Tien geweldige iPad spelletjes voor je nieuwe iPad (mini)


21.11.2013

Heb je recent een nieuwe iPad gekocht? Een strakke iPad Air, of zelfs al de nieuwe iPad mini weten te bemachtigen? Of had je al een iPad, maar kun je weer wat nieuwe spelletjes gebruiken voor je vrije tijd?

Wat het ook is: bij deze krijg je van mij gewoon weer tien toffe iPad games die je er op kunt spelen. Voor als je even niets te doen hebt, of omdat je een Pomodoro-pauze moet nemen.

The Simpsons: Tapped Out

The Simpsons waren vorige week nog in het nieuws, toen bleek dat FXX het 25e seizoen mag uitzenden zodra het 26e(!) seizoen begint in september.

En omdat het de langstlopende komedie ooit is, is er een redelijke kans dat jij het ook kent. En misschien wel leuk vindt zelfs.

Daar heeft bekende games-maker Electronic Arts op ingespeeld, door het spel The Simpsons: Tapped Out te maken.

The Simpons: Tapped Out

The Simpons: Tapped Out

In dit "gratis" spel leer je dat Homer per ongeluk heel het dorpje Springfield verwoest heeft. Aan jou natuurlijk de taak om dit weer op te bouwen. Dit doe je door huizen te bouwen, de karakters opdrachten uit te laten voeren en het dorp te voorzien van restaurants, winkels en parken.

Het kost je niets om te gaan spelen, maar door het spel heen wordt je wel regelmatig naar In-App Aankopen geduwd. Geen zin om 3 dagen te wachten tot je Bart iets nieuws kunt laten doen? Voor slechts 5 donuts (te koop voor € 1,79 per dozijn) spoel je de klok zo door!

Franka heeft me hier laten zien dat je, met genoeg geduld, 100% gratis door de game kunt en er dan (langzaam) een mooi dorp ontstaat.

The Simpsons: Tapped Out

The Simpons: Tapped Out

The Simpons: Tapped Out

Een Jaar in Raadsels

Houd jij wel van een goede breinkraker? Dan is de Raadsels-app misschien precies wat jij nodig hebt.

Met genoeg raadsels om een jaar vooruit te kunnen, krijg je in deze universele app elke dag een cryptogram, raadsel of andere puzzel om op te lossen.

Weet jij wie er zonder benen loopt, met z’n huis op z’n rug? Wat voor kuikens er komen als een haan een bruin en wit ei legt? Van welk cijfer men denkt dat het ruim voldoende is?

Nee? Maar vind je het wel leuk om er over na te denken? De app is maar € 0,89 in de App Store en kan je een jaar lang vermaken.

Raadsels voor het hele jaar door

Raadsels voor het hele jaar door

Zoals meer games zijn hier ook In-App Aankopen mogelijk. Wanneer je vragen goed beantwoord krijg je namelijk puzzelstukjes, die je vervolgens kunt gebruiken om de eerste letter, laatste letter of het aantal letters van de oplossing op te vragen. Dit kost je respectievelijk 1, 2 of 3 puzzelstukjes. Zijn je puzzelstukjes op? Dan krijg je 70 nieuwe stukjes voor € 0,89.

Wederom: met genoeg geduld (en een beetje inzicht 😉) kun je dit spel doorspelen zonder extra geld uit te geven. Maakt het waarschijnlijk nog leuker ook!

Een Jaar in Raadsels

Cut The Rope

Cut The Rope HD is beschikbaar in een gratis versie onder de naam Cut The Rope HD Free of voor € 3,59 wanneer je alle levels wilt.

In dit spel is het de bedoeling dat je het monster Om Nom® door allerlei puzzels bij z’n snoep brengt. De levels beginnen makkelijk, maar naar mate het spel vordert zul je merken dat de puzzels steeds ingewikkelder worden.

Cut The Rope

Cut The Rope

Lukt het je toch om Om Nom steeds van snoep te voorzien? Wanneer je klaar bent is er ook nog Cut the Rope Experiments HD en Cut the Rope: Time Travel HD. Zo blijf je voorlopig nog wel even zoet.

Cut The Rope HD kent een gratis app in de App Store, en is € 3,59 voor de volledige versies.

Cut The Rope

Cut The Rope

Plants vs. Zombies 2

Het eerste deel van Plants vs. Zombies was al snel een grote hit. Voor slechts € 0,89 kon je onbeperkt zombies doodmaken, door de juiste planten te laten groeien.

Toen PopCap het tweede deel aankondigde werden mensen al snel enthousiast. Toen de prijs "gratis" bleek te zijn was het wel duidelijk: deze versie komt met In-App Aankopen. Ook hier geldt weer dat je prima het hele spel kunt spelen zonder geld uit te geven, maar dat je soms wat meer geduld nodig hebt.

In Plants vs Zombies 2 is het wederom de bedoeling je huis te beschermen tegen de zombies. Dit keer reis je echter door de tijd heen en kom je verschillende type zombies tegen. Zo ontmoet je al snel mummies, die ook graag je hersenen op komen eten.

Plants vs. Zombies 2 is gratis in de App Store

Plants vs Zombies 2

Plants vs Zombies 2

Giant Boulder of Death

Waar de eerste vier apps je vooral in een heldenrol plaatsen (een dorp opnieuw opbouwen, snoep geven aan een lief monster, je eigen brein beschermen) is deze laatste game een ander type: in Giant Boulder of Death ben je een grote, rollende steen die hele dorpen vernietigt. Je rolt over bomen, mensen, huizen en meer heen om zo veel mogelijk punten te verzamelen.

Giant Boulder of Death

Giant Boulder of Death

Via muntjes kun je upgrades kopen, waardoor je bijvoorbeeld sneller bochten kunt maken. Je ziet het nu vast wel aankomen: die muntjes kun je verzamelen in het spel, maar zijn ook te koop via In-App Aankopen.

Natuurlijk geldt hier ook dat het spel prima te spelen is zonder In-App Aankopen. Het kan het spel makkelijker maken, en je steunt natuurlijk de ontwikkelaar wat ook een argument kan zijn, maar niets is verplicht. :-)

Giant Boulder of Death is gratis in de App Store

Giant Boulder of Death

Giant Boulder of Death

Jetpack Joyride

Al eens eerder genoemd in een lijst van toffe iPad apps is Jetpack Joyride.

Zoals de meeste spelletjes op deze lijst is het concept heel simpel en wordt het pas echt ingewikkeld als je ver wilt komen / hoge scores wilt halen.

Jetpack Joyride (gratis spelletje voor de iPad)

Jetpack Joyride (gratis spelletje voor de iPad)

Je houdt je iPad horizontaal en rent van links naar rechts, terwijl je allerlei obstakels tegenkomt. Onderweg kun je muntjes pakken (en met muntjes kun je dan later weer upgrades kopen) en een soort "voertuigen" pakken. Deze voertuigen zijn bijvoorbeeld een motor en een draak waar je op kunt zitten.

Hoe verder je komt, hoe meer punten je hebt.

Jetpack is gratis in de App Store

FIFA 13

FIFA 13 is het laatste deel uit de bekende FIFA-serie. De afgelopen 15 jaar hebben we hier mee de kans om voetbal te spelen op nationaal of internationaal niveau, zonder jaren te trainen, blessures op te lopen en moe te worden.

Het nadeel is natuurlijk wel dat je conditie er ook niet bepaald beter van wordt. 😉

Op de iPad is FIFA ook weer een mooie app om een lekker potje voetbal te spelen. Je kiest een team (of land) en kunt gewoon een losse wedstrijd spelen, of een hele competitie.

FIFA 13 (toffe iPad game! :))

FIFA 13 (toffe iPad game! :))

Via de manager mode kun je zelfs een club coachen, spelers kopen etc.

Hoewel de controles van het spel niet altijd helemaal lekker reageren, en de A.I. er meerdere malen voor gezorgd heeft dat ik met m’n controller wilde gooien (wat ik dan niet doe, omdat dat gelijk m’n hele iPad is), is het toch een spel waar ik al een aantal uren aan verspeeld [sic] heb.

FIFA 13 is € 4,49 in de App Store

Need for Speed: Most Wanted

In dezelfde categorie, en van dezelfde ontwikkelaar, is er Need for Speed: Most Wanted. Ook dit is een spel uit een bekende serie (Need for Speed) die we al zo’n 15 jaar tot onze beschikking hebben.

Hier heb je de mogelijkheid om in een auto te rijden met snelheden die ik je in Nederland niet kan aanraden.

Need for Speed: race spel voor op je iPad!

Need for Speed: race spel voor op je iPad!

Het is dan natuurlijk ook de bedoeling dat je races wint, de politie (die je achtervolgt, omdat zij ook vinden dat je wat hard rijdt) te slim af zijn en goede tijden neerzetten met specifieke auto’s.

Kortom: een hoop race-geweld. Als dat is wat je leuk vindt, is dit spel zeker voor jou!

Need for Speed: Most Wanted is € 0,89 in de App Store

Angry Birds (serie)

Moeilijk te missen, gezien zijn populariteit, is het spel Angry Birds. Voor veel mensen waarschijnlijk één van de eerste spellen die ze geïnstalleerd hebben op hun iPhone of iPad.

Inmiddels is er een hele serie gecreëerd: Angry Birds, Angry Birds Rio (gratis), Angry Birds Seasons, Angry Birds Space en zelfs Angry Birds Star Wars.

Het concept in alle spellen is hetzelfde: de groene varkentjes hebben de eieren gestolen van de vogels (die nu dus boos zijn, vandaar Angry Birds – creatief! 😉). Het is nu dus aan jou om de vogels te helpen de eieren terug te krijgen.

Dit doe je door de vogels met een kleine katapult af te schieten, op een constructie gebouwd door de varkentjes. Door de varkentjes te raken met een vogel, of ze op de grond te laten vallen, verdwijnen ze.

Angry Birds (leuk spel voor je iPad!)

Angry Birds (leuk spel voor je iPad!)

De bedoeling is, met zo min mogelijk vogels, alle varkentjes in een level weg te halen. Elk level is sowieso beperkt tot een aantal vogels, met elk hun eigenaardigheden. Sommige verdelen zichzelf in drie kleinere vogels, terwijl andere op een rechte lijn naar beneden kunnen vallen.

Al met al, ook weer: een simpel concept en steeds complexer naar mate je verder komt.

Angry Birds (origineel) is € 2,69 in de App Store

Temple Run

Temple Run (en varianten als Subway Surfers) is een spelletje wat de laatste tijd veel gespeeld wordt bij ons thuis.

Hier bestuur je een persoon die over een pad rent en af en toe een obstakel moet ontwijken of een bocht moet maken.

Temple Run: rennen, springen en glijden op de iPad

Temple Run: rennen, springen en glijden op de iPad

Jij doet dit door omhoog, omlaag, naar links en naar rechts te vegen. Onderweg pak je ook hier weer muntjes en extra’s mee, die het spel makkelijker kunnen maken.

Veeg je een keer de verkeerde kant op, of reageer je te traag? Dan ben je af. En kun je gewoon weer opnieuw beginnen.

Hoe verder je komt, hoe hoger je score. Met uiteindelijk natuurlijk het doel dat je steeds verder komt.

Temple Run is gratis in de App Store

Ten slotte nogmaals een waarschuwing: hoewel een aantal spelletjes in deze lijst gratis zijn, hebben ze vaak wel In-App Aankopen. Je kunt dan bijvoorbeeld muntjes kopen voor echte euro’s, om zo sneller door het spel heen te gaan.

Meestal heb je deze In-App Aankopen niet nodig, maar helpen ze je om sneller door het spel heen te gaan. Soms tot op het punt dat het eigenlijk niet leuk meer is om zonder de aankopen verder te spelen.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje