Zes superhandige bookmarklets voor Safari (Mac)


24.05.2012

Wanneer je veel op internet zit (iets waar ik zelf in ieder geval wat “last” van heb 😉) ga je waarschijnlijk steeds meer gebruik maken van extra diensten leven wat simpeler of zelfs leuker te maken.

Misschien heb je hier wel gelezen over zulke diensten. Bijvoorbeeld Evernote of Read It Later.

Met deze tip wil ik je helpen nóg handiger gebruik te gaan maken van enkele van die diensten.

Dit doen we door middel van zogenoemde bookmarklets.

Bookmarklets zijn een soort mini-applicaties binnen je browser. Ze voegen een beetje functionaliteit toe aan bijvoorbeeld Safari, Chrome of Firefox.

Ik ga er even van uit dat je Safari gebruikt, omdat dit standaard op je Mac zit. De meeste instructies zijn echter, soms met kleine aanpassingen, ook goed te volgen voor andere browsers.

Een bookmarklet installeren in Safari

Het woord “bookmarklet” komt van “bookmark”, de Engelse naam voor “bladwijzers” of “favorieten” in je browser.

Eigenlijk is een bookmarklet ook niets meer dan dat, maar in plaats van een website bezoeken wanneer je klikt wordt er een stukje JavaScript uitgevoerd. Zoals altijd geeft het niets als je niet weet dat is. Het is namelijk niet zo belangrijk voor jou.

Wat je moet weten is dat je met JavaScript functionaliteiten kunt uitvoeren in de browser. En daar gaan we gebruik van maken!

Doorzoek Apple Coach

De eerste bookmarklet die we gaan gebruiken als voorbeeld is voor deze website.

Stap 1 is natuurlijk altijd het vinden van de bookmarklet. Voor jouw gemak heb ik bij elk artikel de bookmarklet onderaan de tekst geplaatst. En in dit geval eigenlijk alleen hier, omdat de bookmarklet nog niet publiek is. Gewoon iets tussen ons.

Nu komen de belangrijke stappen:

  1. Zorg dat je Bladwijzerbalk getoond wordt. Klik hier voor op weergave en vervolgens op “Toon bladwijzerbalk”. Je kunt ook de sneltoets cmd () + shift + B gebruiken om dit te doen.
  2. Sleep de tekst hier onder waar “Apple Coach zoeken” op staat naar de bladwijzerbalk
  3. Klik op de bladwijzer “Apple Coach zoeken” en vul je zoekwoord in. Bijvoorbeeld bookmarklets.
  4. Je komt uit op de pagina met zoekresultaten voor bookmarklets. Waarschijnlijk zie je dit artikel weer staan. 😉

Gefeliciteerd, je hebt nu je eerste bookmarklet geïnstalleerd!

Apple Coach zoeken

Pocket

Pocket (voorheen Read It Later) biedt een bookmarklet om een webpagina direct naar Pocket te sturen, wanneer je deze later wilt lezen.

Ga naar https://getpocket.com/add en log in bij Pocket als je dat nog niet gedaan hebt.

Sleep de button waar “pocket” op staat naar de bladwijzerbalk. Of gebruik de tekst hier onder.

Klik op de bladwijzer die je zojuist hebt aangemaakt en je ziet dat de huidige pagina gelijk wordt toegevoegd aan Pocket. Wanneer je inlogt zie je deze ook terug.

Kun je de bookmarklet niet vinden? Sleep de volgende tekst:
+ Pocket

bit.ly

bitly is misschien wel de meest beroemde URL-inkort-service op het internet. Een behoorlijke mond vol, maar wat doet dat nou eigenlijk?

Stel dat je een lange link hebt (bijvoorbeeld een oud artikel van de site hier: https://applecoach.nl/snel-een-overzicht-van-al-je-vensters) en je wilt dat delen op Twitter wil je ‘m misschien eerst even inkorten om binnen de 140 tekens te blijven.

Hier komt bitly je helpen! Bovendien laat het je statistieken zien, zodat je weet hoe vaak mensen op je link geklikt hebben. Tof? Ja, behoorlijk! :)

Wanneer je dus een linkje wilt maken kun je heel makkelijk de bitly bookmarklet gebruiken. Je vindt ‘m op de tools pagina van bitly.

Kun je de bookmarklet niet vinden? Sleep de volgende tekst:

bit.ly

Evernote

Hoe kan het ook anders: ik heb een artikel met een lijstje en Evernote staat er in. Dat komt omdat ik dit écht een geweldig programma vindt.

Waarom heb ik al vaak uitgelegd. Als je het toch wilt weten raad ik je aan mijn artikel over Evernote uit de GTD serie (nog) eens te lezen.

Wanneer je met Evernote een webpagina wilt opslaan kun je de bookmarklet gebruiken. Deze slaat de pagina direct op in Evernote waardoor je er later weer snel en makkelijk bij kunt.

De bookmarklet vind je op de website van Evernote. Je kunt hier de Clipper installeren of klikken op “For other browsers” om de bookmarklet te slepen.

Kun je de bookmarklet niet vinden? Sleep de volgende tekst:

Evernote

Google Translate

Zoals ik in het begin van het artikel al zei zijn bookmarklets superhandig als je veel op internet zit. En als je veel op internet zit kom je misschien ook regelmatig artikelen tegen in een andere taal.

Natuurlijk blijf ik gewoon lekker in het Nederlands schrijven (en dat dan zo duidelijk mogelijk), maar soms kom je er niet onder uit om een Engels artikel te lezen.

Dat is niet voor iedereen even makkelijk. Misschien heb jij er ook wel eens moeite mee. Daarom is de bookmarklet van Google Translate zo handig!

Hiermee vertaal je snel een pagina naar het Nederlands. Je vindt de bookmarklet op de volgende pagina:

https://translate.google.com/translate_buttons

Kun je de bookmarklet niet vinden? Sleep de volgende tekst voor de Nederlandse bookmarklet:

Kun je de bookmarklet niet vinden? Sleep de volgende tekst voor de Nederlandse bookmarklet: Vertalen

Facebook

Facebook. We komen er niet onder uit lijkt het. Misschien heb jij de keuze gemaakt geen Facebook te gebruiken. Dat kan.

Misschien check je regelmatig de Facebook pagina van Apple Coach (en als je op Facebook zit, zou ik een like supertof vinden!) of er nog nieuwe berichtjes zijn.

Het maakt allemaal niet zoveel uit natuurlijk. Maar áls je er regelmatig zit post je waarschijnlijk ook regelmatig een berichtje. En dat kan nog sneller wanneer je de bookmarklet gebruikt!

Je vindt ‘m op de bookmarklet pagina van Facebook.

Kun je de bookmarklet niet vinden? Sleep de volgende tekst:

Kun je de bookmarklet niet vinden? Sleep de volgende tekst: Delen op Facebook

Snel de bookmarklets gebruiken

Nu je zes bookmarklets hebt wil je misschien weten hoe je er nog sneller gebruik van kunt maken. Dat klikken is natuurlijk maar niets wanneer je van sneltoetsen houdt.

Je kunt alle bladwijzers in de bladwijzerbalk snel bereiken met een combinatie van  (cmd) en een nummer.  + 2 opent bijvoorbeeld de 2e bladwijzer van links.

Als je hier de Evernote-bookmarklet hebt staan sla je dus de huidige pagina in Evernote op wanneer je de sneltoets +2 gebruikt. Handig, toch?

Op deze manier helpen bookmarklets jou écht weer om tijd te besparen!


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje