Apple Watch Series 6: wat je moet weten over de nieuwste Apple Watch


16.09.2020

Op 15 september 2020 heeft Apple twee nieuwe Apple Watch modellen geïntroduceerd: de Apple Watch Series 6 en Apple Watch SE.

De Apple Watch Series 6 is de opvolger van, je raadt het al, de Apple Watch Series 5, en zullen we in dit artikel bespreken. Meer informatie over de SE vind je in het artikel over dat model.


Apple Watch Series 6

De Apple Watch Series 6 is de opvolger van de Series 5, dus laten we het in die context bekijken: wat kan deze meer, of is er beter, dan het vorige model?

Om heel eerlijk te zijn: niet heel veel. Net als met bijvoorbeeld S-versies van de iPhone denk ik dat dit meer een interessante upgrade is als je nu een ouder model hebt, bijvoorbeeld een Apple Watch Series 2, dan dat je nu vanaf een 5 naar een 6 zou moeten gaan.

De nieuwe Apple Watch komt in nieuwe kleuren

Het eerste wat gelijk kan opvallen: nieuwe kleuren. De Apple Watch Series 6 is ook beschikbaar in blauw, en in (PRODUCT)RED™ — beter bekend als "rood".

Ik zal eerlijk zeggen dat ik heel saai een spacegrijze gekocht heb. Dit voornamelijk omdat ik een vrij uitgebreide verzameling aan Watch-bandjes heb, en het leuker (en een stuk goedkoper 😉) vindt om die af te wisselen dan meerdere Apple Watches.

Maar als je van plan bent om gewoon één of twee bandjes te nemen, moet ik zeggen dat die blauwe me wel echt héél mooi lijkt.

En die rode? Het is misschien gedurfd, maar als het bij je past kan het ook wel heel mooi zijn. (Ik heb om die reden bijvoorbeeld wel een groene iPhone 11 Pro Max, en een rode iPhone SE.)

Je andere opties zijn overigens zilver en goud.

Daarnaast zijn er nog de Nike+ modellen, in spacegrijs en zilver.

Apple Watch Series 6 heeft een beter scherm, met meer helderheid

De Apple Watch Series 6 heeft, net als de Series 5, een scherm wat altijd "aan" is.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Series 3, en de Apple Watch SE, hoef je dus niet je pols op te tillen, of het scherm aan te raken, om te zien hoe laat het is.

Op de Apple Watch Series 5 is dit scherm standaard wel redelijk gedimd, totdat je het "activeert". Op de Series 6 zal dit scherm direct helderder zijn, wat bijvoorbeeld fijn is op een onbewolkte dag, met veel zonlicht op je scherm.

Nieuwe sensor in de Apple Watch: saturatiemeter (zuurstof meten)

De Apple Watch Series 6 heeft een zogenoemde saturatiemeter. Oftewel: hij kan de zuurstofwaarde in je bloed meten.

Waarom zou je dat willen?

Dit is een heel goede indicator van je gezondheid.

Deze waarde zou minstens 95% moeten zijn, hoewel dit lager kan zijn wanneer je bijvoorbeeld de longziekte COPD hebt.

De Apple Watch Series 6 kan het de zuurstofwaarde in je bloed steeds in de gaten houden

De Apple Watch Series 6 kan het de zuurstofwaarde in je bloed steeds in de gaten houden

Zeker in tijden van gevaarlijke virussen is dit iets wat je misschien in de gaten wilt houden.

Nu kon je sowieso al losse saturatiemeters kopen: voor nog geen 50 euro, of zelfs maar 25 euro, heb je er één in huis.

Maar dat betekent wel dat je natuurlijk de moeite moet nemen om dit te meten. Een groot voordeel van je Apple Watch is dat deze het constant zal kunnen monitoren, en je direct waarschuwt wanneer dit te laag wordt.

Vergelijkbaar met de hartslag, waar we inmiddels talloze verhalen hebben gehoord van mensen die door hun Apple Watch gewaarschuwd zijn over een te hoge hartslag, en daardoor vaak hun leven gered is.

S6-processor maakt de Apple Watch sneller en zuiniger

Ik noem het maar even: de Series 6 heeft een snellere chip. Wat merk je daarvan in de praktijk?

Misschien niet zoveel als je net vanaf een Series 4 of Series 5 komt, maar bijvoorbeeld vanaf een Series 2 zul je echt zien dat apps nu een stuk sneller opstarten, en vloeiender werken.

Een ander voordeel: de batterijduur wordt verbeterd.

Toevallig ging de batterij van mijn Apple Watch leeg, terwijl ik de nieuwe aan het bestellen was — een uitzonderlijke situatie, want meestal eindig ik de dag met voldoende accu.

Maar nu we met de Apple Watch ook slaap bij kunnen houden is het natuurlijk extra fijn dat de batterij ook langer mee gaat.

Reken op ongeveer 18 uur gebruik voordat je je Apple Watch weer moet opladen. (Dit gaat harder leeg als je bijvoorbeeld een work-out van 2 uur doet tijdens een lange fietstocht, en juist langer mee als je alleen af en toe de tijd controleert.)

Extra wijzerplaten voor de Apple Watch Series 6

De Apple Watch Series 6 komt ook met een serie nieuwe wijzerplaten.

Wanneer je een "gewoon" horloge koopt heb je natuurlijk gewoon één wijzerplaat, die je niet kunt vervangen.

Omdat de Apple Watch digitaal is kan dit wel. Je kunt de tijd digitaal zetten, of analoog. En verschillende complicaties tonen: misschien wil je 's morgens het weer zien op je Apple Watch, maar 's avonds een timer voor tijdens het koken.

Deze nieuwe Series 6 biedt in totaal zeven nieuwe wijzerplaten, variërend van gewoon "leuk" (zoals de Memoji), tot praktisch (zoals de verschillende tijdzones op één wijzerplaat).

Hier onder een korte video van Apple die de wijzerplaten introduceert:

Wat kost de Apple Watch Series 6?

Afhankelijk van de grootte die je wilt, en het bandje wat je er bij neemt, varieert de prijs van de Apple Watch Series 6 tussen de €429 en €509.

Grootte Bandje Prijs
40mm Sportbandje € 429
44mm Sportbandje € 459
40mm Solobandje € 429
44mm Solobandje € 459
40mm Gevlochten solobandje € 479
44mm Gevlochten solobandje € 509

Apple Watch Series 6 bestelen

Op dit moment is de Apple Watch Series 6 alleen nog verkrijgbaar via Apple zelf.

Verwacht binnenkort ook winkels als bol.com, Coolblue, Mediamarkt, en Amac.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje