracht.

Ons ASUS-moederbord ondersteunt geen ECC-geheugen, dus dat wordt uitwijken naar "normaal" geheugen. Net als in de Mac Pro doen we echter wel netjes 4x4GB: Corsair 16 GB DDR3-1866 Quad-Kit.

Nu moeten we dit geheel alleen nog in een kast stoppen, met natuurlijk een sterke voeding. Voor de kast komt de SilverStone Fortress FT03B in beeld. Als je je ogen bijna dicht doet en dan heel erg je best doet, lijkt die kast ergens wel op een Mac Pro… (Als je echt in de buurt wilt kopen kun je natuurlijk ook de PC in een prullenbak bouwen: https://www.tonymacx86.com/mac-pro-mods/120757-mac-pro-late-2013-replica.html 😉)

Hier ben ik bij hetzelfde merk gebleven: de SilverStone SST-ST1000-P moet genoeg stroom leveren.

De tussenstand zo ver is erg interessant: € 4.049,- voor de Mac Pro, € 4.048,55 voor de Windows PC. Allebei inclusief BTW en verzendkosten. Eerlijk is eerlijk: als we puur naar de hardware kijken is er een "Apple Tax": je betaalt een premium van 45 cent wanneer je de Mac wilt.

Maar dat is wanneer je de PC zelf in elkaar zet. Laat je ‘m van te voren bouwen door de mensen van Alternate kost dat ook € 55,- waardoor de PC ineens op € 4.103,55 zit. En dan is er nog iets…

Vergeet de kosten voor software niet: OS X vs. Windows

Met alleen de hardware ben je er natuurlijk nog niet. Je zult op z’n minst een besturingssysteem nodig hebben, en in de meeste gevallen ook nog een vorm van een tekstverwerker, mail-programma en wellicht nog dingen specifiek voor jouw werk.

Bij je Mac zul je dan waarschijnlijk kiezen voor OS X, en op de PC is er Windows 8.1 Pro voor € 279,-.

iWork (Pages, Keynote en Numbers) wordt gratis geleverd bij een nieuwe Mac. Mail is al geïnstalleerd. Voor Windows vind je alternatieven voor deze software allemaal samen in MS Office, wat dan weer niet gratis is. Microsoft Office 365 Home Premium is € 89,90. Per jaar.

Ten slotte wil je je Windows-PC waarschijnlijk aan het internet hangen (je zult wel moeten voor MS Office 365). Dat betekent dat je misschien ook een virusscanner nodig zult hebben. Reken daar ook gerust nog wat tientjes voor. Mogelijk per jaar zelfs, om de laatste updates te mogen…

Dus, is een Mac goedkoper of duurder dan Windows?

Totale kosten voor de Windows PC onder de streep? € 4407,50. Mac Pro? Nog steeds € 4049,00.

De volgende keer dat iemand dus tegen je zegt dat je gek bent dat je zo veel betaalt voor een Mac, je iemand moet overtuigen een Mac te kopen of je voor jezelf nog twijfelt of je het wel zou doen… Zoek dan dit artikel nog eens op voor het bewijs: een Mac kost je minder dan een PC.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje