's Nachts fijner slapen dankzij f.lux op je Mac
We kennen het allemaal: tegen beter weten in ’s avonds toch nog even achter de Mac kruipen. Of het nu is om nog even snel een beetje te werken, aan de slag te gaan met wat foto’s, of gewoon nog e-mail te lezen… Al dat licht is eigenlijk niet goed voor je.
Je zult dan ook merken dat je vervolgens misschien wat moeite hebt om in slaap te komen. Dit is simpel te verklaren met een stukje wetenschap (zoals veel dingen in het leven), dus laten we eens kijken hoe dat zit.
Je scherm is standaard erg blauw
Waarom heb je moeite om te slapen nadat je nog laat achter je Mac hebt gezeten? Je scherm is standaard nog sterker dan zonlicht! Dit zorgt er voor dat je lichaam denkt dat het nog dag is, terwijl je wilt dat je lichaam weet dat het avond of zelfs als nacht is. (Ik versimpel hier uiteraard even veel complexere dingen, waarmee ik dus wat nuance weglaat die altijd op z’n plek is als het om onze biologie gaat. 😉)
Ook voor je ogen zul je gaan merken dat het licht erg fel is, zelfs als je de helderheid van je scherm omlaag zet met de F1-toets.
Je wilt dus, afhankelijk van de tijd van de dag, de "temperatuur" van de kleuren aanpassen. Als je ooit foto’s of video’s hebt bewerkt, weet je waarschijnlijk redelijk hoe dit werkt: een warmere kleur geeft een geler effect, terwijl je bij een lagere temperatuur juist een blauwer effect krijgt.
Fl.ux past de warmte van je kleuren aan afhankelijk van het tijdstip
Dit is waar f.lux in beeld komt.
f.lux is een simpel, klein programma dat de warmte van de kleuren op je scherm automatisch aanpast. Dit gebeurt op basis van je locatie, de tijd, hoe laat jij doorgaans opstaat, en de periode dat de zon onder gaat en weer op komt.
Standaard draait je scherm op 6500K (de K staat hier voor Kelvin, waarin de temperatuur van een kleur gemeten wordt, terwijl deze ’s nachts beter rond de 4000K ligt. Dat betekent dat je scherm standaard meer dan anderhalf keer zo blauw is als het zou moeten zijn!
f.lux zorgt er dan ook voor dat je scherm teruggaat naar 3400K rond zonsondergang, en uiteindelijk zelfs naar 1900K als het bedtijd wordt. Dit staat ongeveer gelijk aan het licht wat een kaars geeft; een stuk minder dan je scherm standaard doet.
f.lux tijdelijk uitzetten om warmte terug te krijgen
Soms ben je dingen aan het doen waarbij je f.lux echt even niet kunt gebruiken. Misschien ben je bezig met foto’s en heb je zoveel mogelijk kleurechtheid nodig. Of je kijkt een film, dan is het eigenlijk ook wel fijn om even de normale kleuren te zien.
Je kunt f.lux nu natuurlijk afsluiten en er weer aan denken het op te starten… Maar, meestal gaat het mis op dat deel waarbij e er aan moet denken het weer op te starten.
Gelukkig heeft f.lux daar een oplossing voor: wanneer je op het icoon in je menubalk klikt zie je de optie “Disable for an hour” om het programma voor een uurtje uit te schakelen.
Hier zie je ook een optie om f.lux gewoon altijd uit te schakelen voor het huidige programma, zodat het bijvoorbeeld nooit actief is in Foto’s of VLC. Houd er hierbij wel rekening mee dat het alleen voor dat programma geldt, en f.lux dus weer activeert wanneer je iets anders opent. Wissel je steeds tussen Safari en Foto’s, kan het juist heel storend zijn dat f.lux activeert wanneer je Safari actief maakt, en weer uitschakelt bij Foto’s.
Wil je de rest van de avond geen flux meer? Dan kun je het ook uitschakelen "Until sunrise", wat betekent dat het morgen pas weer zal activeren.
f.lux instellingen wijzigen naar jouw voorkeuren
f.lux kent verschillende voorkeuren om het werken met f.lux aan zo prettig mogelijk te maken.
Om de instellingen te wijzigen klik je op het icoon en selecteer je de optie Preferences. Je kunt nu met een schuifbalk instellen wat de warmte van de kleuren moet zijn voor drie periodes: overdag, tijdens zonsondergang en voor je "bedtijd".
Persoonlijk zet ik het overdag graag op 5500K (zonlicht), de zonsondergang op 2700K en bedtijd op 1900K (kaarslicht).
Door in te stellen hoe laat je typisch wakker wordt, weet f.lux wanneer je ongeveer naar bed gaat en hoe de kleuren daar voor bijgesteld moeten worden.
Ten slotte kun je via je locatie aangeven waar je je bevindt in de wereld, wat belangrijk is om de zonsondergang te bepalen.
f.lux is gratis en simpel
f.lux is voor mij één van de must-have apps voor je Mac wanneer je deze de hele dag, dus ook ’s avonds, gebruikt. Bovendien is f.lux helemaal gratis (zelfs geen advertenties!) en simpel te gebruiken.
Wel een kleine waarschuwing: de eerste paar dagen zal het heel vreemd aanvoelen wanneer f.lux activeert en je scherm geel wordt. Geef het echter een kans, en je zult ontdekken dat het juist veel fijner aanvoelt.
Ik raad je aan f.lux nu te downloaden en het gewoon een paar dagen te proberen.