iPhone hoesje: welk is geschikt voor jou? Alle types op een rijtje.


22.01.2020

Heb je een hoesje nodig voor je iPhone? Je zult genoeg plekken vinden waar je een iPhone hoesje kunt kopen, maar wat voor hoesjes zijn nu echt handig voor jou?

We hebben hier op Apple Coach al vaker dit soort dingen besproken, maar het is tijd voor een compleet overzicht.

Back cover

Het meest populaire, en meestgebruikte, hoesje is waarschijnlijk de back cover.

Deze zorgt er voor dat de achterkant van je iPhone beschermd is. Vaak hebben ze ook wel (licht) opstaande randjes, zodat je iPhone beschermd is als deze op het scherm zou vallen.

Voor wie is een back cover iPhone hoesje?

Een back cover is eigenlijk voor de meeste mensen de logische keuze, vandaar dat ze zo populair zijn.

Als je je iPhone niet té dik en zwaar wilt maken, maar wel wilt zorgen dat je beschermd bent tegen krasjes en barsten, is dit vaak een goede keuze.

Voorbeelden van back cover iPhone hoesjes

Apple maakt zelf hoesjes die in deze categorie vallen. Je kunt dan kiezen uit een transparante hoesje, een siliconen versie, of één van leer.

Persoonlijk vond ik het transparante hoesje wat goedkoop aanvoelen, en hij heeft als groot nadeel dat je er natuurlijk heel snel vuil onder ziet.

De siliconen en leren versies zijn allebei heel fijn in mijn ervaring. Zelf gebruik ik momenteel een blauw leren hoesje bijvoorbeeld.

Heb je liever iets voordeligers? Dan kun je bijvoorbeeld kijken naar hoesjes van Spigen:

Of ga er een beetje tussenin. Iets meer luxe dan de Spigen, maar goedkoper dan de Apple-hoesjes:

Bumper

Bumper-hoesjes waren even heel populair dankzij antennagate (waar gebruikers uiteindelijk gelijk kregen), omdat je toen een gratis bumper case kon krijgen van Apple.

Een bumper case bouwt een soort stootkussen rond je telefoon, alsof het een klein botsauto’tje is.

Het beschermt je iPhone tegen een harde val door de schok er van te absorberen. Maar je bent niet beschermd aan de voor- of achterkant, wat met name voor krassen een probleem kan zijn.

Voor wie is een bumper iPhone hoesje?

Een bumper is fijn als je eigenlijk liever geen hoesje zou hebben, maar dat nét te eng vindt.

Een bumper geeft je mogelijk wat meer grip (waardoor je de iPhone niet zo snel laat vallen), en kan schokken absorberen.

Een bumper is niet voor jou als je het heel belangrijk vindt dat je iPhone zo veel mogelijk in perfecte conditie blijft, zonder krasjes.

Voorbeelden van bumper iPhone hoesjes

Een bekende maker van bumper cases is Rhinoshield), met hun CrashGuard Bumper-lijn.

Ze maken deze voor verschillende iPhones, waaronder:

Book case

De term book case is Engels voor boekenkast1, maar het is ook een bepaald type iPhone hoesje.

En dit hoesje kun je goed vergelijken met een boek.

Het is namelijk een hoesje wat je open en dicht kunt doen: er zit een hoesje om je iPhone wat het volledig beschermt, en je kunt het dichtdoen om ook het scherm veilig te houden.

Voor wie is een book case iPhone hoesje?

Een book case is ideaal voor je als je de iPhone vaak in een tas stopt, of misschien in je broekzak met sleutels. Het beschermt alle kanten van je iPhone.

Het heeft ook nadelen: je hebt minder snelle toegang tot je iPhone-scherm (wat ook een voordeel kan zijn, want afleiding door je telefoon kan een enorme stoorzender zijn), en misschien vind je het vervelend om het hoesje steeds open en dicht te doen.

Het geheel zal ook wat dikker zijn, waardoor het meer geschikt is voor een tas dan een broekzak.

Dit soort hoesjes zijn dus vooral geschikt voor mensen die de iPhone relatief weinig gebruiken, en het belangrijk vinden om de iPhone in goede staat te houden.

Voorbeelden van book case iPhone hoesjes

Een bekend voorbeeld van een book case is de Twelve South BookBook voor de iPhone 5 / iPhone 5s / iPhone SE, wat echt een boek lijkt.

Het is niet wat ik zelf kon gebruiken in die tijd, maar ik vind het echt nog steeds een prachtig ding. (Wel prijzig misschien, maar kwaliteit kost geld…)

Ook voor nieuwere modellen bestaat dit hoesje nog:

De versies vanaf de iPhone 11 gebruiken de BookBook vol. 2, wat een nog betere versie is.

Flip cover

Een variant op de book case, is de flip case of flip cover.

Zoals vaak met dit soort dingen is de definitie zelfs wat vaag; een book case kan ook een flip cover genoemd worden en vice versa.

Het verschil is dat een flip cover niet per se de achterkant van je iPhone beschermt. Je kan een flip cover hebben die bevestigd wordt aan een stukje van de achterkant van je iPhone, maar vooral de voorkant beschermt door daar een flap over heen te doen.

Een ander verschil tussen een flip case en een book case, is dat een flip case ook "verticaal" kan zijn. Je opent het dan dus meer zoals je de deken van je bed weg zou slaan, dan dat je een boek opent.

Voor wie is een flip cover iPhone hoesje?

De doelgroep van een flip cover is wel gelijk aan die van een book case: voornamelijk voor mensen die goede bescherming zoeken, mogelijk ten kostte van wat gebruiksgemak.

Voorbeelden van flip cover iPhone hoesjes

Apple maakt zelf een flip cover voor de iPhone X (de iPhone X Leather Folio), verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Daarna verschenen ze ook voor nieuwere modellen:

De goedkopere lijn iPhones (iPhone XR, iPhone 11) hebben zo’n hoesje niet gekregen van Apple. Van andere merken zijn ze er echter wel:

Wallet cases (hoesje met pasjes)

Veel book case-hoesjes bieden ook ruimte voor pasjes, zoals een creditcard of pinpas.

Maar er zijn ook back cover-hoesjes die zo’n vakje hebben. Daarom benoem ik dit type even apart.

Deze hoesjes worden ook wel wallet cases genoemd.

Voor wie is een pasjes iPhone hoesje?

Een hoesje met een vak voor je pasjes (vaak 2-3 op een back cover, en wat meer in een book case) is ideaal als je graag licht pakt.

Zeker als je een bank hebt die geen Apple Pay aanbiedt is het gewoon handig om je pinpas bij te hebben als je je iPhone bij hebt.

Zo kun je je portemonnee niet vergeten, als je in ieder geval je iPhone maar meeneemt. Bovendien scheelt het gewoon ruimte. Zeker in de zomer vind ik het zelf altijd wel lekker om zo’n hoesje te gebruiken, omdat ik dan geen jas heb waar ik nog wat spullen kwijt kan.

Voorbeelden van pasjes iPhone hoesjes

Voor hoesjes met ruimte voor pasjes ben ik zelf erg te spreken over de producten van Mujjo:

Nu zijn dat niet de goedkoopste hoesjes, dus als je liever wat minder geldt uitgeeft kun je bijvoorbeeld kijken naar hoesjes van MobiQ:

Full body case

Wil jij je iPhone écht goed beschermen? Dan zoek je waarschijnlijk een full body case; een hoesje dat je iPhone volledig beschermt.

Deze komen met een zogenoemde screen protector: dit is een laagje wat je over je scherm doet. Je kan het scherm van je iPhone nog steeds zien en gebruiken, maar er zit nu iets tussen wat alle krassen en dergelijke opvangt.

Eventueel zou je zelfs na verloop van tijd de screen protector kunnen vervangen, dat is een stuk goedkoper dan een nieuw scherm in je iPhone.

Ook schermen ze alle knopjes af, en maken ze je iPhone soms waterdicht door zelfs de Lightning-poort af te sluiten. (Met de optie om iets te openen, zodat je er weer bij kunt.)

Voor wie is een full body case iPhone hoesje?

De full body case is voor jou als je het heel belangrijk vindt je iPhone in topconditie te houden, of als je gewoon veel in omgevingen bent waar je iPhone tegen een stootje moet kunnen.

Ligt je iPhone vooral op je bureau? Dan is het waarschijnlijk niet zo nodig. Loop jij een paar keer per week op een bouwplaats met je iPhone in je hand? Dan is het misschien juist wel een goede keuze.

Voorbeelden van full body case iPhone hoesjes

Het merk LifeProof is bekend voor deze hoesjes, en hun Fre cover-lijn zorgt er voor dat je iPhone zelfs waterdicht is.

Etui

Een etui wordt ook wel een insteekhoes genoemd. Bij luxere varianten zul je de term pouch tegen komen, en in de varianten die juist wat goedkoper zijn heet het misschien simpelweg een sok.

Deze hoesjes beschermen je iPhone heel goed in bijvoorbeeld een tas, maar bieden juist geen bescherming tijdens gebruik.

Vergelijk het met een brillenkoker: je bergt je (zonne)bril er in op als deze niet in gebruik is, zodat het goed beschermd is. Maar zodra je het wél in gebruik neemt, doet het niets meer.

Voor wie is een etui iPhone hoesje?

Als je de iPhone het liefst gebruikt zonder hoesje, maar het wel veilig weg wilt kunnen stoppen, is een etui ideaal voor jou.

Je zou het ook kunnen combineren met een simpel hoesje (waarschijnlijk een bumper case) om tijdens gebruik nog wat bescherming te hebben, en het met name goed te beschermen in bijvoorbeeld een tas.

Voorbeelden van etui iPhone hoesjes

Voor dit type iPhone hoesje zie je mooie producten van Jaccet:

Iets voordeliger, maar ook zeker netjes is bijvoorbeeld Bouletta:

Wil je vooral een soort zakje waarin je je iPhone mee kunt nemen in (het zwem)bad?

Dan heeft Spigen een voordelige optie: voor iets meer dan 10 euro stop je je iPhone in een waterdicht etui.

Batterijhoesje

Het laatste type hoesje wat we bekijken is vaak weer een variant op de back cover waar we mee begonnen: batterij-hoesjes, of accu-hoesjes.

Dit is een iPhone hoesje met een soort ingebouwde power bank, een extra batterij voor je iPhone. Deze kan je iPhone weer opladen als de batterij anders leeg zou raken, zonder dat je een stopcontact nodig hebt.

Voor wie is een batterij iPhone hoesje?

Reis je veel? Dan gebruik je je iPhone waarschijnlijk ook veel onderweg, terwijl je weinig kunt opladen.

Een power bank meenemen is ook niet altijd handig, dus zo’n batterij hoesje kan dan ideaal zijn.

Voorbeelden van batterij iPhone hoesjes

Apple maakt zelf verschillende van deze accu hoesjes voor de iPhone. Zoals je zou verwachten integreren deze natuurlijk ook perfect met je iPhone, beter dan andere fabrikanten dat kunnen doen — Apple heeft simpelweg meer toegang.

Apple maakt ze voor verschillende modellen:

Maar ook andere merken maken dit soort hoesjes, en zijn dan vaak wat goedkoper. Let op dat je hier mogelijk ook wel een verschil hebt in de mate waarin ze de iPhone kunnen opladen.

Een goede keuze is in ieder geval de Mophie Juice Pack, die ook in de Apple Store worden verkocht.

Welk hoesje is voor jou geschikt?

Dat waren ze, de belangrijkste verschillende type hoesjes.

Hopelijk heeft dit je geholpen om een goede keuze te maken, en te bepalen wat voor jou het beste type hoesje is.

Hier hoef je natuurlijk ook niet een 100% definitieve keuze in te maken: ik gebruik soms een ander hoesje in de zomer dan winter, of ik wissel m’n hoesje een keer gewoon omdat ik een andere kleur wil.

Dit kunnen leuke verjaardagscadeautjes zijn, dus een prima tip als je nog een cadeau voor de Apple-liefhebber in je leven zoekt.

Twijfel je nog voor jezelf, of iemand anders? Mail me dan ook gerust voor advies: vertel me waar je over twijfelt, en waarschijnlijk kan ik je wel helpen. :)


  1. Eigenlijk wordt het dan als één woord geschreven: bookcase. ↩︎


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje