iPhones en iPads snelladen: alles wat je moet weten


05.08.2019

Je iPhone snel kunnen opladen is soms bijna essentieel te noemen. Je ziet 3% naast dat rode balkje, terwijl je over 20 minuten de deur uit moet. Maximaal 30, maar dan ben je wel laat.

Hoe ver kan je iPhone opladen in 20 minuten? En is dat genoeg? Je hebt toch wel minstens 40% nodig.

Het antwoord hangt voor een groot deel af van het type lader dat je gebruikt. Je kunt op nieuwere iPhones namelijk gebruik maken van snelladen, een speciale techniek om je iPhone supersnel te laden.

In dit artikel leer je alles over het snelladen van een iPhone of iPad.

Wat betekent "snelladen"?

Eerst maar even de definitie, want er is een verschil tussen snelladen en je iPhone snel laden. Die spatie betekent hier het verschil tussen een specifieke techniek (snelladen), of gewoon tips (snel laden). 😉

Snelladen is gebaseerd op USB-C, en kan een geschikte iPhone of iPad enorm snel laden.

Voor een idee van de verschillen kun je deze grafiek van macstories bekijken waar de iPhone X geladen wordt van 0% voor maximaal 60 minuten.

Verhouding tussen verschillende iPhone laders

Verhouding tussen verschillende iPhone laders

De bovenste lijnen, waar de iPhone meer dan 80% heeft na een uur, gebruiken de USB-C snelladen techniek.

De standaard lader van je iPhone zit op dat moment net boven de 40%.

Dit verschil heeft twee redenen: de USB-C laders die hier gebruikt worden hebben een hoger vermogen (≥29W) dan de iPhone lader (5W) en ze kunnen gebruik maken van deze speciale techniek om de iPhone supersnel te laden.

Zou je de USB-C lader van 29W gebruiken op een oudere iPhone zou dat nog steeds sneller laden de standaard lader, omdat 29W gewoon harder gaan dan 5W, maar je zou niet de extra kracht van het USB-C snelladen krijgen.

Tips voor een iPhone zonder deze ondersteuning (en welke iPhones dat zijn) volgen zo nog. Je zou wel eens goedkoper uit kunnen zijn, of mogelijk zelfs al sneller laden met spullen die je al in huis hebt!

Wat heb je nodig voor snelladen?

Om gebruik te maken van USB-C snelladen op de iPhone of iPad heb je drie dingen nodig:

 1. Een USB-C lader
 2. De juiste kabel voor jouw iPhone of iPad (waarschijnlijk een Lightning-naar-USB-C-kabel, maar op nieuwe iPad Pro’s een gewone USB-C-kabel)
 3. Een geschikte iPhone of iPad

Voor de eerste twee kun je bij Coolblue een complete set kopen, wat het erg makkelijk maakt om te zorgen dat je in één keer alles hebt.

Zoals je echter in de grafiek hebt kunnen zien is er bijna geen verschil tussen bijvoorbeeld de 30W en de 87W adapters van Apple, behalve een aardig prijsverschil.

De 18W USB-C lader van Apple is relatief goedkoop, en kan een iPhone supersnel opladen

De 18W USB-C lader van Apple is relatief goedkoop, en kan een iPhone supersnel opladen

Heb je een MacBook, MacBook Air, 13-inch MacBook Pro, of 15-inch MacBook Pro? En is het een model met USB-C aansluiting?

Dan zou je wel een duurdere lader kunnen overwegen. De 15-inch MacBook Pro heeft bijvoorbeeld die 87w adapter nodig, dus in dit geval kun je de lader dan gebruiken voor het snelladen van je iPhone / iPad én het laden van je Mac.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dan geen extra lader te kopen, maar gewoon af en toe de lader van de laptop te gebruiken om de iPhone op te laden.

Zelfs de 30w lader kost toch zo’n 50-60 euro. Als je het aandurft kun je altijd een B-merk lader overwegen, waar je voor een paar tientjes gewoon een 87W koopt. Ik heb ze in het verleden zelf wel gehad voor oudere Mac laptops (met MagSafe), en hoewel ik zelf nooit problemen gehad heb… Ik vind het toch altijd iets meer een risico.

Kan mijn iPhone of iPad snelladen?

Niet alle iPhones en iPads zijn geschikt voor snelladen. Als je een nieuwer model hebt, uit de afgelopen 3 jaar bijvoorbeeld, zit je waarschijnlijk wel goed.

Hier volgen de exacte modellen die geschikt zijn voor snelladen.

iPhones die geschikt zijn voor snelladen

Om snelladen te gebruiken op de iPhone moet je één van de volgende iPhones hebben.

Oudere modellen van de iPhone zijn niet geschikt voor snelladen, maar je kunt nog steeds gebruik maken van de tips om sneller te laden die je verderop vindt in dit artikel.

iPads die geschikt zijn voor snelladen

Bij de iPad waren het eerst de iPad Pro’s die snelladen hebben gekregen als een optie. Ook hier zijn modellen die niet in de lijst staan niet geschikt voor snelladen.

De toestellen die snelladen momenteel wél ondersteunen zijn:

Is snelladen slecht voor de iPhone?

Wanneer ik mensen vertel over snelladen is er bijna standaard dezelfde vraag: "is snelladen slecht voor mijn iPhone?", of "gaat de batterij van de iPhone sneller kapot door snelladen"?

Het korte antwoord: nee, snelladen is niet slecht voor de iPhone.

Dit komt door een paar dingen. Ten eerste is snelladen een officiële standaard van USB-C, en is dat allemaal goed geregeld.

Ten tweede is er je iPhone: deze regelt het laden zelf. Als de iPhone volledig is opgeladen zal je iPhone stoppen om stroom te "vragen", zodat je geen stroom blijft geven aan een iPhone die al is opgeladen.

Verder zal je iPhone vanaf ongeveer 50-60% wat trucjes gaan toepassen om te zorgen dat het laden verloopt op een manier die goed is voor de batterij.

Vanaf iOS 13 zal je iPhone zelfs gaan inschatten of jij je iPhone normaal ’s nachts oplaadt, en hoe laat je dan opstaat, om zo te zorgen dat het laden precies op 100% is vlak voor je wakker wordt.

Dit is een functie die je apart kunt aan zetten in iOS 13:

 1. Open de app Instellingen;
 2. Dan naar Batterij;
 3. Ga naar Batterijconditie;
 4. Zet de optie Geoptimaliseerd opladen aan.
Gebruik "Geoptimaliseerd opladen" vanaf iOS 13 om te zorgen dat je iPhone accu gezond blijft

Gebruik “Geoptimaliseerd opladen” vanaf iOS 13 om te zorgen dat je iPhone accu gezond blijft

Andere tips om sneller te laden

Kan jouw iPhone of iPad niet snelladen? Of wil je gewoon je iPhone nog sneller laden, zelfs in combinatie met snelladen? Dan kun je de volgende tips gebruiken om te zorgen dat het laden sneller gaat:

 • Gebruik de lader van een iPad in plaats van een iPhone. De standaard lader van een iPad is 12W, in plaats van 5W in de iPhone. Dit betekent dat het laden veel sneller gaat.

  De iPad komt met een 12W lader, die een stuk sneller gaat dan de 5W van de iPhone

  De iPad komt met een 12W lader, die een stuk sneller gaat dan de 5W van de iPhone

  Let op dat nieuwere iPads (zoals de 11-inch iPad Pro) een USB-C-kabel gebruiken. Het voordeel: je hebt gelijk een USB-C lader, en alleen nog een Lightning-naar-USB-C-kabel nodig. Het nadeel: je hebt een Lightning-naar-USB-C-kabel nodig.

  Als je een andere iPad hebt, met een Lightning-aansluiting, kun je dezelfde kabel gebruiken die bij je iPhone / iPad zat; een gewone Lightning-naar-USB-A-kabel dus.

  Heb je geen iPad, maar wil je wel je telefoon wat sneller laden? De 12W lader van de iPad is los te koop, en niet zo duur als de USB-C-alternatieven; zeker als je de kabel meerekent.

 • Probeer je telefoon niet te gebruiken tijdens het laden. In ieder geval het scherm uit scheelt enorm. Als het moet kun je eventueel wat muziek luisteren via bijvoorbeeld AirPods. Liever niet op de ingebouwde luidspreker in ieder geval.

  En moet je écht? het scherm gebruiken? Zet de helderheid dan zo laag mogelijk.

 • Omdat je je telefoon toch niet gebruikt kun je deze net zo goed in vliegtuigmodus zetten, bijvoorbeeld door de Instellingen app te openen en dan het schuifje bij Vliegtuigmodus aan te zetten.

  Een iPhone met de vliegtuigmodus ingeschakeld via de app Instellingen

  In Vliegtuigmodus is je iPhone niet bereikbaar om te bellen, SMS-en of internetten. Het laden gaat dan wel veel sneller.

  Is dit geen optie, omdat je bijvoorbeeld bereikbaar moet zijn via iMessage of voor urgente telefoontjes?

  Gebruik dan in ieder geval de Energiebesparingsmodus, die je ook vindt in Instellingen (onder Batterij).

Meer tips voor je batterij nodig? Lees hier dan ook het artikel met tips om batterij te besparen op je iPhone en iPad.

Deze iPad laad extra snel op via de USB-C adapter van de MacBook Pro

Deze iPad laad extra snel op via de USB-C adapter van de MacBook Pro


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje