Filter automatisch muziek met behulp van Denied


29.01.2015

Wanneer je gebruikt maakt van Spotify Radio, Pandora Radio (niet beschikbaar in Nederland) en misschien zelfs wel met iTunes’ Genius-functionaliteit: af en toe komt er muziek voorbij waarvan je niet snapt waarom dat in die lijst komt. En belangrijker: muziek die jij sowieso niet wilt horen!

Zo vind ik dat iedereen moet luisteren wat hij of zij fijn vindt, en ik heb daar geen oordeel over. Maar zelf kan ik het liedje "Seven Nation Army" — om onverklaarbare redenen — niet uitstaan. Toch heb ik soms een Spotify Radio station aanstaan waar dat nummer dan ineens in zit.

Of ik beluister een afspeellijst die iemand anders gemaakt heeft, waarbij ik er achter dat deze persoon "Baby" van Justin Bieber wel een lekker nummer vindt om op te werken. Prima natuurlijk, gewoon niet voor mij. Herkenbaar probleem? Dan wil je deze tip lezen.

Wat is Denied?

Voor de Nederlandse Boy van Amstel was dit in ieder geval een bekend probleem. Hij komt gelukkig ook met de oplossing: Denied.

Denied is een heel simpele Mac app die in je menubalk staat (bovenin het scherm) en automatisch muziek overslaat op basis van filters die jij hebt ingesteld.

Ben jij Stairway to Heaven helemaal zat, maar luister je wel graag naar een Pink Floyd radio station? Dan zou je wel eens een probleem kunnen hebben. Door echter in de app een filter aan te maken voor "Title Contains Stairway to Heaven", zorg je dat dit nummer automatisch overgeslagen wordt.

En zijn de (klein)kinderen in de buurt? Dan wil je liever geen muziek met al te expliciete teksten. Ook die kunnen automatisch overgeslagen worden, net als nummers die je in de afgelopen paar uur al gehoord hebt.

Hoe werkt Denied?

Hoe dat werkt is redelijk simpel: om te beginnen zorg je natuurlijk dat je de app installeert. Je kunt een gratis proefversie downloaden vanaf de website, die je onbeperkt kunt gebruiken.

Er is wel een limitatie aan deze versie: je kunt maximaal 3 eigen filters aanmaken, en geen gebruik maken van de mogelijkheden om automatisch herhalende nummers of muziek met grove teksten over te slaan.

denied-filter-muziek-5

denied-filter-muziek-5

Ook handig om te weten: het overslaan van de nummers met minder geschikte teksten werkt op basis van informatie die uit Spotify gehaald wordt. Dit betekent dat je online moet zijn en het nummer in de Spotify bibliotheek moet staan; anders zal het niet werken.

Nadat je de app geïnstalleerd hebt kun je beginnen je filters te maken. Dit kan op twee manieren:

  1. Je kunt van te voren een filter instellen
  2. Je kunt een filter maken voor het huidige nummer

Voor de eerste optie klik je op Rules en vervolgens op Add Rule. Vanaf hier heb je de optie om te vergelijken met Artiest, Titel of Album. Bovendien kun je bepalen of dit een exacte match moet zijn (Equals To), het woord er ergens in voor moet komen (Contains, handig om bijvoorbeeld sowieso woorden als "sex" en grove taal weg te filteren) of specifiek aan het begin of eind moet zitten.

Om het huidige nummer (of album/artiest) te blokkeren klik je op de titel, album of artiest die wordt weergegeven in Denied wanneer het nummer afspeelt. Er wordt dan een Equals To regel aangemaakt voor die tekst.

Een regel maken om muziek over te slaan

Een regel maken om muziek over te slaan. Maak je geen zorgen, dit is slechts een fictief voorbeeld. Stairway to Heaven en andere goede muziek is niet echt overgeslagen tijdens het schrijven van dit artikel.

Nadat je regels hebt aangemaakt, wordt muziek in iTunes, Spotify of Pandora (voor alledrie geldt overigens: alleen in de Mac programma’s, niet op de websites) automatisch overgeslagen door Denied. Het is alsof dit programma voor jou op de "Volgende"-knop drukt, zodat je het zelf niet hoeft te doen.

Waarom is Denied leuk?

Denied bespaart je niet alleen het werk van het overslaan van de muziek, het zorgt er ook voor dat "vervelende" muziek direct wordt overgeslagen. Soms herken je een nummer niet eens voor de eerste tien seconden, of ben je gewoonweg niet helemaal in de buurt om het over te slaan.

Op deze manier wordt er automatisch voor gezorgd dat je alleen de muziek hoort die je zelf leuk vindt. Wordt die F9-knop op je toetsenbord ook niet zo vaal. 😉

Denied naar jouw voorkeuren aanpassen!

Denied kent niet veel voorkeuren anders dan de regels, maar toch zijn er een paar die ik met je wil bespreken. Klik op het tandwiel rechtsonder om het menu item Preferences te vinden. Hier zul je de volgende vier voorkeuren zien:

  • Launch at Login: hier mee zorg je dat de app automatisch opstart met je Mac, zodat je nooit per ongeluk naar een nummer van Duran Duran’s Thank You album hoeft te luisteren; ook niet wanneer je een Arcadia radio station hebt gestart.
  • Show Notifications: wil je het weten wanneer "(You’re) Having My Baby" is overgeslagen? Toon automatisch een notificatie in het Berichtencentrum elke keer dat dit gebeurt.
  • Automatically Check for Updates: het automatisch checken van updates is niet zo nuttig wanneer je de app gekocht hebt in de Mac App Store. Wanneer je de app gekocht hebt via de website, of de proefversie draait, zorgt dit er voor dat je in ieder geval altijd de laatste versie draait.
  • Check for Beta Updates: wil je nog een stap verder gaan en zelfs testversies draaien? Op eigen risico dit vinkje inschakelen…
Voorkeuren instellen in Denied

Voorkeuren instellen in Denied

Deze voorkeuren moet je weer even opnieuw doen wanneer je over gaat van de proefversie naar de Mac App Store-versie. Je regels blijven in dit geval wel bewaard.

Je kunt een gratis proefversie downloaden van Denied, of de app kopen voor slechts € 3,99 in de Mac App Store.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje