Bekijk gebruikte ruimte met Disk Inventory X


25.04.2013

Een tijdje geleden (ongeveer anderhalf jaar 😉) schreef ik vijf tips voor een kleine harde schijf en hoe je bestanden kunt inpakken op je Mac.

Eén van de tips was het simpelweg weggooien van bestanden die je niet gebruikt. Dan is het natuurlijk wel handig als je weet wat de grote bestanden zijn op je harde schijf (en waar ik hier "harde schijf" zeg, bedoel ik natuurlijk ook SSD) , waar verschillende tools voor beschikbaar zijn. Eén daar van is Disk Inventory X, waar ik vandaag specifiek naar wil kijken.

Wat is Disk Inventory X?

Wanneer je Disk Inventory X opstart krijg je een overzicht van alle schijven te zien: zowel intern, als extern. Linksonder heb je ook de optie om slechts een enkele map te kiezen.

Welke optie je ook kiest, Disk Inventory X gaat daarna een berekening maken van de bestandsgroottes en laat je zien welke mappen het grootste zijn. Door te sorteren op grootte (klik op "Size" in de kolommen") zie je de grootste bestanden en mappen namelijk gelijk bovenaan staan en kun je vanaf daar beslissingen nemen.

Zie je een bestand waarvan je zo weet dat het weg kan? Klik met je rechtermuisknop en kies "Move To Trash". In dit menu vind je ook "Reveal in Finder", waarmee je de map in de Finder kunt doorlopen en daar je acties uit kunt voeren.

Hoe werkt Disk Inventory X?

Aan de grafische kant werkt veel in Disk Inventory X met kleuren; verschillende bestandstypes hebben verschillende kleuren. Met de knop "Show File Kind Statistics" krijg je een overzichtelijke legenda te zien, zodat je weet wat alle kleuren betekenen.

Nu kun je snel zien dat bijvoorbeeld een groot rood blok betekent, dat je veel video’s hebt of een volledig geel scherm wil zeggen dat je je foto’s eens wat moet opruimen. 😉

Met de knoppen die je linksboven ziet, Zoom In en Zoom Out, kun je meer details van een bepaalde map bekijken. Zie je in je thuismap bijvoorbeeld dat je Dropbox erg groot is? Zoom in om te zien wat er in Dropbox voor zorgt dat het zo gegroeid is.

Waarom is Disk Inventory X leuk?

Het leuke aan Disk Inventory X is natuurlijk de enorm grafische weergave; een beetje nerdy, alsof je een hacker bent in een 80’s film.

Bovendien is de app helemaal gratis (hoewel donaties zeker gewaardeerd worden door de ontwikkelaar) en werkt het snel.

Disk Inventory X naar jouw voorkeuren aanpassen!

Ook leuk zijn de verschillende instellingen die je kunt doen, via de toetsencombinatie cmd (⌘) + ,. Op de tab "General" zie je onder andere de volgende vinkjes staan:

  • Show Package Contents: bestanden als "iPhoto bibliotheek" zijn eigenlijk gewoon een speciaal soort mappen. Met dit vinkje kun je in deze mappen kijken.
  • Ignore Creator Code: dit zorgt er voor dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen hetzelfde type bestand, van verschillende ontwikkelaars. Met dit vinkje zijn PDFs van Acrobat en Preview bijvoorbeeld hetzelfde voor Disk Inventory X.
  • Show Physical File Size: dit is het verschil tussen de daadwerkelijk gebruikte ruimte, en de inhoud van het bestand. Dit verschil heeft te maken met de manier waarop bestanden worden opgeslagen op een schijf.

Met de verschillende vinkjes van "Use small font in" kun je aangeven of je op bepaalde plekken liever een klein lettertype gebruikt, zodat er meer tegelijk op je scherm past.

Ten slotte is er de "Use same color for each kind in all windows" om de kleuren te normaliseren in verschillende vensters, zodat je maar één legenda nodig hebt en snel kunt vergelijken.

Op de tab "Treemap" vinden we slechts drie instellingen:

  • Animated zooming: het geanimeerd zoomen gebeurt op het moment dat je in- of uitzoomt en laat dan een kleine animatie zien bij het wijzigen van de grafische kolom. Als dit erg traag is op jouw Mac kun je er voor kiezen om het uit te zetten.
  • Show Free Space: met dit vinkje wordt er een extra kleur geïntroduceerd om vrije ruimte te laten zien. Dit geeft een goed beeld van de verhouding vrije ruimte tegenover gebruikte ruimte.
  • Show Other Space: vergelijkbaar met het vorige vinkje introduceert dit een extra kleur. Dit keer wordt het gebruikt om te vergelijken tussen de map die je nu bekijkt, ten op zichte van andere mappen op je systeem.

De laatste tab, Finder Plugin, laat je een optie in de Finder installeren. Hiermee krijg je een extra menu-optie onder je rechtermuisknop om de geselecteerde map te openen in Disk Inventory X.

Zo hoef je niet eerst de app te starten, maar kun je gelijk de map openen in het programma, wanneer je snel wilt zien welk bestand veel ruimte in neemt.

Je kunt het installeren voor de huidig ingelogde gebruiker, of voor alle gebruikers. In het laatste geval heb je wel de juiste rechten nodig op die map, dus het kan makkelijker zijn het gewoon alleen voor je eigen gebruiker te installeren.

Vergeet niet even opnieuw in te loggen na de installatie, om de installatie te voltooien.

Nogmaals, Disk Inventory X is helemaal gratis te downloaden op de website van de ontwikkelaar.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje