Een lijst met bestandsnamen printen


31.05.2012

Of je nu een index maakt voor een foto CD of een tracklist voor je nieuwe mixtape (wat je ook gewoon met iTunes kunt doen natuurlijk 😉): je hebt wel eens van die momenten dat je gewoon simpelweg de inhoud van een map als bestandsnamen wilt hebben.

De Finder biedt hier zelf geen opties voor. Onze creativiteit uiteraard wel!

Teksteditor gebruiken om de inhoud van een map te printen

Wat we nodig hebben zit allemaal op je Mac. De applicatie Teksteditor (de simpele tekstverwerker die ingebouwd is op je Mac) en natuurlijk de Finder.

Eerst open je Teksteditor en zet je deze in “platte tekst”-modus. Je kunt zien of je in platte tekst modus zit door het aan- of afwezig zijn van een balk met opmaak-opties. Bij platte tekst kun je geen tekst opmaken.

Wanneer je nog niet in platte tekst modus zit open je een nieuw document en gebruik je de toetsencombinatie  (cmd) + shift + T.

Zoek vervolgens de map die je wilt printen op op je harde schijf, in de Finder.

Je kunt natuurlijk ook Spotlight gebruiken om te zoeken!

Daarna heb je grofweg twee opties, afhankelijk van wat je wilt. Wil je het volledige pad, dus bijvoorbeeld:


/Users/martijnengler/Movies/transformers.mp4

Of wil je alleen de bestandsnaam laten zien. Bijvoorbeeld:


transformers.mp4

In beide gevallen selecteer je eerst de bestanden die je er in wilt plaatsen. Wanneer dit alle bestanden in een map zijn kun je dit snel doen met de sneltoets  (cmd) + A terwijl je je in de juiste map bevindt.

Vervolgens kun je al je bestanden naar Teksteditor slepen voor de eerste versie (volledig pad).

Anders gebruik je eerst de sneltoets  (cmd) + C te gebruiken om te kopiëren en dan in Teksteditor de sneltoets  (cmd) + V om te plakken, zonder het volledige pad mee te nemen.

In beide gevallen houd je een tekstbestand over met alle bestandsnamen. Je kunt dit vervolgens weer gemakkelijk printen, omzetten naar PDF of via een email naar iemand sturen.

Zoals altijd zijn de mogelijkheden met tekst natuurlijk eindeloos!


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje