Apple Silicon: de nieuwe Macs met M1-chipset


11.11.2020

Apple heeft tijdens het One More Thing-event dan wel drie nieuwe Macs aangekondigd (een MacBook Air, MacBook Pro, en Mac mini), maar alles komt uiteindelijk terug op één ding: de M1 chipset.

Wat dat betekent lees je in het artikel over Apple Silicon en wat M1 voor jou betekent als Mac-gebruiker. En of het verstandig is om in te stappen op deze Macs, of toch juist even bij de oudere modellen te blijven, bespreken we in het overstap-advies voor Apple Silicon.

In dit artikel wil ik kort kijken naar de drie nieuwe modellen.

MacBook Air

De MacBook Air is niet alleen Apple's best-verkochte laptop, het is waarschijnlijk ook de beste laptop voor de meeste mensen.

Nu met Apple's eigen Apple Silicon is dat meer waar dan ooit te voren. Ook zaken als (niet té complexe) videobewerking gaan er bijvoorbeeld prima op, al zul je het dan waarschijnlijk wel willen aansluiten op een extern beeldscherm voor je Mac.

Kijken we naar het verschil in batterijduur van deze Mac, ten opzichte van de vorige, zie je ook echt een enorm verschil.

De Intel-versie van de Mac gaf deze indicaties:

Batterij en stroom­voorziening

 • Tot 11 uur draadloos internetten
 • Tot 12 uur films kijken in de Apple TV-app

Of dat nou echt exact klopt maakt niet eens uit, het geeft in ieder geval iets om mee te vergelijken. Wat Apple nu zegt over de M1 is:

Batterij en voeding

 • Tot 15 uur draadloos internetten
 • Tot 18 uur films kijken in de Apple TV‑app

Dat zijn verbeteringen van zo'n 36% en zelfs 50%!

En belangrijker dan de theoretische cijfers, is wat dit in de praktijk betekent. Je kunt je MacBook Air gewoon 's avonds inpluggen voor je naar bed gaat, de volgende dag van de lader halen, en de hele dag op de laptop werken zonder je zorgen te maken om de batterij — op een vergelijkbare als veel mensen dat nu doen met een iPad.

Dat is nog los van het feit dat deze Macs echt heel erg snel zijn (dit "instapmodel" MacBook Air is in sommige taken sneller dan de veel duurdere 16-inch MacBook Pro! 1), en bovendien erg stil; dit laatste omdat ze geen ventilatoren gebruiken voor de koeling. (Wat ook een nadeel heeft, zoals we zo zullen zien bij de MacBook Pro.)

MacBook Air bestellen? Er zijn momenteel twee edities:

Dit is de nieuwe MacBook Air met de Apple Silicon M1-chipset

Dit is de nieuwe MacBook Air met de Apple Silicon M1-chipset

MacBook Pro

Hoewel ik denk dat de bovengenoemde MacBook Air de beste laptop is voor de meeste mensen, is er toch nog wel een reden om voor de MacBook Pro met M1 te kiezen.

Het is vrijwel dezelfde laptop als de MacBook Air, maar met een belangrijk verschil.

MacBook Pro kan langer op hoge snelheid dan MacBook Air

De MacBook Air heeft geen ventilatoren, en de MacBook Pro wel. Waarom is dat belangrijk?

Omdat er ventilatoren in de MacBook Pro zitten, kan deze meer gekoeld worden. Dat heeft als nadeel natuurlijk dat het niet zo stil is, als je een laptop hoort is het waarschijnlijk het koelingsmechanisme, maar het heeft ook een belangrijk voordeel: de MacBook Pro kan langere tijd op hoge snelheid draaien.

Dit is een beetje vergelijkbaar met de vraag of Apple iPhones bewust langzamer maakt (waar het antwoord vrijwel "nee" is, maar zie het artikel voor alle details): als je de MacBook Air te lang op hoge snelheid zou draaien, zou de Mac oververhit raken, en uit gaan.

Daarom gaat de MacBook Air zichzelf eerder terugschalen naar een lagere snelheid, om te voorkomen dat de laptop te warm wordt.

De MacBook Pro doet dit ook, maar kan het veel langer volhouden.

Andere verschillen met de MacBook Air

De andere verschillen tussen deze MacBook Pro en de MacBook Air zijn kleiner, hoewel het natuurlijk kan dat één van deze dingen juist heel belangrijk is voor jou:

 • Het ontwerp is anders. De MacBook Air is een wat slanker model, en puur op uiterlijk zouden de meeste mensen waarschijnlijk voor de Air kiezen;

 • Wil je de MacBook graag in goud? Gelijk heb je!

  Je zit dan wel automatisch vast aan de MacBook Air. Beide modellen zijn er in spacegrijs en zilver, maar alleen de MacBook Air biedt goud;

 • Een verschil wat je terugziet in uiterlijk én functionaliteit, is de Touch Bar.

  De MacBook Pro gebruikt de Touch Bar, terwijl de MacBook Air "gewoon" fysieke knoppen heeft. Afhankelijk van je voorkeuren kan dit dus een reden zijn om te kiezen voor de Pro, of toch juist voor de Air;

 • Met 1,29kg is de MacBook Air iets lichter dan de MacBook Pro op 1,4kg. Nu is dit iets wat vooral mooi is op papier, als je het in je tas stopt met de lader, kabels, je notitieboek, en je pennen, merk je waarschijnlijk niets meer van het verschil;

 • Het scherm van de MacBook Pro heeft een helderheid van 500 nits, en dat van de MacBook Air 400 nits. (Waarbij een "nit" het licht van één kaars, per vierkante meter is. Een hele uitleg vind je hier, maar de korte versie is dat "meer nits" dus ook "meer helderheid" is.)

  Hoewel dat 20% verschil is in het voordeel van de MacBook Pro, zul je dit waarschijnlijk zelden gebruiken, tenzij je veel buiten in de zon werkt (met je laptop). Als je dat doet, zul je het wel kunnen waarderen;

 • Dacht je dat de batterij van de MacBook Air al goed was? De MacBook Pro doet daar nog eens een klein schepje (iets meer dan 10%) bovenop:

  • Tot 17 uur draadloos internetten
  • Tot 20 uur films kijken in de Apple TV-app

  Dit dus ten opzichte van de respectievelijk 15 en 18 uur op de MacBook Air;

 • De speakers en microfoon van de MacBook Pro zijn beter dan die van de MacBook Air. Nu moet ik wel zeggen dat je in de praktijk in beide gevallen waarschijnlijk beter af bent met een paar simpele EarPods, of zelfs een "echte" microfoon en speakers;

MacBook Pro bestellen? Er zijn momenteel twee edities:

De Intel-modellen van deze laptop zijn ook nog te koop. Onder andere bij Apple zelf, maar ook bij bol.com, Coolblue, en vele andere winkels.

Dit is de nieuwe MacBook Pro met de Apple Silicon M1-chipset

Dit is de nieuwe MacBook Pro met de Apple Silicon M1-chipset

Mac mini

Ten slotte is er de Mac mini. Dit is geen laptop, maar een desktop.

Dit is de goedkoopste Mac, en daarom sowieso een perfect instapmodel als dit je eerste Mac wordt. (En je niet op zoek bent naar een laptop.)

Bovendien, wanneer je nu al een beeldscherm, toetsenbord, en muis hebt voor een Windows-computer, hoef je die niet weg te doen. Je kunt ze gewoon aansluiten op je Mac mini 2, en doorwerken zoals je altijd deed, maar nu op een Mac.

Maar ook vanaf bijvoorbeeld een iMac kan dit gewoon een prima overstap zijn. De Mac mini als alternatief voor de iMac is eigenlijk een prima plan als je het mij vraagt.

Hoewel een vorm van de Intel-versie van de Mac mini nog steeds verkocht wordt, heb je met deze M1 natuurlijk alle voordelen van de nieuwe Apple Silicon.

En de nadelen ook, helaas.

Een belangrijk verschil met de Intel-generatie is vooral dat je twee USB-C poorten verliest.

De M1-versie van de Mac mini heeft 2x USB-C/Thunderbolt 3, en 2x USB-A. Op de Intel Mac mini is dit 4x USB-C/Thunderbolt 3, en ook 2x USB-A.

Misschien heb je alleen maar een simpele USB-hub nodig, en misschien wil je uitwijken naar een Thunderbolt dock, maar het is in ieder geval iets om in je achterhoofd te houden als je zou overstappen van een eerdere Mac mini naar deze.

MacBook Mini bestellen? Er zijn momenteel twee edities:

De nieuwe Mac mini met M1 is weer zilver, in plaats van spacegrijs

De nieuwe Mac mini met M1 is weer zilver, in plaats van spacegrijs


 1. Hier zijn nog wel een paar kanttekeningen te maken over de vraag hoe lang ze het volhouden op die snelheid, hoe het in de praktijk gaat, et cetera. Niet te ontkennen is echter dat dit enorm indrukwekkend is. ↩︎

 2. Misschien met een extra kabel of adapter, afhankelijk wat je precies hebt. ↩︎


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje