Apple TV+: alles over Apple's TV-dienst


14.10.2019

Apple TV+ is Apple’s TV-dienst, waarbij je voor € 4,99 per maand toegang krijgt tot Apple Originals — Apple’s eigen, exclusieve series en films. En als je na 10 september 2019 een Apple-computer hebt gekocht kun je een jaar gratis kijken.

Je kunt de series bekijken via al je Apple apparaten, zoals de Apple TV, iPad, Mac, en zelfs de iPhone. Allemaal via de TV-app.

Heb je geen TV-app, bijvoorbeeld op een oudere versie van macOS? Dan kun je ook kijken via het internet: tv.apple.com.

Wat is Apple TV+?

Apple TV+ is een zogenoemde streamingdienst voor films en series. Dat wil zeggen dat je de films en series niet hoeft te downloaden of fysiek in huis moet halen, maar gewoon direct kan kijken vanuit de app of website.

Je betaalt een vast bedrag per maand (€ 4,99) en krijgt dan toegang tot alle films en series.

Ben je bekend met diensten als Netflix, Videoland (de nieuwe versie, niet de oude winkels waar je daadwerkelijk videobanden kon huren), of Disney+? Dan is het concept je eigenlijk al bekend; zie dit gewoon als Apple’s variant op die diensten.

Het verschil zit ‘m in het aanbod en de prijs. De Apple Originals zul je nergens anders vinden, alleen bij Apple TV+.

En zoals we straks zullen zien is Apple TV+ goedkoper dan de concurrentie. (En mogelijk een jaar gratis voor jou.)

Je kunt Apple TV+ gebruiken vanaf 1 november 2019.

Welke series staan op Apple TV+?

Apple TV+ krijgt iedere maand nieuwe series. Zo blijft het aanbod groeien en zul je, hoopt Apple in ieder geval, je abonnement aan blijven houden.

Dit is geen volledig overzicht, maar om je een indruk te geven zijn hier een aantal van deze series.

 • The Morning Show is één van de meest-besproken ideeën voor Apple TV+. Dankzij bekende actrices Jennifer Aniston (Friends, He’s Just Not That Into You) en Reese Witherspoon (Legally Blonde, American Psycho) werd hier al lang over gesproken.

 • For All Mankind is een serie waar ik zelf erg veel zin in heb, en zal zeker één van de dingen worden waarmee ik Apple TV+ ga testen.

  Wat als de ruimtevaartrace tussen de Verenigde Staten en Rusland altijd doorgegaan was? We steeds verder de ruimte in zouden gaan?

 • See is een serie waar ik een stuk enthousiaster over was vóór de trailer. Een toekomst waarin niemand kan zien, en het hele concept van dit zintuig in twijfel getrokken wordt.

  Totdat er twee kinderen geboren worden die wél kunnen zien…

 • ‌Time Bandits is één van de eerste films die verschijnt op Apple TV+. Dit is een nieuwe versie van een film die je misschien al kent uit ’81.

Andere series die we zullen zien zijn:

Wat kost Apple TV+?

Apple TV+ is de goedkoopste online streaming-dienst, met slechts € 4,99 per maand. Waarschijnlijk hebben ze momenteel ook het kleinste aanbod, dus wellicht staat dat in verhouding. 😉

Je krijgt voor die 5 euro toegang met maximaal zes mensen. Dat wil zeggen: je kunt op zes "schermen" (bijvoorbeeld een TV, en een paar iPads) tegelijk kijken naar verschillende films en series.

Apple is niet aan het spioneren in je huis, en je kunt dus prima met 10 man naar 1 TV kijken.

Met prijzen is het natuurlijk altijd de vraag of dat het waard is voor jou. Als je elke dag een uurtje Apple TV+ kijkt, zal 5 euro per maand een goede deal zijn.

Als je het eigenlijk nooit gebruikt… Tja, dan niet natuurlijk.

Apple TV+ prijs in vergelijking tot de concurrentie

Toch, laten we het ook nog even in perspectief zetten met de drie logische concurrenten in Nederland: Netflix, Disney+, en Videoland.

Het vergelijken is een beetje lastig, met name bij Netflix, omdat zij meerdere abonnementen hebben. Het abonnement wat bij Netflix het meest vergelijkbaar is, is het duurste abonnement; hier heb je de hoogste kwaliteit video en toegang met vier apparaten tegelijk.

Maar als je die functies niet nodig hebt, is dat misschien geen eerlijke vergelijking. Daarom heb ik de drie abonnementen van Netflix apart benoemd, zodat je kunt vergelijken met degene die voor jou relevant is.

Apple TV+ Disney+ Videoland Netflix Basis Netflix Standaard Netflix Premium
Aantal schermen* 6 4 4 1 2 4
Prijs €4,99 €6,99 €8,99 €7,99 €10,99 €13,99
Exclusief aanbod
HD Resolutie
Ultra-HD (4K)**
Offline kijken***
Kijken via Android

* Bij Apple is hier wel de kanttekening dat iedereen deel moet zijn van hetzelfde "iCloud gezin". Dat maakt het lastiger om dit te delen met een paar vrienden, en is het echt bedoeld voor binnen je eigen gezin.

** Behalve bij Apple TV+, die eigenlijk met een "schone lei" beginnen, zul je merken dat niet alle aanbod beschikbaar is in de hoogste kwaliteit; ook als de dienst daar wel ondersteuning voor heeft. (Dit is met name het geval bij oudere series/films.) ↩︎

*** Bij Videoland en Netflix zijn niet alle series/films beschikbaar om te kijken zonder internet.

Gratis toegang tot Apple TV+ voor 1 jaar

Heb je op of na 10 september 2019 een Apple-computer gekocht? Of eigenlijk iets preciezer nog: geactiveerd?1

Dan krijg je een jaar lang gratis Apple TV+.

Er zijn wel een paar voorwaarden.

Maximaal één gratis jaar per gezin

Dit geldt helaas maar één keer per gezin, dus ook als er drie nieuwe iPhones en een iPad gekocht zijn, is het nog steeds "maar" 1 jaar gratis.

Het is nog niet helemaal duidelijk of je dit wel elk jaar kunt vernieuwen. Als je bijvoorbeeld ieder jaar een nieuwe iPhone koopt (wat ik zou afraden, hoewel ik het zelf doe) kun je misschien altijd gratis gebruik maken van Apple TV+, maar dat is nog niet zeker.

Beperkt tot een aantal Apple producten

Niet ieder Apple product geeft je een jaar gratis Apple TV+. Hoe leuk het ook zou zijn om gewoon voor tien euro een jaar Apple TV+ te hebben, dat gaat helaas niet door.

De volgende apparaten voldoen:

 • iPad
 • iPhone
 • iPod touch
 • Mac
 • En, natuurlijk, de Apple TV

Welke versie het is maakt dan weer niet uit. En ook de winkel waar je ‘m koopt heeft geen invloed. Dus je kunt kopen bij Apple zelf, of bijvoorbeeld bij Bol.com, Coolblue of de Mediamarkt.

Omdat de Apple TV HD niet zo duur meer is, kan het best logisch zijn om die te kopen voor je jaar gratis Apple TV+.

Als je geen Apple TV nodig hebt is het natuurlijk onzin. Korting op een product wat je niet nodig hebt, is niet voordeliger dan het gewoon niet te kopen. Maar als je nog iets zoekt om Apple TV+ te kijken op je TV is het helemaal niet zo gek: € 159,- voor een Apple TV, met gratis Apple TV+, brengt de prijs als het ware terug naar € 99,-.

Let wel op dat je de iets duurdere Apple TV 4K nodig hebt om de series en films in maximale kwaliteit te kunnen kijken.

Hoe kan ik Apple TV+ kijken?

Apple TV+ is te bekijken via verschillende apparaten. Sowieso zijn er de logische Apple computers:

 • Apple TV
 • Mac
 • iPad
 • iPhone

Voor deze apparaten moet je wel respectievelijk tvOS 13, macOS 10.15 Catalina, iPadOS 13, en iOS 13 hebben. De enige uitzondering op tvOS 13 is de Apple TV 3e generatie, die geen gebruik maakt van tvOS, maar wel Apple TV+ ondersteunt met de laatste software updates.

Niet zeker of je dat geïnstalleerd hebt? Lees hier hoe je de iOS- of macOS-versie van je Apple computer controleren kunt.

Apple TV+ kijken zonder Apple computer

Daarnaast is het ook mogelijk om te kijken via het internet, op tv.apple.com. Dat is handig als je bijvoorbeeld een Mac hebt met een oudere versie van macOS, of wilt kijken vanaf een Windows computer.

Ook zullen sommige "Smart TV’s" (TV’s met ingebouwde software) Apple TV+ ondersteunen. Dit zijn in ieder geval TV’s van de volgende merken, maar niet alle modellen zullen de app kunnen gebruiken:

Apple TV+ kijken zonder internet

Apple heeft aangegeven dat er geen internetverbinding nodig is om Apple TV+ te bekijken.

Dit betekent dat je, wanneer je wél internet hebt, bepaalde series of films kunt downloaden naar bijvoorbeeld je iPad.

Wanneer je dan ergens met je iPad bent zonder internet, kun je toch verder kijken.

Waarschijnlijk zullen de downloads slechts een beperkte tijd — 14 tot 30 dagen — bewaard worden op de iPad.

Apple TV+ abonnement opzeggen

Heb je Apple TV+ getest, en wil je er nu geen gebruik meer van maken?

Dan kun je eenvoudig je Apple TV+ abonnement opzeggen.

Je doet dit op dezelfde manier als je een app abonnement annuleert:

 1. Ga naar https://applecoach.nl/app/abonnement-annuleren op je Mac, iPhone, of iPad
 2. Selecteer je Apple TV+ abonnement (als dit je enige abonnement is zul je daar gelijk terecht komen)
 3. Kies "Annuleer abonnement"
 4. Bevestig je annulering

Dat is alles, je abonnement is nu geannuleerd.


 1. Je kunt bijvoorbeeld op 5 september een iPad gekocht hebben, maar pas op 12 september tijd gehad hebben om deze uit de doos te halen. Dan zit je ook goed. ↩︎


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje