Waar zit de Delete toets op een Mac?


27.12.2012

Ergens in de top vijf van meest gestelde vragen (aan mij dan in ieder geval 😉), staat een variatie van de vraag “Waar zit de Delete toets op een Mac?”. Soms komt-ie als “Waarom heb ik alleen een Backspace-toets op mijn Mac?” of gewoon simpelweg “Hoe verwijder ik het teken na mijn cursor, op een Mac?”.

Toen ik laatst in een Mac-tijdschrift zag staan dat er geen delete-toets op de Mac zit, was de emmer vol: ik besloot direct dat ik zo snel mogelijk een artikel zou schrijven over de delete-toets op de Mac. Dus bij deze.

Er zit een Delete-toets op je Mac

Simpel. Er zit een Delete-toets op je Mac. Als je geen zin hebt om dit hele verhaal te lezen nu gewoon het antwoord: als je denkt dat je er geen hebt combineer je fn (linksonder) met de delete-toets. “Maar ik heb geen Delete-toets, Martijn! Dat is nou juist het probleem!”.

Juist. Ehm. Ik bedoel die toets die jij waarschijnlijk backspace noemt.

Dus de knop helemaal linksonder (fn) samen met de knop helemaal rechtsboven (“backspace“) geeft het effect van een Delete-toets op je Mac.

De Delete-toets op verschillende Mac-toetsenborden

Het kan ook zijn dat jij dit hele artikel niet nodig hebt, omdat jouw toetsenbord wel een Delete-toets heeft. Je hebt namelijk verschillende toetsenborden voor de Mac.

Voor het gemak maak ik even een snel onderscheid tussen de “kleine” versie en de “grote” versie. De kleine versie is bijvoorbeeld het nieuwe Bluetooth toetsenbord, het toetsenbord wat je op de MacBook vindt en de slim-uitvoering van het normale toetsenbord.

De grote versie is het toetsenbord met een numpad (cijfertjes aan de rechterkant), die nog wel eens geliefd is bij mensen die veel met Numbers of Microsoft Excel werken.

Op de grote variant kun je gewoon een Delete-toets vinden, in het blokje van zes toetsen boven de cursor-toetsen.

Bij de kleine variant heb je dus geen zichtbare Delete-toets in die zin, maar gebruik je de fn-truc. De fn-knop heb je niet nodig op de grote variant van de toetsenborden.

“Ik heb alleen een Backspace-toets op mijn Mac”

Dat hoor ik dus vaak. “Ik heb alleen een Backspace-toets op mijn Mac”. En dat is niet waar. Je hebt helemaal geen Backspace-toets op je Mac!

De oude Mac-toetsenborden hebben twee Delete-toetsen: “forward delete” en “backward delete”. De “backward delete” is wat mensen dus vaak “backspace” noemen. “Backspace” is een toets op een PC-toetsenbord. Niet op een Apple toetsenbord.

“Forward delete”, is wat mensen bedoelen als ze gewoon “delete” zeggen.

Zo, hebben we die termen ook weer recht gezet. ;-)

Misschien is dit allemaal niets nieuws voor je en kun je gewoon verder met je dag. Als je dit echter nog niet wist kan dit je een hoop tijd schelen, omdat je niet steeds eerst een letter moet opschuiven voor je kunt verwijderen!


Martijn Engler

Apple Coach

"Martijn is al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer."

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje