iPhone 15 en iPhone 15 Pro: wat je moet weten


14.09.2023

Afgelopen dinsdag heeft Apple de nieuwe iPhones voor dit jaar aangekondigd: de iPhone 15, iPhone 15 Plus (grotere versie van de iPhone 15), iPhone 15 Pro, en iPhone 15 Pro Max (grotere versie van de iPhone 15 Pro… en nog een paar verschillen).

Zoals de laatste jaren vaker het geval is: er valt niet héél veel te zeggen. Ik denk overigens niet dat dat slecht is, het komt vooral omdat de iPhones op een punt zijn waar ze gewoon heel goed zijn.

"Vroeger", miste er gewoon heel veel. Je had een iPhone die geen video kon opnemen, en dan één die het wel kon. En dat gebrek aan video miste je misschien echt al actief op je oude model.

Maar nu… Ze zijn vrij compleet. Ze zijn goed.

Ja, de camera wordt steeds beter. Het scherm wordt mooier. Er zijn kleine verschillen, die over tijd best uitmaken.

Maar er is ook een reden dat ik niet meer ieder jaar een nieuwe iPhone haal, en voor mij is het nog wel mijn werk.

Het is misschien een onderwerp voor een apart artikel, maar ik denk dat we best blij mogen zijn dat we niet meer elk jaar een nieuwe iPhone "nodig" hebben.

Dat gezegd hebbende, laten we even kort kijken wat er nieuw is met deze modellen.

iPhone 15 en iPhone 15 Plus

De iPhone 15 is de "standaard" iPhone zou je kunnen zeggen. Als je een iPhone 15 wilt kopen, en je weet niet welke, zou dit je basis moeten zijn.

Wil je een groter scherm? Dan is er de iPhone 15 Plus. Iets zwaarder en groter, maar ook meer scherm.

Dat extra scherm kun je ofwel gebruiken om meer dingen tegelijk te zien, of om evenveel te zien, maar dan groter.

Als je bijvoorbeeld net op de grens zit voor een leesbril bij je iPhone, kan het fijn zijn om de Plus te nemen, en het grotere lettertype te gebruiken.

Bovendien heeft de iPhone 15 Plus een iets grotere batterij, en dus langere accuduur op je iPhone, dan de gewone iPhone 15.

iPhone 15 kopieert iPhone 14 Pro

Zoals het vaak gaat zijn de 15 "basis"-modellen vergelijkbaar met de Pro-modellen van vorig jaar: het zogenoemde Dynamic Island is hier nu ook aanwezig, en vervangt de standaard inkeping die we kennen sinds de iPhone X.

Ben je nog niet bekend met Dynamic Island? Kijk dan nog even de introductie van de iPhone 14 Pro vorig jaar. Rond 0:45 wordt uitgelegd wat Dynamic Island is, en dat is een stuk makkelijker visueel dan in tekst. 😉

Ook de interne componenten komen vanaf de iPhone 14 Pro, en maken de iPhone 15 sneller dan de gewone iPhone 14 was.

Heel eerlijk: ga je het verschil in snelheid tussen die modellen merken in dagelijks gebruik? Nee, waarschijnlijk niet.

Maar het betekent wel dat deze nieuwe modellen ook weer "bij blijven", en een iPhone 15 die je nu koopt, nog jaren gebruikt kan worden met de laatste updates.

Ook de schermen vernieuwd, en dit zie je vooral terug in de helderheid die gehaald kan worden. In de praktijk betekent dat dat ze beter zichtbaar zijn in direct zonlicht.

Handig als het weer zomer wordt. 😉

iPhone 15 in verschillende kleuren

De iPhone 15 heeft sowieso één voordeel ten opzichte van de Pro-modellen: er zijn meer kleuren beschikbaar.

Je kunt dit model krijgen in vijf kleuren:

Al deze kleuren zijn vrij zacht, al heb je natuurlijk de optie om er een hoesje in een felle kleur om heen te doen. (Ik zit zelf een klein beetje te kijken naar een "frisoranje" hoesje.)

Prijzen iPhone 15 en iPhone 15 Plus

De iPhone 15 is beschikbaar vanaf € 969, en de iPhone 15 Plus vanaf € 1119.

Dat is allebei met 128GB opslag, wat genoeg kan zijn als je niet veel foto's hebt (en niet te veel spelletjes 😉), maar anders misschien wat weinig wordt. (Ja, zelfs met iCloud.)

Ben je van plan wat langer te doen met de telefoon, en maak je regelmatig foto's? Dan zou ik toch minstens 256GB nemen.

Je kunt het later niet vervangen, dus het is beter om nu 130 euro extra te betalen, dan al eerder een compleet nieuwe telefoon te moeten kopen.

iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max

Naast de "gewone" iPhone 15, is er ook de iPhone 15 Pro.

Zoals ieder jaar komen de nieuwste functies in deze modellen.

Nu zien we bijvoorbeeld een nieuwe "actieknop" (leg ik je zo uit), betere camera's (zoals altijd), een behuizing van titanium, sneller gegevens overzetten wanneer je een kabel gebruikt, en ondersteuning om video op te nemen naar externe opslag.

Ik denk dat het voor de meeste mensen het prijsverschil (±250 euro) niet waard gaat zijn, maar als je je iPhone bijvoorbeeld veel gebruikt als camera kan het zeker interessant zijn.

Actie!

Al sinds de eerste iPhone zitten er drie knopjes aan de linker zijkant: volume lager, volume hoger, en een schakelaar om het geluid aan of uit te zetten.

Die laatste "verdwijnt" op de iPhone 15 Pro, en wordt vervangen met een knop.

Deze knop zal standaard werken als de schakelaar die er eerst zat: houd de knop even ingedrukt om te wisselen tussen geluid aan of uit.

Maar wissel je niet zo vaak?1

Dan wil je hier misschien een nieuwe functie aan koppelen: je zaklamp snel aan of uit zetten, nóg een manier om de camera snel te openen, of misschien wel iets totaal anders — je kunt namelijk een Opdracht koppelen, en de knop dus precies laten doen wat je wilt.

Je zou de knop kunnen gebruiken om direct je partner te bellen, of om een spraaknotitie op te nemen.

Ik ben benieuwd hoe dit in de praktijk gaat werken, maar kijk er wel naar uit.

Verschillen tussen de Pro en Pro Max

Met modellen als de iPhone 6 en iPhone 6 Plus zagen we ook vaak een verschil in camera. De grotere modellen kregen de betere camera.

Dit was voor mij één van de redenen om jarenlang het grotere model te kopen.

De afgelopen jaren waren ze weer gelijk, maar nu met de 15 Pro is er een verschil.

De iPhone 15 Pro Max geeft je namelijk de mogelijkheid tot een 10x optische zoom, terwijl dit op de iPhone 15 Pro stopt bij 6x.

Neem je regelmatig foto's van grote afstand, waar je echt goed wilt kunnen inzoomen? Dan kan dat reden zijn om te kiezen voor het grotere model.

Ook heeft de iPhone 15 Pro Max een grotere batterij, dus dat kan ook een argument zijn.

Kleuren iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max

Voor de iPhone 15 Pro hebben we niet zoveel keuze in kleuren als bij de gewone iPhone 15. De officiële namen zijn:

Ik ben zelf van plan een blauwe te bestellen, maar moet zeggen dat alle kleuren er eigenlijk wel heel strak uit zien.

Toch, zoek je iets "vrolijkers", zul je er een hoesje in een leuke kleur om heen moeten doen.

Prijzen iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max

De iPhone 15 Pro is beschikbaar vanaf € 1229,- en de Max vanaf € 1479,-.

Dat klinkt als een groot verschil, maar dit komt ook omdat de minimum opslagcapaciteit op de Max 256GB is, ten opzichte van 128GB op de Pro.

Vergelijk je dezelfde opslagcapaciteit (bijvoorbeeld 256GB op beide modellen), zie je dat het prijsverschil "maar" 120 euro is.

En heel eerlijk: als je een Pro-model iPhone koopt, ben je waarschijnlijk sowieso het type persoon dat minstens 256GB nodig heeft.

Alle nieuwe iPhones: Lightning maakt plaats voor USB-C

Wat we nog niet besproken hebben, maar relevant is voor alle modellen: de aansluiting verandert.

De afgelopen 10 jaar hadden we Apple's eigen standaard: lightning. Voortaan gebruiken de iPhones USB-C.

Dit kennen we al van de MacBook-lijn, de iPad Pro, en ook van veel andere smartphones (denk bijvoorbeeld aan Samsung).

Deels zal dit komen door druk van de EU, maar ook zagen we Apple dus al langzaam deze wijziging maken.

Heb je nu veel Lightning-accessoires? Dan is het waarschijnlijk even vervelend, en wil je misschien zelfs een USB-C naar Lightning adapter kopen.

Maar op de lange termijn denk ik dat we blij moeten zijn met deze stap. Je kunt straks dezelfde kabel gebruiken om van alles op te laden.

Ik kan in principe één lader meenemen voor mijn MacBook Air, iPad Pro, en iPhone.

Ook laders delen met vrienden die geen iPhone gebruiken wordt zo simpeler, of gewoon heel andere apparaten — je ziet (gelukkig) steeds meer dat het allemaal via USB-C gaat.

Maar, zoals elke transitie-fase, is het ook even vervelend.

Je oude laders doen het niet meer.

Je hebt misschien nog andere producten (AirPods als je ze al hebt2, AirPods Max, Magic Mouse, Magic Trackpad, Magic Keyboard…) die nog opladen via Lightning.

Over een aantal jaar zijn we daar vanaf, en blij dat alles gewoon dezelfde kabel gebruikt. Maakt het leven een stuk simpeler.

Wanneer zijn de nieuwe iPhones beschikbaar?

De eerste iPhones gaan geleverd worden op vrijdag 22 september. Dat is als je alvast je bestelling plaatst op vrijdag 15 september, morgen dus.

Bestellingen vooraf plaatsen zal kunnen vanaf 14.00 Nederlandse tijd.

Dit zijn de zogenoemde pre-orders. Een aantal jaar geleden schreef ik wat tips op om te zorgen dat je via zo'n pre-order je iPhone zo snel mogelijk in huis hebt.

Vanaf 22 september zul je de iPhone ook gewoon in de winkel kunnen halen, al zal de voorraad op populaire modellen behoorlijk beperkt zijn om te beginnen.

Als je wilt bestellen kun je onder andere bij de volgende winkels terecht:

En je kunt natuurlijk altijd even kijken bij je favoriete lokale winkel.


  1. zelf gebruik ik de schakelaar altijd één keer, als ik net een nieuwe iPhone heb. Standaard staat het namelijk op "geluid aan", dus ik moet het een keer op "geluid uit" zetten, en dan ben ik klaar voor zolang als ik die iPhone heb. 😉 ↩︎

  2. De nieuwe AirPods Pro komen met USB-C op het doosje. Maar als je er al hebt moet je alles vervangen om dat te krijgen. Persoonlijk vind ik dat een beetje zonde van het geld en milieu, aangezien mijn AirPods het nog prima doen. ↩︎


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje