iOS: Wat is het eigenlijk?


01.09.2016

Nu we hier op Apple Coach en in de Apple Coach Academie deze maand in gaan met het thema “iOS” is het waarschijnlijk handig als we beginnen met dé vraag die je misschien hebt: Martijn, wat is iOS dan?

Het antwoord in één zin: iOS is het besturingssysteem wat draait op de iPhone en iPad. Maar er valt natuurlijk meer over te zeggen…

Wat is een besturingssysteem?

Laten we eerst nog een stap terug doen en kijken wat een besturingssysteem is. Nu is dit een typisch onderwerp waar we héél diep de techniek in kunnen, maar Apple Coach is er natuurlijk voor de “gewone” gebruiker, dus ik ga proberen dit artikel niet té technisch te maken. 😉

Het besturingssysteem op je computer zorgt er voor dat alle basis-functies werken. Dat je bijvoorbeeld beeld hebt, en er letters op het scherm verschijnen als je toetsen aanraakt.

In het geval van de iPhone, iPad en iPod touch is dit systeem dus iOS. En hoewel je die term misschien minder hoort, heb je vast wel eens gehoord van OS X (of binnenkort: macOS), wat het besturingssysteem op je Mac is; Android wat draait op veel andere smartphones (bijvoorbeeld van Samsung en HTC); en natuurlijk Windows wat je op de meeste PC’s terug vindt.

Als je dat makkelijk vindt kun je dus gewoon onthouden dat iOS is voor je iPhone en iPad, wat Windows is voor veel PC’s.

Wat doet iOS?

iOS regelt dus bijna alles op je iPhone of iPad. Omdat iOS het onderliggende systeem is, zorgt dit er voor dat je apps kunt installeren en openen, kunt typen op het scherm, kunt ontgrendelen met Touch ID… Kortom: het zorgt er voor dat je je iPhone of iPad kunt gebruiken.

In het geval van iOS zijn standaard apps als Mail, Notities, Berichten, Safari en FaceTime ook echt een onderdeel van iOS. Bij een update van iOS worden deze ook bijgewerkt naar een nieuwe versie, wat weer een extra reden is om te zorgen dat je regelmatig updates installeert.

Wat is een iOS apparaat?

De komende tijd zul je me ook af en toe horen over iOS apparaten, of zelfs iOS computers. Daarmee bedoel ik elk mobiel apparaat wat iOS draait: de iPhone, iPad en in sommige gevallen de iPod touch.

Die laatste kun je vaak zien als een wat oudere iPhone, zonder simkaart en functies benoem ik meestal niet apart.

Zo heb je een beetje een idee waar we het de komende tijd over hebben, en wat ik bedoel als ik het over een iOS apparaat heb.

Uit pure gewoonte zal ik af en toe “iPhone” of “iPad” typen, maar tenzij ik dat duidelijk aangeef kun je er van uit gaan dat ik dan “iPhone én iPad” bedoel, en niet slechts één van de twee.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje