Volledige backup van je iPhone, iPad of iPod Touch maken


22.02.2011

Het belang van backups kan ik niet genoeg onderschrijven. Hoewel ik vaak vertel dat je geen backups hoeft te maken doel ik hier vooral op het gebruik van ingewikkelde, niet-geautomatiseerde processen om backups te maken. Handmatig bestanden kopiëren, en dat soort praktijken.

Wat natuurlijk wel belangrijk is, is altijd een reservekopie te hebben van je belangrijke bestanden. Dit geldt niet alleen voor je Mac (maak hier backups met Time Machine), maar ook voor je iPhone. Wanneer je een jailbreak op je iPhone hebt is dit niet zo moeilijk, omdat je dan bijvoorbeeld SSH kunt gebruiken. Ditzelfde geldt natuurlijk voor een iPod Touch en iPad. In dit artikel zal ik het voornamelijk hebben over de iPhone, maar hier kun je ook altijd iPod Touch of iPad lezen.

Heeft jouw iPhone geen jailbreak? Of ben je van plan je iPhone te jailbreaken, maar wil je eerst een backup maken? Lees dan verder.

Een backup maken van je iPhone is ook zonder jailbreak niet zo moeilijk. Je kunt een snelle backup maken met iTunes door met je rechtermuisknop op je iPhone te klikken, maar dan krijg je niet de volledige backup die we zoeken. Om echt alle bestanden te updaten heb gebruik je Phone Disk.

PhoneDisk voorkeuren

PhoneDisk voorkeuren

Open de voorkeuren van Phone Disk en geef je iPhone een simpele naam in de voorkeuren. Kies iets zonder spaties en het liefst kort. Dit helpt je in de volgende stappen.

Ik heb mijn iPhone “iphone4” genoemd, zodat ik deze makkelijk kan herkennen. Als map om de backups in te plaatsen heb ik gekozen voor de map “iphone_backup” in mijn home directory.

Backup maken van je iPhone, iPad of iPod Touch

Voor het uitvoeren van de backup open je een terminal (deze vind je in Programma’s -> Hulpprogramma’s) en typ je de volgende regels exact over:


cd /Volumes

rsync -avv \
"iphone4/" \
"/Users/martijnengler/iphone_backup"

Het enige wat je hier moet aanpassen is “iphone4”, dit moet de naam zijn die jij aan je iPhone hebt gegeven in PhoneDisk en in plaats van /Users/martijnengler/iphone_backup zet je de map waar jij een backup wilt hebben.

iPhone in Finder

iPhone in Finder

Het draaien van dit commando kan even duren, zeker de eerste keer. Zet dus rustig een kopje thee, terwijl je wacht. Je kunt je iPhone gewoon gebruiken tijdens het draaien van de backup.

Wanneer de backup klaar is krijg je hier een melding van. Dit ziet er bijvoorbeeld zo uit:


total: matches=0  hash_hits=0  false_alarms=0 data=1656303580

sent 1659511988 bytes  received 635604 bytes  2168710.11 bytes/sec
total size is 10093287348  speedup is 6.08

De exacte getallen zullen verschillend zijn voor jou, wanneer je dit ziet is de backup van de iPhone klaar.

En dat is alles eigenlijk. Een backup maken van je iPhone, iPad of iPod Touch is zo simpel als dit.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje